LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2023 20:42

Σουηδία: Ο Στρατός στο δρόμο κατά των συμμοριών μεταναστών (εικόνες)

Η κυβέρνηση καλεί σε βοήθεια τις Ένοπλες Δυνάμεις εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων που έλαβε το φαινόμενο.

 Σουηδία - Μάλμε - επεισόδια - συγκρούσεις

(εικόνα αρχείου)

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανοίγει το δρόμο ώστε ο στρατός να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στην αστυνομία για την καταπολέμηση μιας έξαρσης της εγκληματικότητας που έχει συγκλονίσει τη χώρα και έχει ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αιματηρά περιστατικά με πυροβολισμούς έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη Σουηδία και σε ορισμένα από αυτά εμπλέκονται έφηβοι. Τα περισσότερα περιστατικά αποδίδονται σε συμμορίες.

Η σουηδική υπάρχουσα νομοθεσία απαγορεύει στον στρατό να βοηθά την αστυνομία σε κάθε περίπτωση όπου η χρήση βίας κρίνεται απαραίτητη, εκτός από την περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων ή πολέμου.

Μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον τόνισε ότι η αστυνομία και ο στρατός έχουν πλέον μια επίσημη εντολή να διερευνούν τρόπους συνεργασίας.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης την τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο να διευρυνθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η αστυνομία μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού. Εντούτοις δεν δόθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις συνθήκες αυτές.

«Το κύμα βίας είναι... άνευ προηγουμένου στη Σουηδία, αλλά είναι πρωτοφανές και στην Ευρώπη, καμία άλλη χώρα δεν βιώνει την κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε εμείς», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι επιθυμεί ο στρατός και η αστυνομία να συνεργάζονται σε ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, εγκληματολογίας, πυροτεχνουργών, μεταξύ άλλων. Αυτού του είδους η συνεργασία μπορούσε ήδη να γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει τη χρηματοδότηση στην αστυνομία και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και έχουν αυστηροποιήσει τις ποινές για βίαια εγκλήματα, αλλά μέχρι στιγμής με λίγα αισθητά αποτελέσματα.

Ο Κρίστερσον τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε προσφορές για βοήθεια από σκανδιναβικές χώρες, προσθέτοντας ότι οι ομόλογοί του από την Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία δεν θέλουν «το σουηδικό οργανωμένο έγκλημα να επεκταθεί» στις χώρες τους.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά και εκρήξεις το Σεπτέμβριο, ο οποίος ήταν ο πιο πολύνεκρος μήνας των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σουηδία πέρυσι και τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν 42 θανάτους μέχρι στιγμής φέτος.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος άνδρας που έπεσε από μπαλκόνι

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για αισχροκέρδεια - “Φυσιολογική” η τιμή του ελαιόλαδου

Αντιγριπικός εμβολιασμός - Συνταγογράφηση: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)Χθες 21:51 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκε και συνελήφθη σε χωριό του ορεινού όγκου της Ροδόπης

Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΑίγυπτοΧθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι είχαν συμφωνήσει Ελλάδα - Αίγυπτος τον Δεκέμβριο του 2024

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του ΤραμπΧθες 19:54 | Ειδήσεις

«Από τα τέλη Μαΐου του 2025 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν επιδείξει σπουδαία σημάδια προόδου».

Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία τηςΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Η γαλλική ομάδα διέλυσε την Ίντερ με το εντυπωσιακό 5-0, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη σε τελικό Champions League.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο