LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 21 Νοεμβρίου 2023 22:41

Thessaloniki Summit - Γεραπετρίτης: Επιμένουμε υπέρ της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων (εικόνες)

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών στο φόρουμ της Θεσσαλονίκης και οι αναφορές του στην υπόθεση Μπελέρη.

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ - SUMMIT

«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά η χώρα η οποία έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Εμείς θα βρισκόμαστε πάντοτε εδώ για να υποστηρίζουμε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να βρουν το φυσικό τους δρόμο, τον δρόμο που άνοιξε το 2003 εδώ από τη φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης με την “Ατζέντα της Θεσσαλονίκης” και σήμερα, 20 χρόνια μετά, συνεχίζει με την ίδια πειθώ. Ίσως με μικρότερη ταχύτητα από εκείνη που θα επιθυμούσαμε όλοι, αλλά σίγουρα με μία μεγάλη ζέση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Thessaloniki Summit την Τρίτη 21 Νοεμβρίου..

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ - SUMMIT

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πραγμάτωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των κρατών των δυτικών Βαλκανίων έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να απογοητεύουμε τους λαούς θέτοντας προσκόμματα. Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξουμε πιο ισχυρά μέσα την πολιτική βούληση για την ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αντιστοίχως τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων να προσεταιριστούν στα τεχνικά μέρη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τον τρόπο αυτό να καταλήξουμε σε μία Ευρώπη η οποία θα είναι όπως ακριβώς την επιδιώκουμε. Μία Ευρώπη ευημερίας των λαών, καλής συνεργασίας, ηρεμίας και καταλλαγής», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ - SUMMIT

Αναφερόμενος στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων είπε: «Παραμένουμε στην πολιτική θέση ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να ενσωματώσει τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά από την άλλη πλευρά ότι θα πρέπει να έχουμε και την ικανοποίηση των όρων που απαιτούνται για μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα είναι ισχυρή και ανθεκτική, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα αναζωογονηθεί». Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «θα πρέπει από κοινού να υπάρξει μία προτεραιοποίηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, έτσι ώστε να είναι σαφής και ο κατάλογος των προαπαιτούμενων, καθώς υφίστανται αρχές και κριτήρια».

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ - SUMMIT

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε ειδική αναφορά στην Αλβανία και στη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις από τη δημοκρατία. Ο δήμαρχος Φρέντι Μπελέρη βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης από τον Μάιο, δύο μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές στην Αλβανία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή. Με κάθε σεβασμό στην εσωτερική έννομη τάξη της Αλβανίας, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το αυτονόητο, το οποίο δεν έχει να κάνει ούτε με τη δικαστική ανεξαρτησία και δεν έχει να κάνει ούτε με τις εσωτερικές διαδικασίες, τις δικαστικές, της γειτονικής χώρας. Ζήτησα να υπάρξει η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου κατά τρόπον ώστε η πολιτική βούληση που εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου να αποτυπωθεί και στην πολιτική πράξη. Δεν πρόκειται ούτε για δικαστική ενέργεια και δεν πρόκειται ούτε για την οποιαδήποτε έξωθεν παρέμβαση. Πρόκειται για μία διοικητική πράξη η οποία θα πρέπει να συντελεστεί και ο οφειλόμενος σεβασμός στα πολιτικά δικαιώματα και στο κράτος δικαίου».

Πηγή: GRTimes

Ειδήσεις σήμερα:

Απάτη σε βάρος δανειοληπτών: Τι ισχυρίστηκαν αστυνομικός και επιχειρηματίας

Γκάλοπ Prorata: Πρωτιά ΝΔ, πτώση ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

ΥΠΑΑΤ: Τα έκαναν “γυαλιά καρφιά” με βαριοπούλες (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μουντιάλ Συλλόγων: Στα προημιτελικά η Μπάγερν που κέρδισε την Φλαμένγκο (εικόνες)08:34Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο