LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2023 17:38

Σπόροι τσία: Τα...άπειρα οφέλη για την υγεία

Μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό η κατανάλωση των σπόρων τσία. Τα αποτελέσματα έρευνας πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Σπόροι τσία

Επιστήμονες του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, κατέγραψαν την αλληλουχία του γονιδιώματος των σπόρων τσία και με αυτό τον τρόπο παρείχαν ένα σχέδιο για μελλοντική έρευνα που θα αξιοποιεί τα διατροφικά οφέλη του φυτού για την ανθρώπινη υγεία.

Οι σπόροι του φυτού τσία (chia) έχουν λάβει ευρεία προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω της διατροφικής δύναμης που διαθέτουν. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Ωστόσο, η καλλιέργειά τους δεν έχει λάβει την προσοχή των επιστημόνων, όσο το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Οι ερευνητές εντόπισαν γονίδια των σπόρων που σχετίζονται με τη βελτίωση της διατροφής και ιδιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για όλες τις θεραπείες, από τον καρκίνο ως την υψηλή αρτηριακή πίεση. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο τσία βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και τη χοληστερόλη και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και βοηθά άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Τέλος, ότι η πρωτεΐνη που περιέχουν έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ζήτηση για τις πλούσιες σε θεραπευτικά συστατικά καλλιέργειες, όπως το τσία, το κεχρί και η γλυκοπατάτα, έχει αυξηθεί. Πέρα από τη θρεπτική τους αξία είναι σημαντικές επειδή μπορούν συχνά να αναπτυχθούν σε εκτάσεις ακατάλληλες για πολλές παραδοσιακές καλλιέργειες σιτηρών και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Frontiers in Plant Science».

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαία δυστυχήματα: τρεις νεκροί στους δρόμους της Αττικής

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ξεκίνησαν οι πληρωμές στους δικαιούχους

Καβούρι: Ένταση μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕρντογάν για Ραΐσι: Η Τουρκία στέλνει ειδική ομάδα διάσωσηςΧθες 22:17 | Ειδήσεις

Βαθιά λυπημένος από τα νέα για την συντριβή του ελικοπτέρου εμφανίσρηκε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ποια βοήθεια ζήτησε η Τεχεράνη από την Άγκυρα.

Φρεγάτα “ΥΔΡΑ”: Πύραυλος τον Χούθι έπεσε δίπλα της ενώ συνόδευε εμπορικό πλοίο (βίντεο)Χθες 18:06 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που πύραυλος περνά σε κοντινή απόσταση από την ελληνική φρεγάτα, έχοντας εκτοξευθεί από τους Χούθι.

Μητσοτάκης: Η συνάντηση με Ερντογάν, η Συμφωνία των Πρεσπών και οι ΕυρωεκλογέςΧθες 15:47 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε συνέντευξή του για τη νέα κανονικότητα με την Τουρκία και διαμήνυσε σε Αλβανία και Σκόπια ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει από την Ελλάδα 

Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα (βίντεο)Χθες 22:25 | Ειδήσεις

Στις φλόγες παραδόθηκε η μονάδα της εταιρείας με τα σχολικά γεύματα,  που τις τελευταίες ημέρες φέρονται να προκάλεσαν δηλητηρίαση σε δεκάδες μαθητές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πετράλωνα - Καταγγελία: Την φώναξε να καθαρίσει και προσπάθησε να τη βιάσει 23:59Γενοκτονία των Ποντίων: Η σφαγή και ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού23:48Γονιμότητα μετά την ηλικία των 40 ετών: Τι πρέπει να γνωρίζετε23:35Ερντογάν για Ραΐσι: Η Τουρκία στέλνει ειδική ομάδα διάσωσης23:22Super League: Η τελική βαθμολογία και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια23:08Λαμία: Φωτιά στο εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα (βίντεο)22:55Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Σίγουρα στην Ευρώπη οι Πειραιώτες, στο... περίμενε οι “πράσινοι”22:41ΑΕΚ - Λαμία: Νίκη με πικρό φινάλε για την Ένωση στο πρωτάθλημα22:28Super League: Πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ 22:15Rapid test δωρεάν την Δευτέρα σε 156 σημεία22:01Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη για τον βιασμό της εν διαστάσει συζύγου του21:47Ιράν: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ραΐσι, σύμφωνα με ιρανικά μέσα - Διαψεύδει η Ερυθρά Ημισέληνος21:34Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με πυροβολισμό στην Πολίχνη 21:20Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι (εικόνες)21:06ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης πληρωμών” της νέας εβδομάδας20:53Νίσυρος: Επιχείρηση απεγκλωβισμού για ζευγάρι μεταναστών20:48Φρεγάτα “ΥΔΡΑ”: Πύραυλος τον Χούθι έπεσε δίπλα της ενώ συνόδευε εμπορικό πλοίο (βίντεο)20:39Formula 1: Νίκη με άγχος για τον Φερστάπεν στην Ίμολα20:30Ραΐσι: Συνετρίβη το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου – Άγνωστη η τύχη του (εικόνες)20:10Περιστέρι: Επικράτησε του Κολοσσού και προκρίθηκε στους ημιτελικούς19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο