LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2023 21:41

Λιβύη – Ρωσία: Ο στρατάρχης Χαφτάρ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις

 Ο Χαφτάρ χρησιμοποίησε κυρίως μαχητές της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner κατά την αποτυχημένη απόπειρά του να καταλάβει τη λιβυκή πρωτεύουσα το 2019-2020.  

Χαφτάρ

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έφτασε σήμερα στη Ρωσία για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους για την κατάσταση στη Λιβύη και τις διμερείς σχέσεις, ανακοίνωσαν οι Αραβικές Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης (LAAF).

Ο Χάφταρ έγινε δεκτός από τον Ρώσο υφυπουργό Άμυνας Γιούνους-Μπεκ Γενκούροφ, πρώην ηγέτη της ρωσικής Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας, ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

«Η εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη, οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ανάπτυξης αυτών και θέματα κοινού ενδιαφέροντος» βρίσκονται στην ατζέντα της επίσκεψης του Χάφταρ, ανέφερε η LAAF στη σελίδα της στο Facebook.

Ο Γενκούροφ έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στην ανατολική Λιβύη για να συναντήσει τον Χάφταρ. Η τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της LAAF στη Βεγγάζη, λίγες μέρες μετά τις πλημμύρες που άφησαν χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους στην ανατολική Λιβύη.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: μία στην πρωτεύουσα Τρίπολη και μια δεύτερη στην ανατολή με την υποστήριξη του στρατάρχη Χάφταρ.

Ο Χάφταρ χρησιμοποίησε κυρίως μαχητές της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner κατά την αποτυχημένη απόπειρά του να καταλάβει τη λιβυκή πρωτεύουσα το 2019-2020.

Σύμφωνα με ειδικούς, μερικές εκατοντάδες μαχητές της Wagner εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια στρατιωτικών βάσεων και υποδομών πετρελαίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Γερμανία - Δολοφονία 6χρονου: Συνελήφθη 14χρονος

Κακοκαιρία “Elias”: Εκκένωση χωριών στην Θεσσαλία - “Σαρώνεται” η μισή Ελλάδα (εικόνες)

Θεσσαλονίκη: Δύο επιθέσεις κατά ανηλίκων

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Κέιτ Χάντσον αποκάλυψε ότι παντρεύεται σύντομα00:00Ρώμη – Τσιτσιπάς: Στον τρίτο γύρο με ανατροπή23:49Βόλος: Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής κατέληξαν στα δικαστήρια για την... γατοτροφή23:37ΠΑΣ Γιάννινα – Βόλος: Αντίο…με ισοπαλία για τον “Άγιαξ της Ηπείρου”23:26Eurovision 2024 - Μαρίνα Σάττι: Η εμφάνιση της Ελλάδας στον τελικό (βίντεο)23:13Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης: Νίκη γοήτρου για τους φιλοξενούμενους22:58Ο Τζάστιν και η Χέιλι Μπίμπερ θα γίνουν γονείς22:44Πανσερραϊκός – Κηφισιά: Τα “λιοντάρια” πήραν την νίκη και την πρωτιά στα play out22:31ΟΦΗ – Παναιτωλικός: Απόδραση από το Γεντί Κουλέ για τους Αγρινιώτες22:17Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων22:02Εύβοια: Λεωφορείo χτύπησε 10χρονη21:48Φαρμακεία – Αττική: Εφαρμογή στο κινητό για τις εφημερίες21:33Eurovision 2024: Ο ολλανδικός αποκλεισμός, τα πολιτικά μηνύματα και οι καταγγελίες για τραμπουκισμούς21:19Ολυμπιακός: Ο Γουόκαπ καλύτερος αμυντικός της Euroleague21:05Πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν εφήβους που πενθούν20:50Παναθηναϊκός - Βοτανικός: Νέα συζήτηση από την ΠΑΕ παρουσία του Χάρη Δούκα20:37Πολιτική προστασία - Καθαρισμός οικοπέδων: Αυτές είναι οι νέες ρυθμίσεις20:23Μητσοτάκης στη Χαλκίδα: Η δημόσια υγεία ήταν και είναι προτεραιότητά μας (live)20:08Αίγυπτος: Μετά την επιχείρηση Ισραήλ στη Ράφα, καμία επαφή μαζί του19:54Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μουσείο Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια (εικόνες)19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο