LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 24 Μαΐου 2023 17:35

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού: Εκδήλωση του ΕΙΠ με θέμα "Πολιτισμός & Διάστημα"

Ενδιαφέρουσα ανοιχτή εκδήλωση, στον κήπο του ανακαινισμένου κτηρίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διοργανώνει ο εικαστικός καλλιτέχνης Γιώργος Ταξιαρχόπουλος.

Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού

Με αφορμή τον εορτασμό της 21ης Μάϊου, της ημέρας που έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ και την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο και Πρόεδρος της EUNIC Κύπρου, εικαστικός καλλιτέχνης Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση στον κήπο του ανακαινισμένου κτηρίου του ΕΙΠ στο Ψυχικό, Στρ Καλλάρη 50, πρώην οικία Πρόδρομου Μποδοσάκη, την Παρασκευή 26 Μάϊου 2023 στις 18:00 -20:00 σε συνεργασία με το ΕΙΠ και τον Κυπριακό οργανισμό CSEO, με θέμα: «Πολιτισμός & Διάστημα».

Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κ. Νίκος Κούκης.

Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού για την Εξερεύνηση του Διαστήματος Δρ Γεώργιος Δανός, ο οποίος προσφάτως βραβεύθηκε ως Πρεσβευτής Ελληνικού Πολιτισμού από το ΕΙΠ Κύπρου και θα παρουσιάσει την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με τίτλο: «Από την Χειροκοιτία στον Άρη». Καθώς επίσης, και το επιστημονικό & τεχνολογικό εγχείρημα του οργανισμού CSEO σε συνεργασία με την ΝΑΣΑ, στις εγκαταστάσεις του στην Λευκωσία, σχετικά με την κατασκευή ρομπότ το οποίο θα προσεδαφιστεί στον Άρη σύντομα για έρευνες.

Στην συνέχεια, θα γίνουν εισηγήσεις από τον Δρ Νικόλαο Κολόνια, Καθηγητή Φιλοσοφίας & Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Chiang Mai της Ταϊλάνδης, στο τμήμα Διεπιστημονικών Τεχνών, ο οποίος θα παρουσιάσει μία σύντομη γενεαλογία της Αρχιτεκτονικής ανιχνεύοντας τις πολιτικές λειτουργίες της, «Προσεγγίζοντας τα αστέρια» για το πως μπορεί να δημιουργήσει ένα νεολιθικό αρχιτεκτονικό σώμα μια εξισωτική αρχιτεκτονική του Διαστήματος (Σπινόζα). Ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, θα αναφερθεί στον Πολιτισμό & την Κουλτούρα,ως έννοιες καιως δυναμικές καταστάσεις οι οποίες συσχετίζονται με το Γίγνεσθαι και το Σύμπαν. Ενώ, θα παρουσιαστεί διαδικτυακά εισήγηση και από τον κ. Μάρτιν Σέξτον (εικαστικός καλλιτέχνης από τo Ηνωμένο Βασίλειο, Greece in USA) σχετικά με την ανακάλυψη από τον ίδιο, ενός μετεωρίτη ο οποίος ομοιάζει σε σχήμα και σχέδιο με το έργο του γνωστού Γερμανού ζωγράφου Α. Ντύρερ, «η καρδιά του Ντύρερ» και ως εκ τούτου έλαβε αντίστοιχα το όνομα του από αυτό το έργο.

Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού - εκδήλωση - Πολιτισμός και Διάστημα

Στο τέλος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει συζήτηση/ερωτήσεις με/από το κοινό. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εγκαινιάζει την έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, ΕΙΠ στην Κύπρο και CSEO, σε ευρύτερα θέματα Πολιτισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία και διεθνώς.

Υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα:

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

18:00 – έναρξη, εγγραφές & συστάσεις. Συντονιστής κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος

18:15 – Δρ Γιώργος Δανός, «Από την Χειροκοιτία στον Άρη» εκπροσώπηση της Κύπρου στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Παρουσίαση του οργανισμού CSEO και των εγχειρημάτων του με αποκορύφωμα το ρομπότ για έρευνες στον Άρη.

18:45 – Δρ Νικόλαος Κολόνιας, «Προσεγγίζοντας τα αστέρια», μία εισήγηση για το νεολιθικό αρχιτεκτόνημα ως σώμα (Σπινόζα).

19:15 – κ. Μάρτιν Σεξτον, «Η καρδιά του Ντύρερ», η σχέση του μετεωρίτη με το έργο του διάσημου ζωγράφου.

19:30 – Συζήτηση με το κοινό & ερωτήσεις, συντονιστής ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος

19:45 – Κρασί και Β2Β δικτύωση.

20:30 - Λήξη εκδήλωσης

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία: Δασκάλα έβαλε σε 10χρονα ταινία ερωτικού περιεχομένου

Ρόδος: Εγκατέλειψε τον 7χρονο γιο της σε ξενοδοχείο

Ζάκυνθος: Άφησαν το μωρό τους στο αυτοκίνητο και πήγαν για ψώνια

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣύνοδος Κορυφής - Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για να μην κλιμακωθεί η κρίσηΣήμερα 09:45 | Ειδήσεις

Φόβους για επέκταση της κρίσης με επίκεντρο την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εξέφρασαν οι "27" ηγέτες της ΕΕ. Τι ζήτησαν από όλες τις πλευρές.

“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)Σήμερα 10:35 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις στον Γιώργο Αυτιά. Τι είπε για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, την Ομογένεια, τον γάμο του και τις αναφορές στον άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη που προκάλεσαν αίσθηση.


 

Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούςΣήμερα 07:32 | Ειδήσεις

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού.

Ενδοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο τηςΣήμερα 10:05 | Ειδήσεις

Οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου διακομίστηκε η γυναίκα, ενημέρωσαν την Αστυνομία και άμεσα έλαβε γνώση η Δικαιοσύνη, που ανέλαβε δράση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)11:05Αχαΐα – Καταγγελία: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε το βίντεο στο TikTok10:52“Το Πρωινό” - Παπανώτας: Αυτό που παρουσιάστηκε είναι κοπτοραπτική (βίντεο)10:38Ενδοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο της 10:25“The 2night Show” – Foxy Lee: Η Φιλοσοφική, το metal και η αγάπη για την καλή μουσική (βίντεο)10:11Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας09:58Νίσυρος: Κατήγγειλε παρενόχληση του παιδιού του και κινδυνεύει με απέλαση (βίντεο)09:45Ελληνουτουρκικά: Συνάντηση Τσίπρα - Οζέλ (εικόνες)09:31ΟΗΕ – Παλαιστίνη: Γιατί είναι “καταδικασμένο” το αίτημα ένταξής της09:18Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)09:04“The 2night Show” – Βιβή Αναστασιάδου: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, το διαζύγιο και η αγάπη για τα παιδιά της (βίντεο)08:51Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου08:37“The 2night Show” – Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η μετανάστευση, το παρατσούκλι και το… “ευχάριστο ατύχημα” (βίντεο)08:24Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:57Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής - Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για να μην κλιμακωθεί η κρίση07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο