LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2023 21:07

Ασπαρτάμη: ο σάλος, ο καρκίνος και η εξήγηση των ειδικών (βίντεο)

«Πιθανώς καρκινογόνα ουσία» αναμένεται να χαρακτηρίσει ο ΠΟΥ, την ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Καθηγητές βιοχημείας εξηγούν πότε είναι επιβαρυντική για τον οργανισμό.

Ασπαρτάμη - γλυκαντικό - γλυκαντικά

Φόβο και ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενδέχεται να κατατάξει την ασπαρτάμη, το πιο δημοφιλές γλυκαντικό, ως πιθανώς καρκινογόνο ουσία.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως τσίχλες, αναψυκτικά, παγωτά χωρίς ζάχαρη και άλλα διαιτητικά είδη διατροφής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο συνέλεξε 7.000 ερευνητικές αναφορές για την ασπαρτάμη και 1.300 μελέτες ειδικών. Κάποιες μελέτες έδειξαν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολύ μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Με δεδομένο ότι η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε πάνω από 6.000 διαιτητικά προϊόντα όπως καραμέλες, δημητριακά, σιρόπια για καφέ, ζελέ, επιδόρπια, μπάρες και μπισκότα χωρίς ζάχαρη, έχει σημάνει «συναγερμός» στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων.

Η ετυμηγορία για το εάν η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου.

Στον ΑΝΤ1 και στην Κατερίνα Χαραλαμπάκου μίλησαν, για το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Παρασκευής, οι

  • Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και
  • Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Χάρισον Φορντ στον ΑΝΤ1 για τον “Ιντιάνα Τζόουνς” (βίντεο)

Εκλογές - Βουλή: “Καραμπόλες” σε έδρες και αλλαγές σε βουλευτές

Ακρωτηρίασαν το πόδι γυναίκας για να την απεγκλωβίσουν από κυλιόμενο διάδρομο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ομόνοια: Συλλήψεις για χιλιάδες λαθραία τσιγάρα (εικόνες)22:59Τάε Κβο Ντο: Ο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος ασημένιος στο Ευρωπαϊκό22:45Δυτική Ελλάδα – ενδοοικογενειακή βία: Έξι περιστατικά σε μία μέρα22:32Βύρωνας: Νεκρός από πυροβολισμούς (βίντεο)22:18Λάρισα – Σιδηρόδρομος: Μηχανές τρένων… ”τσούγκρισαν” στο σταθμό22:05Βύρωνας: Πυροβολισμοί σε επιβάτη αυτοκινήτου21:51Ολυμπιακός – Άστον Βίλα: Ο Μπαρτζώκας αποθεώθηκε στο “Καραϊσκάκης” (εικόνες)21:38Καρκίνος του πνεύμονα: Πρόληψη και εξελίξεις στη θεραπεία21:25Τουρκία: Ατύχημα με Boeing την ώρα της προσγείωσης (βίντεο)21:11Μητσοτάκης για Final 4: “Γατάκια”... εγώ γκαντέμης; (βίντεο)20:58Γάζα: Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν, ο πόλεμος συνεχίζεται20:44ΟΑΣΘ: Τα πρώτα δρομολόγια των ηλεκτρικών λεωφορείων (εικόνες)20:31Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Η “παρέλαση” περιπολικών έξω από το ΑΤ και η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς20:17Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή20:04Eurovision: Μαζική διαδήλωση κατά του Ισραήλ στο Μάλμε (εικόνες)19:50Αιγιαλός: Σε εξέλιξη οι δημοπρασίες για παραχώρηση χρήσης του 19:36Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος νεαρός που “εξαφάνισε” κουτί φιλανθρωπικών δωρεών19:22Σλοβενία: Προχωρά σε αναγνώριση της Παλαιστίνης19:08Δωρεά οργάνων σε 17 ασθενείς μέσα στο Πάσχα18:54ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα για το “Θα τους ξεσκίσω” του Κασσελάκη18:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο