LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2024 13:14

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κατώτερη των περιστάσεων, γιατί...

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρετε στον 5ο γύρο του στρατιωτικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. 

Γιώργος Γεραπετρίτης - Άντονι Μπλίνκεν

Κριτική στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η διεξαγωγή του 5ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ, μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κατώτερη των περιστάσεων, εγκλωβισμένη στη στρατηγική επιλογή της περί "προκεχωρημένου φυλακίου" της Δύσης».

Ακολούθως εξηγεί ότι «αντί για την πολυπεπίπεδη προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση, όπως ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα, η νυν κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη λογική του "δεδομένου συμμάχου", αναλαμβάνοντας ευθύνες εκτός διεθνών οργανισμών και παραβιάζοντας την πάγια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Οι συγχαρητήριες αναφορές του Αμερικάνου ΥΠΕΞ για την συμμετοχή μας στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά θάλασσα και την στάση της κυβέρνησης μονομερώς υπέρ του Ισραήλ, είναι χαρακτηριστικές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθαρίζει: «Πρώτον, ως προς τα ζητήματα εξοπλιστικών, αναμένει άμεση ενημέρωση εάν υπάρχουν και ποιοι είναι, οι όροι για προμήθεια της Τουρκίας με F-16.

Δεύτερον, αναμένει άμεση ενημέρωση για πληροφορίες περί αποστολής πυρομαχικών σε Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με τις ΗΠΑ όπως καταγράφεται στην επιστολή Μπλίνκεν για τα F35. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτίθεται στην πολιτική Μητσοτάκη που οδηγεί στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στο Ουκρανικό και δεν θα αποδεχτεί αποδυνάμωση της ελληνικής άμυνας ειδικά στα νησιά.

Τρίτον, κριτήριο για την εξοπλιστική πολιτική της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι πρέπει να είναι η προστασία της εθνικής κυριαρχίας και όχι η "υπέρ το δέον τήρηση της δέσμευσής της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Ουαλίας με άνω του 3,5% του ΑΕΠ" για την οποία οι ΗΠΑ εξήραν την Ελλάδα».

Κλείνοντας, ζητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει άμεσα κατά ποσό λαμβάνει υπ΄όψιν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ή εάν θυσιάζονται και αυτές στον βωμό του "δεδομένου συμμάχου"».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: 

Η διεξαγωγή του 5ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ, μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε το Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κατώτερη των περιστάσεων, εγκλωβισμένη στη στρατηγική επιλογή της περί "προκεχωρημένου φυλακίου" της Δύσης. Αντί για την πολυπεπίπεδη προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση, όπως ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα, η νυν κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στη λογική του "δεδομένου συμμάχου", αναλαμβάνοντας ευθύνες εκτός διεθνών οργανισμών και παραβιάζοντας την πάγια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Οι συγχαρητήριες αναφορές του Αμερικάνου ΥΠΕΞ για την συμμετοχή μας στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά θάλασσα και την στάση της Κυβέρνησης μονομερώς υπέρ του Ισραήλ, είναι χαρακτηριστικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώτον, ως προς τα ζητήματα εξοπλιστικών, αναμένει άμεση ενημέρωση εάν υπάρχουν και ποιοι είναι, οι όροι για προμήθεια της Τουρκίας με F-16.

Δεύτερον, αναμένει άμεση ενημέρωση για πληροφορίες περί αποστολής πυρομαχικών σε Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με τις ΗΠΑ όπως καταγράφεται στην επιστολή Μπλίνκεν για τα F35. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτίθεται στην πολιτική Μητσοτάκη που οδηγεί στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στο Ουκρανικό και δεν θα αποδεχτεί αποδυνάμωση της ελληνικής άμυνας ειδικά στα νησιά.

Τρίτον, κριτήριο για την εξοπλιστική πολιτική της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι πρέπει να είναι η προστασία της εθνικής κυριαρχίας και όχι η "υπέρ το δέον τήρηση της δέσμευσής της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Ουαλίας με άνω του 3,5% του ΑΕΠ" για την οποία οι ΗΠΑ εξήραν την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει κατά ποσό λαμβάνει υπόψιν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ή εάν θυσιάζονται και αυτές στον βωμό του "δεδομένου συμμάχου”.

Ειδήσεις σήμερα:

Τάγκι Ασκάρ: Καταδύτης 100 ετών έκανε βουτιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (βίντεο)

Χίος: Η επιχείρηση του Λιμενικού στο τάνκερ με τους όμηρους επιθεωρητές (βίντεο)

Κάρολος: Το πρώτο μήνυμα στους πολίτες μετά την διάγνωση για καρκίνο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερΣήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος περιγράφεται ως ένας εκ των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής ομάδας, αρνείται όσα του αποδίδονται.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικόΣήμερα 19:06 | Ειδήσεις

Στο νέο υλικό που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 φαίνεται ο αρχηγός, μέσα στο γήπεδο να δίνει το σύνθημα ώστε να βγουν οι οργανωμένοι έξω και να μοιραστούν τα πολεμοφόδια.

Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)Σήμερα 17:18 | Τοπικά Νέα

Με απίστευτο θράσος η δράση των ανήλικων διακινητών ναρκωτικών, που είχαν ως ορμητήριο σχολικό συγκρότημα.

Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεοΣήμερα 21:15 | Ειδήσεις

Ισραηλινοί όμηροι εμφανίστηκαν σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Το μήνυμά τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)19:43Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης19:30Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικό19:16Κυριακή των Βαΐων – καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας19:02Κασσελάκης: Συναντήθηκε με πολίτες στην Χίο18:48Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών στη Βοστώνη18:35Σερβία: ΝΑΤΟϊκη βόμβα εξουδετερώθηκε μετά από 25 χρόνια18:22Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης έδωσε στην Ελλάδα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας18:08ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ και σπίτια στην Αττική (εικόνες)17:55Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)17:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο