LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2024 20:22

Καταλήψεις - Πιερρακάκης: Δεν θα χαθεί η Εξεταστική, τα δημόσια ΑΕΙ είναι η “ναυαρχίδα” μας (βίντεο)

Τι είπε ο Υπ. Παιδείας στον ΑΝΤ1 για εξ αποστάσεως μαθήματα και εξετάσεις, για την αστυνομική παρέμβαση σε ΑΕΙ, την χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον ΑΝΤ1 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε την Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, για τις καταλήψεις σε πανεπιστήμια και τον φόβο των γονιών και φοιτητών μην χαθεί το εξάμηνο, αλλά και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο για την λειτουργία των οποίων βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, «δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο, μετά από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα στην Σύνοδο των Πρυτάνεων», καθώς θα γίνουν εξ αποστάσεως μαθήματα και εξετάσεις σε όσες περιπτώσεις απαιτηθεί, συμπληρώνοντας πως «τα ψηφιακά μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν στο παρελθόν φανεί ως ένα μέτρο που καθιστά ανενεργές τις καταλήψεις, που τις “σπάει”».

Ερωτηθείς για την βούληση να υπάρξει αστυνομική παρέμβαση σε υπό κατάληψη σχολές, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «έχει ήδη παρέμβει η Αστυνομία στο ΕΜΠ, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Θα παρέμβουμε όπου και όποτε χρειαστεί, αλλά θέλουμε συνεργασία με τους πρυτάνεις, για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση».

Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά «στηρίζουμε τους πρυτάνεις σε κάθε πτυχή. Αλλά από την άλλη, το αυτοδιοίκητο έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενάντια στην λειτουργία των οποίων γίνονται οι καταλήψεις σε δεκάδες τμήματα και σχολές ανά την Ελλάδα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε «είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο της προβοκάτσιας. Τα βήματα μας θα είναι στέρεα. Ο νόμος είναι νόμος. Είμαστε στο 2024. Χρειάζεται να στηριχθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το ερώτημα είναι “στηρίζουν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο εκείνοι που de facto με δολιοφθορές στοχεύουν στο να το κλείνουν;».

Για την χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε «Η κριτική από την αντιπολίτευση είναι ειρωνική, γιατί η χρηματοδότηση μειωνόταν από όταν μπήκαμε στο μνημόνιο και μέχρι το 2018. Από το 2018 αυξάνουμε την χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αν προσθέσουμε σε αυτό και χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, πχ. για τις φοιτητικές εστίες, θα δείτε ότι είναι μεγάλες οι χρηματοδοτήσεις».

«Ο νόμος θα έχει 200 άρθρα. Από αυτά τα 170 θα αφορούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και αυτό δείχνει πως σκεπτόμαστε και πως οριοθετούμε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο: ήταν “ναυαρχίδα” και θα παραμείνει “ναυαρχίδα” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και συνέχισε λέγοντας «όταν βγει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, καλώ την αντιπολίτευση να εξετάσει καλά τα κριτήρια για τα μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα», αναφέροντας ακόμη ότι «η χώρα έχει συρθεί να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα στα πάνω από 30 κολλέγια που έχουμε στην Ελλάδα» χωρίς να υπάρχει προηγούμενη αξιολόγηση τους, ενώ «τώρα λέμε να αναγνωρίσουμε τα ακαδημαϊκά δικαιώματα σε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια».

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Avgi” - Αττική: Κλειστά σχολεία σε 8 Δήμους

Τέμπη: Ποινική δίωξη σε 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

Θερμαϊκός: Εντοπίστηκε υποβρύχιο από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνελήφθησαν γνωστός τράπερ και ο μάνατζέρ του, για κατοχή ναρκωτικώνΣήμερα 16:28 | Ειδήσεις

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν ύποπτο όχημα και προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανδρών.

Θεσσαλονίκη: 22χρονος στο νοσοκομείο, μετά από κατανάλωση σούσι - Πρώτο κρούσμα "Anisakis" στην ΕλλάδαΣήμερα 18:01 | Ειδήσεις

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο παράσιτο εντοπίζεται στην Ελλάδα.

Φιλιππιάδα: Απεγκλωβίστηκε άλογο που είχε παγιδευτεί από την κακοκαιρία (Βίντεο)Σήμερα 17:07 | Ειδήσεις

Η λέσχη Ελλήνων καταδρομέων Πρέβεζας δημοσίευσε βίντεο με την διάσωση ενός αλόγου, που είχε παγιδευτεί.

Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς ΟργανισμούΣήμερα 16:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τουρκία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταχραστές των μηχανισμών της Interpol, αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να τους εργαλειοποιήσει για εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους του. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολλανδία: Drone πετούσαν πάνω από στρατιωτική βάση - Χρήση όπλων έκανε ο στρατός για να τα καταρρίψει 19:04Ηγουμενίτσα: Κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. έφτασε για να αξιολογήσει τις ζημιές της κακοκαιρίας18:50Παναθηναϊκός: Η Μύκονος δυσκόλεψε τους Πράσινους αλλά δεν απέφυγε το αναμενόμενο18:36Θεσσαλονίκη: 22χρονος στο νοσοκομείο, μετά από κατανάλωση σούσι - Πρώτο κρούσμα "Anisakis" στην Ελλάδα18:22Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και το Αιγάλεω αύριο 23 Νοεμβρίου18:08Ιωάννινα: Ζημιές σε καλλιέργειες, δρόμους και γέφυρες προξένησε η κακοκαιρία17:54Λωρίδα της Γάζας: 7 Νεκροί από Ισραηλινούς βομβαρδισμούς17:40Φιλιππιάδα: Απεγκλωβίστηκε άλογο που είχε παγιδευτεί από την κακοκαιρία (Βίντεο)17:26Αυτοψία του Κώστα Κατσαφάδου στην Κέρκυρα17:12Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς Οργανισμού16:58Συνελήφθησαν γνωστός τράπερ και ο μάνατζέρ του, για κατοχή ναρκωτικών16:44Γερμανία: Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους ξοδεύουν ο καγκελάριος και οι υπουργοί16:30Μιλγουόκι Μπακς - Μπόμπι Πόρτις: Οι διαιτητές αντιμετωπίζουν τον Αντετοκούνμπο σαν τον Σακίλ Ο'Νιλ 16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:59Γαλλία: Η Κάτω Βουλή απέρριψε σχεδόν ομόφωνα το σχέδιο προϋπολογισμού15:45Η αληθινή ιστορία του αρώματος: Από τους ναούς της Αιγύπτου, στα παριζιάνικα μπουκάλια15:31Κακοκαιρία – Κέρκυρα: Εκτεταμένες καταστροφές στα βόρεια του νησιού (εικόνες)15:17Ελβετία: Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα “χτενίσουν” το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας15:02Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δικύκλων14:47Νέα δρομολόγια Προαστιακού Αθηνών από σήμερα 22 Νοεμβρίου 202514:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο