LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 01 Δεκεμβρίου 2023 20:56

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οροθετικοί μιλούν στον ΑΝΤ1 για το “κοινωνικό στίγμα” (βίντεο)

Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα έρευνας στην Ελλάδα για όσους αντιμετωπίζουν τους φορείς του HIV ως “κίνδυνο για την κοινωνία” και εκείνους που θεωρούν ότι ό ιός μεταδίδεται μέσω της αγκαλιάς! 

AP - AIDS - ιός HIV

Ρεπορτάζ των Κέλλυς Χεινοπώρου, Άννας Νικολάου και Γεωργίας Λαγού, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

«Η καθημερινότητά μου μετά τις θεραπείες είναι νορμάλ. Δεν έχω νιώσει στίγμα τόσο πολύ αλλά ξέρω άλλους που υποφέρουν», λέει στον ΑΝΤ1 ο οροθετικός Μίρο Πασκάλ.

Ο Μίρο Πασκάλ, πριν από 15 χρόνια, διαγνώστηκε με τον HIV. Μετά από 15 χρόνια, παρά την πρόοδο σε αντιικά φάρμακα και προληπτικές θεραπείες, είναι σαν ο χρόνος να γύρισε πίσω, στην δεκαετία του ’80, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Ο Ηλίας Μυρσινιάς, οροθετικός κι αυτός, δηλώνει στον ΑΝΤ1 πως «δεν ήταν πολύ εύκολο να μαθαίνεις ότι ζεις με τον HIV, όσο και να γνωρίζεις ότι ο HIV είναι πια μια πάθηση αν παίρνεις το φάρμακο, διαχειρίσιμη… η οποία δεν σε σκοτώνει λαμβάνοντας μια θεραπεία, είναι βαρύ».

Ο Ηλίας ζει 8 με τον HIV. Από την πρώτη στιγμή της διάγνωσής του, είχε δίπλα του την οικογένειά του, τους φίλους του. Κάτι που δεν συμβαίνει στην πλειονότητα των οροθετικών σήμερα στην χώρα μας, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό στιγματισμό.

Όπως δηλώνει, «Στίγμα υπάρχει γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση. Πολλοί δεν το λένε, γιατί φοβούνται διακρίσεις! Δηλαδή αν πάμε σε νοσοκομείο ίσως δεν θα πούμε ότι έχουμε τον ιό. Ο κόσμος και πάλι σε απορρίπτει γιατί κάποια άτομα είναι κολλημένα στην δεκαετία ‘80-‘90 που θεωρούσαν ότι κολλάει ο ιός με μια χειραψία».

Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης:

  • το 29% των πολιτών τους αντιμετωπίζει ως κίνδυνο για την κοινωνία,
  • το 68% δηλώνει ότι δε θα σύνηπτε κάποια σχέση με άτομο που ζει με τον ιό,
  • το 63% αγνοεί πως τα άτομα που ζουν με HIV και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής!

Το μέγεθος της κοινωνικής άγνοιας στη χώρα μας προβληματίζει, καθώς το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο HIV μεταδίδεται με την κοινή χρήση τουαλέτας, το 36% μέσω της αγκαλιάς ή του φιλιού και το 24% από τσιμπήματα κουνουπιού!

Ο Ανδρέας Μαζαράκης, μέλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», λέει πως «ενώ η επιστήμη έχει καταφέρει πρόοδο, η κοινωνία έχει μείνει πίσω, με αποτέλεσμα το κοινωνικό στίγμα να είναι πολύ δυνατό».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Δέδες, εξηγεί ότι «Κάποιος που ζει με τον ιό μπορεί να κάνει κανονικά οικογένεια και να εργαστεί»

Ένας οροθετικός ο οποίος λαμβάνει την αντιρετροϊκή θεραπεία του και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του για τουλάχιστον 6 μήνες, δεν μπορεί πρακτικά να μεταδώσει τον ιό, ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσσηνία - Τροχαίο δυστύχημα: πήγαινε το παιδί της στο σχολείο και σκοτώθηκε

Σαουδική Αραβία: Το “όραμα 2030” του πρίγκιπα διαδόχου και τα άλματα στην οικονομία (βίντεο)

Χανιά: άφησαν παιδί κλειδωμένο στο αυτοκίνητο (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠυροβολισμοί στην Ομόνοια: Στο νοσοκομείο ένας τραυματίαςΣήμερα 06:47 | Ειδήσεις

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Τι καιρό θα κάνει την ΠαρασκευήΧθες 21:03 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου.

Έκλεισε το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω dronesΣήμερα 06:16 | Ειδήσεις

Δεκαπέντε πτήσεις οι οποίες είχαν προορισμό το Μόναχο εκτράπηκαν προς τα αεροδρόμια της Στουτγάρδης, της Νυρεμβέργης, της Φρανκφούρτης και της Βιέννης.

Μητσοτάκης: Οποιοδήποτε σχέδιο άμυνας θα συμπεριλαμβάνει όλα τα σύνορα της ΕυρώπηςΧθες 19:22 | Ειδήσεις

Τι υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πυροβολισμοί στην Ομόνοια: Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας06:56Ινδονησία: Περισσότερα από 9.000 παιδιά στη χώρα έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση από δωρεάν σχολικά γεύματα06:42Αταμάν: Ο Όσμαν έκανε προπόνηση, θα δούμε πώς είναι η κατάστασή του και θα αποφασίσουμε06:28Έκλεισε το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω drones06:14Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:10Europa League: Θέλτα – ΠΑΟΚ: Δεν κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα ο ΠΑΟΚ και ηττήθηκε στο Βίγκο από τη Θέλτα (βίντεο)23:59Euroleague: Ο Ολυμπιακός έμεινε από δυνάμεις στη Μαδρίτη23:50Conference League: Η Τσέλιε "έσπασε" το αήττητο της ΑΕΚ23:43Μάντσεστερ: 35χρονος Βρετανός ο ύποπτος για την επίθεση στη συναγωγή – Τέσσερις συνολικά συλλήψεις23:39Πυροσβεστική: Παραπάνω από 80 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας23:25Europa League: Ισοφάριση στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους για ΘΕΛΤΑ - ΠΑΟΚ (βίντεο)23:11Πρεσβεία Ισραήλ: Παράσταση διαμαρτυρίας για την επίθεση στον στολίσκο Sumud – Κλειστή η Κηφισίας (εικόνες)23:03ΗΠΑ: Νεκρός ένας 17χρονος – Οι φίλοι του τον πέρασαν για σκίουρο και τον πυροβόλησαν22:49Γάζα: Ο Νετανιάχου συγχαίρει τις ναυτικές δυνάμεις για την αναχαίτιση του στολίσκου22:35Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Ηττήθηκε με ανατροπή στο ΟΑΚΑ22:21Ζάκυνθος: Υπάλληλος καθαριότητας έκλεψε κοσμήματα από δωμάτιο ξενοδοχείου και συνελήφθη22:07Πανόρμου: Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στα ΜΑΤ21:53Βόλος: Κακοποιούσε τον σκύλο του στη μέση του δρόμου21:39Ρωσία: Ο Πούτιν υπόσχεται άμεση αντίδραση εάν η Ευρώπη προκαλέσει τη Μόσχα21:11Λονδίνο: Εκκενώθηκε για ώρες ο μεγάλος σταθμός Εuston (εικόνες)20:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο