LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 21 Μαρτίου 2024 09:53 | Ανανέωση: 21 Μαρτίου 2024 10:12

Συντριβή F-16 στην Ψαθούρα: Ποιος είναι ο πιλότος και πώς σώθηκε

Πώς έγινε η επιχείρηση διάσωσης του πιλότου. Η κατάσταση της υγείας του.

Παναγιώτης Αποστολάκης - Ψαθούρα - συντριβή F-16 - πιλότος

Όλα τα δεδομένα, μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι υπήρξε τεχνική βλάβη η οποία οδήγησε σε μία αλληλουχία γεγονότων, που κατέστησαν αδύνατη την διατήρηση του αξιόπλοου του μαχητικού F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη χθες, Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 13.29.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, δύο λεπτά πριν ο πιλότος κάνει χρήση του συστήματος εκτίναξης καθίσματος του μαχητικού είχε αναφέρει δια ασυρμάτου την δυσλειτουργία που είχε εντοπίσει στον κινητήρα. Το ραντάρ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας έλαβε γνώση του συμβάντος κι ο 29χρονος ακολούθησε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να μπορέσει έστω την ύστατη στιγμή να σώσει το μαχητικό. Μέχρι που έφτασε η «ώρα μηδέν» και προχώρησε σε εγκατάλειψη.

Έμπειροι πιλότοι ανέφεραν ότι, η Επιτροπή Διερεύνησης θα συγκεντρώσει όλο το υλικό από τις κασέτες με τις επικοινωνίες που είχε ο πιλότος. Όμως έχουν και κάτι πολύ σημαντικό, την μαρτυρία του ίδιου του πιλότου, η οποία μπορεί να προσφέρει το 80% των πληροφοριών για το τι έγινε.

Παναγιώτης Αποστολάκης - Ψαθούρα - συντριβή F-16 - πιλότος

Ανέλκυση της ατράκτου του μαχητικού θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι γιατί ο συνδυασμός ταχύτητας και ύψους από το οποίο έπεσε το αεροσκάφος στη θάλασσα είναι σαν να χτύπησε σε τσιμεντένιο τοίχο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ατόφιο τμήμα της ατράκτου που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν υπάρχει «μαύρο κουτί» στα μαχητικά.

Ο δεύτερος είναι το βάθος στην συγκεκριμένη περιοχή, που είναι πολύ μεγάλο και είναι σχεδόν αδύνατη η ανέλκυση της ατράκτου ή ότι έχει απομείνει από αυτή. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούν τμήματα του μαχητικού που θα έχει ξεβράσει η θάλασσα σε ακτές, ανάλογα με τα ρεύματα του Αιγαίου.

Η υγεία του πιλότου

Σε ό,τι αφορά την υγεία του 29χρονου, σήμερα εκτός απροόπτου θα πάρει εξιτήριο από το 251 ΓΝΑ, όπου νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους.

Χθες κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη βόρεια της Αλόννησου η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης του χειριστή του F-16, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης επικοινώνησε προσωπικά με την σύζυγο αλλά και τον πατέρα του 29χρονου υποσμηναγού.

Μάλιστα, ο Αρχηγός μερίμνησε προσωπικά ώστε να μεταφερθούν από την Λάρισα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου τελικά διεκομίσθη ο πιλότος του μαχητικού, με ελικόπτερο Super Puma και ασθενοφόρο της Πολεμικής Αεροπορίας. Χθες απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, όπως και η αξονική, με όλα τα δεδομένα να έχουν θετικό πρόσημο για την κατάσταση της υγείας του, με τους γιατρούς να αποφασίζουν να παραμείνει για προληπτικούς λόγους τη νύχτα στο νοσοκομείο.

Έδειχνε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να περιμένει 1,5 ώρα στη θάλασσα, πάνω στο ατομικό του βαρκάκι, μέχρι να τον διασώσει το Super Puma. Δεν ήταν εύκολη επιχείρηση. Κι αυτό γιατί ναι μεν ενεργοποιήθηκε αμέσως το PLB, το σύστημα εντοπισμού, όμως δεν είναι και τόσο αξιόπιστο GPS Locator, όπως μας εξηγούσαν έμπειροι αεροπόροι, με κυματισμό πάνω από 1,5 μέτρο, και χωρίς να υπάρχει το ακριβές στίγμα, δεν ήταν και οι ιδανικότερες συνθήκες.

Παναγιώτης Αποστολάκης - Ψαθούρα - συντριβή F-16 - πιλότος

Ο 29χρονος υποσμηναγός αμέσως μόλις έπεσε στο νερό ενεργοποίησε την ειδική ατομική βάρκα διάσωσης με την οποία ήταν εφοδιασμένος, όπως είχε εκπαιδευτεί στα ειδικά σχολεία Safer – Θαλάσσιας Επιβίωσης.

Το χρονικό

Συνολικά 4 μαχητικά F-16 Block 52+ της 337 Μοίρα «Φάντασμα» απογειώθηκαν χθες στις 12.30 από την 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Λάρισα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης στο βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στις 13.27 ο 29χρονος υποσμηναγός – χειριστής του μονοθέσιου μαχητικού ενημέρωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον κινητήρα.

Ακολούθησε το πρωτόκολλο κι όταν είδε ότι δεν μπορούσε να αποκαταστήσει την βλάβη, έκανε χρήση του συστήματος αυτόματης εκτόξευσης καθίσματος με αποτέλεσμα το μαχητικό να καταπέσει σε θαλάσσια περιοχή, 20 ναυτικά μίλια βόρεια της νήσου Ψαθούρας, βορειοανατολικά της Αλοννήσου και νότια της Χαλκιδικής.

Οι υπόλοιποι πιλότοι έδωσαν απευθείας αναφορά για την συντριβή του μαχητικού ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ένα αλεξίπτωτο που είδαν να πέφτει στη θάλασσα.

Εικόνες: onlarissa.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Canadair: Συμφωνία Ελλάδας - Καναδά για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Θεσσαλονίκη - Τροχαίο: Νεκρός 30χρονος οδηγός

Γάζα: Σχέδιο κατάπαυσης του πυρός από τις ΗΠΑ


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Τραμπ στηρίζει το σχέδιο Πούτιν για λήξη του πολέμου με παραχώρηση εδαφώνΧθες 23:13 | Ειδήσεις

Την διαφαινόμενη θετική στάση Τραμπ, προδίδουν ίσως και τα πρώτα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη Σύνοδο. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν «στον σωστό χρόνο και πολύ χρήσιμη».

Οικογένεια Μαζωνάκη: Για εμάς αξία έχει η ασφάλεια του Γιώργου, οτιδήποτε άλλο δεν μας αγγίζειΧθες 21:36 | Ειδήσεις

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οικογένειας του δημοφιλούς τραγουδιστή, ενώ ο ίδιος παραμένει στο Δρομοκαϊτειο

Ατύχημα σε λούνα παρκ στη Ρόδο: Η ιδιοκτήτρια μιλά στον ΑΝΤ1 για το συμβάνΧθες 20:50 | Ειδήσεις

Αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη της 64χρονης ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ και 42χρονου συγγενή της, ο οποίος ήταν υπεύθυνος λειτουργίας του παιχνιδιού.

Viral έγινε γνωστός τράπερ που επίπληξε ανήλικο, επειδή έπινε αλκοόλΧθες 20:25 | Ειδήσεις

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ επικίνδυνη στους νέους και μπορεί να αποβεί και μοιραία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στον Λευκό Οίκο μόνο εφόσον τους απευθυνθεί επίσημη πρόσκληση23:59Ατρόμητος: Φιλικό με πολλά νεύρα και ήττα από τη Λάτσιο23:50Ο Τραμπ στηρίζει το σχέδιο Πούτιν για λήξη του πολέμου με παραχώρηση εδαφών23:40Παγκόσμιο Νέων Γυναικών: Χάλκινη η εθνική23:26Σάλος με προπονητή που τράβηξε τα μαλλιά αθλήτριας, επειδή έχασε η ομάδα στον αγώνα (βίντεο)23:12Diamond League Σιλεσία: Δεύτερος ο Καραλής με επίδοση στα 6.00μ. για 10η φορά22:57Αλάσκα: Προπαρασκευαστικά έγγραφα για το τετ-α-τετ Τραμπ – Πούτιν βρέθηκαν σε εκτυπωτή στο Άνκορατζ22:43Ρωσία: Λεωφορείο ανετράπη λόγω ομίχλης (βίντεο)22:28Οικογένεια Μαζωνάκη: Για εμάς αξία έχει η ασφάλεια του Γιώργου, οτιδήποτε άλλο δεν μας αγγίζει22:14Κέρκυρα: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο με προορισμό την Γερμανία21:59Γιώργος Μαζωνάκης: Για 3η μέρα παραμένει έγκλειστος στο Δρομοκαΐτειο νοσοκομείο21:44Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Καλαμαριά21:29Ερντογάν: Έτοιμη η Άγκυρα να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης στην Ουκρανία21:15Ατύχημα σε λούνα παρκ στη Ρόδο: Η ιδιοκτήτρια μιλά στον ΑΝΤ1 για το συμβάν21:00Πούτιν: Η επίσκεψη στην Αλάσκα ήταν "χρήσιμη και επίκαιρη"20:46Viral έγινε γνωστός τράπερ που επίπληξε ανήλικο, επειδή έπινε αλκοόλ20:31Το WhatsApp ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να το μπλοκάρει20:17Ο Τραμπ μετέφερε στον Ζελένσκι την πρόταση Πούτιν για ουκρανική απόσυρση από Ντονέτσκ – Λουχάνσκ20:02Φωτιά στα Καλάβρυτα – Ήχησε το 112 19:47Φον ντερ Λάιεν: Ευχαριστίες στον Τραμπ για την ενημέρωση σχετικά με την Αλάσκα19:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο