Σύνοδος Κορυφής - Ουκρανία: Συμφωνία για τα 50 δις ευρώ
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.
«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ανακοινώσει στην ίδια πλατφόρμα ότι οι 27 χώρες μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας.
«Έχουμε συμφωνία. Ενότητα», τόνισε ο Μισέλ στην ανάρτησή του. «Όλοι οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στο επιπλέον πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ».
«Αυτή η συμφωνία εγγυάται μια σταθερή, προβλέψιμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και (επιδεικνύει) υπευθυνότητα στηρίζοντας την Ουκρανία. Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο σε αυτό το πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο.
We have a deal. #Unity
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024
All 27 leaders agreed on an additional €50 billion support package for Ukraine within the EU budget.
This locks in steadfast, long-term, predictable funding for #Ukraine.
EU is taking leadership & responsibility in support for Ukraine; we know what is…
Η Ελλάδα προσήλθε στην Σύνοδο Κορυφής με την εκπεφρασμένη θέση της ό,τι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.
Yπενθυμίζεται ότι το τελευταίο negobox στο οποίο είχε υπάρξει πολιτική συμφωνία 26 εκ των 27 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα προέβλεπε αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.
Μητσοτάκης για αγρότες: Τα δίκαια αιτήματα θα ικανοποιηθούν στο μέτρο του εφικτού
«Το σημερινό έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο λαμβάνει χώρα για έναν και μόνο λόγο, διότι στο περασμένο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου μια χώρα, η Ουγγαρία, δεν μας επέτρεψε να επιτύχουμε την απαραίτητη ομοφωνία προκειμένου να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στην χορήγηση μιας σημαντικής οικονομικής υποστήριξης προς την δοκιμαζόμενή Ουκρανία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξελλες.
«Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε 27 χώρες να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία η οποία να δώσει λύσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε και να αποδεσμεύσουμε τους πρόσθετους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου προκειμένου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία η οποία δίνει έναν υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να βρούμε σήμερα μία λύση».
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω επίσης να σταθώ σύντομα στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων οι οποίες όπως έχετε αντιληφθεί δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Από κει και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες, η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε στο μετρό του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».
Οι αποφάσεις ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής, η οποία βρίσκειται σε "κλοιό" από εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες.
Ηράκλειο: 13χρονη έφυγε από το σπίτι και δεν την αναζήτησε κανείς
Αγνοούμενος αγρότης: Τον έψαχναν για 20 ώρες - Τον βρήκαν νεκρό κάτω από το τρακτέρ του
Ομόφυλα ζευγάρια - Νατσιός: Αμαρτία η ομοφυλοφιλία, “ναι” στα συλλαλητήρια (βίντεο)