LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2023 10:26

H Πορτογαλία νομιμοποιεί την ευθανασία - Σε ποιες χώρες της ΕΕ επιτρέπεται

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την ευθανασία. Σε ποιες άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπεται.

ευθανασία - ένεση
Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Παρασκευή αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την ευθανασία.

Στην πέμπτη προσπάθεια να εγκριθεί το κείμενο από την Assembleia da Republica στη Λισαβόνα, τα μέλη της πορτογαλικής εθνικής αντιπροσωπείας το ψήφισαν με καθαρή πλειοψηφία, 129 ψήφων υπέρ έναντι 81 κατά.

Οι πρώτες τέσσερις προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς, είτε εξαιτίας του βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα ή ενστάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Δυνάμει του Συντάγματος, ο αρχηγός του κράτους πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο για να τεθεί σε ισχύ εντός οκτώ ημερών αφού επιδοθεί στην προεδρία. Το κείμενο τροποποιήθηκε επανειλημμένα.

Η ευθανασία είναι ποινικό αδίκημα στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ — επισύρει βαριές ποινές κάθειρξης. Το 2021, η Ισπανία έγινε μόλις η τέταρτη χώρα που την αποποινικοποίησε, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα κατέθεσε το αρχικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας πριν από τρία χρόνια. Τότε, οι περισσότεροι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού PSD, και πολλοί κοινοβουλευτικοί του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega τάχθηκαν εναντίον της αποποινικοποίησης, παρά τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονταν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του κ. Κόστα έχει τονίσει επανειλημμένα πως το νομοσχέδιο σκοπό έχει να προσφερθεί «ελευθερία και αξιοπρέπεια» στους ανθρώπους που υποφέρουν, υφίστανται ακραίους πόνους λόγω ασθενειών, και θέλουν να εγκαταλείψουν τη ζωή.

Η αντιπολίτευση είχε απαιτήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα, όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι πιστοί καθολικοί.

Ο κ. Χεμπέλου ντε Σόουζα, που δηλώνει βαθιά θρησκευόμενος, έχει ταχθεί επανειλημμένα εναντίον του σχεδίου νόμου, λέει πάντως πως δεν θα επιβάλει την άποψή του. Όταν άσκησε βέτο, επικαλέστηκε «ασάφειες» του κειμένου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κάτω Πατήσια: Φωτιά σε διαμέρισμα

Θάνατος βρέφους στην Άρτα: Σήμερα η κηδεία - Ενωμένοι οι γονείς μετά την τραγωδία

Σεισμός στην Αττική: Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο - 5 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πάσχα07:51Ιεροσόλυμα: Συνελήφθη ο φρουρός του Έλληνα πρόξενου (βίντεο)07:38Κυριακή του Πάσχα: Γιατί σουβλίζουμε αρνί07:24Καιρός - Πάσχα: Που θα ψηθεί ο οβελίας υπό βροχή07:10Γάτα ταξίδεψε από τη Γιούτα στο Λος Άντζελες μέσα σε... δέμα22:59Πλημμύρες στη Βραζιλία: Ο Ντιέγκο Κόστα στο πλευρό των πλημμυροπαθών (εικόνες)22:45Δυτική Όχθη: Νεκροί Παλαιστίνοι σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού 22:31Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων22:17Διώρυγα της Κορίνθου: Πότε ξεκινούν οι διελεύσεις των πλοίων22:02ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)21:47Άγιο Φως: Έφτασε στον Πανάγιο Τάφο (εικόνες)21:33Απάτη στον ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο: Πώς δρούσε και ποια η ζημιά που προξένησε 21:18Δίκη Τραμπ: Τον “κάρφωσε” η πρώην εκπρόσωπος Τύπου 21:03Δημοτικές εκλογές - Βρετανία: Δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν για τρίτη θητεία 20:49“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)20:35Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα και μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα20:21Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο