LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 09 Μαρτίου 2024 06:45

Ισραήλ - Γάζα: “Αγώνας δρόμου” για ανθρωπιστική βοήθεια και εκεχειρία πριν το Ραμαζάνι

Πιέσεις των ΗΠΑ προς τον Νετανιάχου για το άνοιγμα διαδρόμων για παροχή βοήθειας σε Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν. Μέσω Κύπρου ο νέος πλωτός διάδρομος.

Γάζα - πόλεμος - έλλειψη τροφίμων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι ο Μπ. Νετανιάχου πρέπει να επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αφότου τον έπιασαν να λέει ότι θα είχε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τον πόλεμο στη Γάζα.

"Ναι", απάντησε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας.

"Θα πρέπει να καταλάβει", είχε πει ο ηγέτης των Δημοκρατικών το βράδυ της Πέμπτης στο περιθώριο της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης -- σύμφωνα με βίντεο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης -- στο οποίο ο πρόεδρος μιλούσε σε γερουσιαστή πιστεύοντας ότι είχε κατ΄ιδίαν συζήτηση και δεν φαινόταν να γνώριζε πως υπήρχε μικρόφωνο εκεί κοντά.

Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε την τέταρτη ρίψη από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, μεσούσης μιας εν εξελίξει ανθρωπιστικής καταστροφής στον πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα.

Γάζα - πόλεμος - έλλειψη τροφίμων

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη ρίψη της βοήθειας, την τοποθεσία της ή τον αριθμό των γευμάτων που παραδόθηκαν.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ένα προσωρινό λιμάνι που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κατασκευάσουν για να επισπεύσουν την παράδοση της βοήθειας στη Γάζα θα πάρει "αρκετές εβδομάδες" στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν τελικά να προσφέρουν δύο εκατομμύρια γεύματα στους κατοίκους της Γάζας καθημερινά.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή 1.000 μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αναπτυχθούν στο έδαφος, διευκρίνισε το Πεντάγωνο. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες με τις χώρες εταίρους στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα την επιχείρηση ρίψης βοήθειας από αέρος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμάνι τις επόμενες εβδομάδες στις ακτές της Γάζας στη Μεσόγειο για να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης.

Γάζα - πόλεμος - έλλειψη τροφίμων

Η επίτευξη εκεχειρίας πριν από το Ραμαζάνι «φαίνεται δύσκολη»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ακόμη ότι φαίνεται δύσκολη η επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού την Κυριακή.

«Φαίνεται δύσκολη», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού, της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής νηστείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την ανησυχία του για έξαρση της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε περίπτωση που οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η Χαμάς κάλεσε την Παρασκευή τους Παλαιστίνιους να «κινητοποιηθούν» και να «συρρεύσουν» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, όπου υπάρχουν φόβοι για εντάσεις κατά την περίοδο αυτή, έπειτα από πέντε μήνες πολέμου στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Παράλληλα, η Χαμάς διεμήνυσε πως δεν θα κάνει «κανένα συμβιβασμό» στις απαιτήσεις της για οριστική εκεχειρία και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να συμφωνήσει σε απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Υπάρχουν UFO; Τι απαντά το Πεντάγωνο για τα ΑΤΙΑ

Εορτολόγιο - 9 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Αλεξάνδρεια: Φονική κατάρρευση πολυκατοικίας (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53Βενεζουέλα: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο πρώην σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σιτιλίδης21:39Κ. Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για Παπαδάκη: Είχαμε σχέση ζωής21:25FIR Αθηνών: Τι αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των ελεγκτών21:11Ο δημοσιογραφικός κόσμος "υποκλίνεται" στον Γιώργο Παπαδάκη20:57ANT1 Sports: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "ρίχνονται" ξανά στη μάχη της Euroleague20:43Έγκλημα στις Σέρρες: Με "βαρύ" ποινικό μητρώο ο 16χρονος δράστης20:29Κηφισιά: Νίκησε τον Βόλο ακόμα και χωρίς Τεττέη - Παντελίδη20:15Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (εικόνες)20:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:51Ο Λουίς Μίγια στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο