LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 13 Δεκεμβρίου 2023 22:37

Μητσοτάκης για Μπελέρη: Δεν είναι διμερές θέμα με την Αλβανία το δικαίωμα στην δίκαιη δίκη

Μήνυμα Μητσοτάκη για τις ενταξιακές προοπτικές της Αλβανίας στην ΕΕ, στη σύνοδο με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Έντι Ράμα - Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Μισέλ: Σταδιακή ενσωμάτωση και σεβασμός στο κράτος δικαίου

«Το πεπρωμένο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της τέταρτης (μέσα σε μία τετραετία) Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες.

Στην κοινή διακήρυξη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων «επιβεβαιώνεται εκ νέου η προοπτική ένταξης των έξι χωρών της περιοχής», τόνισε ο Σ. Μισέλ, καθώς και η δέσμευση των χωρών αυτών να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για πρόοδο στον σεβασμό του κράτους δικαίου. «Η ενσωμάτωση θα γίνει σταδιακά», καθώς επιθυμούν να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Έντι Ράμα - Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, απέναντι στον ρωσικό εκβιασμό, ενώ στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), η ΕΕ ζητά από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μεγαλύτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την αποφυγή παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Είναι σημαντικό να μιλάμε με μία φωνή και να κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε την ασφάλεια της περιοχής», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης, αλλά και της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, των υβριδικών απειλών και των κυβερνοεπιθέσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι το ευρωπαϊκό έργο βασίζεται σε «συμφιλίωση» και στην κοινή βούληση οικοδόμησης ενός σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος για την περιοχή.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι έγινε μια «εποικοδομητική» συζήτηση στη βάση των εκθέσεων προόδου της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση και για την αυριανή συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της Διεύρυνσης . Η ίδια υπενθύμισε ότι η ΕΕ ζητά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «το συντομότερο δυνατό» με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόλις εκπληρωθούν επαρκώς τα κριτήρια. Για το Μαυροβούνιο υπάρχει ένα «νέο μομέντουμ» με τη νέα κυβέρνηση, η οποία προσδοκάται ότι θα επαναφέρει στη σωστή τροχιά την ενταξιακή πορεία της χώρας. Για τη Σερβία και το Κόσοβο, η ενταξιακή πορεία εξαρτάται από την τήρηση των δεσμεύσεων στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και στην εφαρμογή των συμφωνιών.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Έντι Ράμα - Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων

Σε οικονομικό επίπεδο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο με προϋπολογισμό 6 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027, έχει σχεδιαστεί για να φέρει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, να αυξήσει την ενσωμάτωση της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικονομία, να επιταχύνει τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις με στόχο την ένταξη στην ΕΕ και να αυξήσει τους προενταξιακούς πόρους. Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο βοήθειας για την περιοχή, ύψους 30 δισεκ. ευρώ για μία εξαετία, από το οποίο έχουν ήδη αποδεσμευτεί τα 17 δισεκ. ευρώ. Τέλος, για τους νέους, αναφέρθηκε στο νέο Κολέγιο της Ευρώπης που εγκαινιάστηκε στα Τίρανα, στο οποίο ήδη 500 φοιτητές έχουν εγγραφεί να σπουδάσουν τον επόμενο χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξάνθη: Σκότωσε σκύλο με καραμπίνα

Αθήνα: Σορός άνδρα βρέθηκε σε φλεγόμενη αποθήκη

Μεταναστευτικό - Αλβανία: “Παγώνει” η συμφωνία με την Ιταλία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερΣήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος περιγράφεται ως ένας εκ των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής ομάδας, αρνείται όσα του αποδίδονται.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικόΣήμερα 19:06 | Ειδήσεις

Στο νέο υλικό που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 φαίνεται ο αρχηγός, μέσα στο γήπεδο να δίνει το σύνθημα ώστε να βγουν οι οργανωμένοι έξω και να μοιραστούν τα πολεμοφόδια.

Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)Σήμερα 17:18 | Τοπικά Νέα

Με απίστευτο θράσος η δράση των ανήλικων διακινητών ναρκωτικών, που είχαν ως ορμητήριο σχολικό συγκρότημα.

Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεοΣήμερα 21:15 | Ειδήσεις

Ισραηλινοί όμηροι εμφανίστηκαν σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Το μήνυμά τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)19:43Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης19:30Δολοφονία Λυγγερίδη: Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την επίθεση στον αστυνομικό19:16Κυριακή των Βαΐων – καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας19:02Κασσελάκης: Συναντήθηκε με πολίτες στην Χίο18:48Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών στη Βοστώνη18:35Σερβία: ΝΑΤΟϊκη βόμβα εξουδετερώθηκε μετά από 25 χρόνια18:22Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης έδωσε στην Ελλάδα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας18:08ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ και σπίτια στην Αττική (εικόνες)17:55Πάτρα: Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο με...τιμοκατάλογο στον τοίχο (εικόνες)17:41Θεσσαλονίκη: 42χρονος διέθετε αναβολικά χάπια και φιαλίδια από το κατάστημά του17:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο