LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2023 07:55

Ιράκ: Η πρεσβεία της Σουηδίας πυρπολήθηκε από διαδηλωτές (εικόνες)

Εκτός ελέγχου διαδηλωτές έκαψαν το κτήριο της διπλωματικής αποστολής της Σουηδίας, ως απάντηση για το Κοράνι.

AP - Ιράκ - διαδηλωτές - πρεσβεία της Σουηδίας

Η πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη πυρπολήθηκε τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσαν υποστηρικτές του θυελλώδους σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς αναμένεται να γίνει στη Στοκχόλμη νέα καύση αντιτύπου του Κορανίου.

Υψωνόταν στήλη καπνού από το κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται η πρεσβεία της Σουηδίας, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή. Είχαν αναπτυχθεί μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ιρακινής αστυνομίας, που χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και ηλεκτροφόρα γκλομπ για να απωθήσουν διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες κατά των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Το προσωπικό της πρεσβείας είναι «ασφαλές», διαβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Στοκχόλμη. «Είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση. Το προσωπικό της πρεσβείας μας είναι ασφαλές και το υπουργείο βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία μαζί του», πρόσθεσε.

Καταδικάζοντας την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της, η σουηδική διπλωματία θύμισε πως οι ιρακινές αρχές έχουν την ευθύνη για την προστασία των διπλωματικών αποστολών όσο και του προσωπικού τους.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, οχήματα της πολιτικής προστασίας βρίσκονταν επιτόπου για να σβήσουν τη φωτιά, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος.

Ορισμένοι διαδηλωτές κράδαιναν αντίτυπα του Κορανίου, άλλοι κράταγαν πορτρέτα του Μοχάμεντ Σαντρ, σιίτη ιεροκήρυκα και πατέρα του Μοκτάντα Σαντρ.

AP - Ιράκ - διαδηλωτές - πρεσβεία της Σουηδίας

Η έφοδος στη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα έγινε μερικές ώρες αφού η αστυνομία της Σουηδίας ενέκρινε μίνι-συγκέντρωση αργότερα σήμερα στη Στοκχόλμη. Ο οργανωτής της, ιρακινός πρόσφυγας, που ονομάζεται Σαλουάν Μομίκα, επιβεβαίωσε μέσω Facebook πως σκοπεύει να κάψει ξανά αντίτυπο του Κορανίου και ιρακινή σημαία μπροστά στην πρεσβεία του Ιράκ στη Σουηδία.

«Κινητοποιηθήκαμε για να καταγγείλουμε την καύση του Κορανίου», είπε διαδηλωτής, ο Χασάν Άχμεντ. «Απαιτούμε η σουηδική κυβέρνηση και η ιρακινή κυβέρνηση να σταματήσουν κάθε πρωτοβουλία αυτού του τύπου, πρόσθεσε.

«Επείγουσα έρευνα»

«Δεν περιμέναμε το πρωί, εισβάλαμε το ξημέρωμα, πυρπολήσαμε την πρεσβεία της Σουηδίας», προτού αρχίσει να φωνάζει ασταμάτητα «Μοκτάντα», το όνομα του σιίτη ιεροκήρυκα.

Άλλος διαδηλωτής, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως «τα παιδιά του σαντριστικού ρεύματος» αντέδρασαν στην άδεια που δόθηκε ξανά στον Σαλουάν Μομίκα «να διαδηλώσει και να κάψει το Κοράνι» στη σουηδική πρωτεύουσα.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διενεργήσουν «επείγουσα έρευνα».

«Η ιρακινή κυβέρνηση ανέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να διενεργήσουν επείγουσα έρευνα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να χυθεί φως στις περιστάσεις του γεγονότος και να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ιρακινής διπλωματίας.

Φωτιά - Κοράνι - Σουηδία

Ο Σαλουάν Μομίκα είχε ήδη κάψει την 28η Ιουνίου σελίδες αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης την Έιντ αλ Άντχα, γιορτή που τιμούν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο.

Η πράξη του ώθησε υποστηρικτές του Μοκτάντα Σαντρ να προχωρήσουν σε εισβολή στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη την 29η Ιουνίου. Παρέμειναν στη διπλωματική αποστολή περίπου ένα τέταρτο της ώρας προτού αποχωρήσουν.

Η χειρονομία του Σαλουάν Μομίκα προκάλεσε εξάλλου κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Τέτοιες ενέργειες είχαν γίνει ήδη στη Σουηδία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κάποιες με πρωτοβουλία κινημάτων της άκρας δεξιάς. Πυροδότησαν διαδηλώσεις και διπλωματικές εντάσεις.

Ο Μοκτάντα Σαντρ, που χαρακτηρίζεται συχνά ταραχοποιός της ιρακινής πολιτικής ζωής, έχει δείξει επανειλημμένα πως μπορεί να βγάλει στον δρόμο χιλιάδες διαδηλωτές.

Το καλοκαίρι του 2022, οπαδοί του μπήκαν στο κοινοβούλιο στη Βαγδάτη, όπου παρέμειναν κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία για εβδομάδες. Ο ηγέτης τους είχε αποδυθεί εκείνη την περίοδο σε μπραντεφέρ με τους πολιτικούς αντιπάλους του για το ποιος θα ονομαζόταν πρωθυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Καύσωνας “Cleon” - Πέμπτη: άνοδος θερμοκρασίας με μελτέμι

Φωτιές - Πέμπτη: “Συναγερμός” για πέντε περιφερειακές ενότητες (χάρτης)

Μουντιάλ Γυναικών: σέντρα σε ΑΝΤ1 και ANT1+

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών23:59Βίρτους – Ολυμπιακός: Πέρασε από την Μπολόνια και κοιτάει ψηλά ο “Θρύλος”23:44Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»23:29Επίθεση με μαχαίρι και χλωρίνη σε εργοστάσιο στην Ιαπωνία - 15 τραυματίες23:14Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς22:59Ασία: 21 χρόνια από το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία22:45Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στην Εύβοια (εικόνες)22:31Amber Alert Hellas: Αρπαγή 8χρονου από την μητέρα του22:17Euroleague: Πέμπτη διαδοχική νίκη η Μακάμπι, με κατοστάρα επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι22:02Παρίσι: Νεαρός μαχαίρωσε 3 γυναίκες σε ισάριθμους σταθμούς του Μετρό21:48Νέα περιστατικά με μετανάστες στα νότια της Κρήτης 21:33Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19Πέθανε ο διάσημος λυράρης Μανώλης Σκουλάς21:05Τζανάκης στον ΑΝΤ1: Η επιδημία αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να προσέξουμε 20:51Καλλιθέα: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη - Δύο άτομα απανθρακωμένα20:37Το ασήμι ξεπερνά τα 75 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία 20:23Ant1 Sports: Σενάρια για την επιστροφή Φορτούνη και Τσιμίκα… στο λιμάνι20:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο19:55Αταλάντη: Σκύλος δάγκωσε και ακρωτηρίασε γυναίκα - Έχασε δύο δάχτυλα19:40Ροδόπη: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα - Δεν γνωρίζει για τον θάνατο του 7χρονου γιού της19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο