LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2023 07:16 | Ανανέωση: 30 Απριλίου 2023 07:37

Σουδάν: Η Βρετανία απομάκρυνε εσπευσμένα 1900 ανθρώπους

Περίπου 2.000 βρετανοί υπήκοοι ήταν εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών 

AP - Σουδάν - πόλεμος

Το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως απομάκρυνε εσπευσμένα σχεδόν 1.900 ανθρώπους από το Σουδάν μέσα σε μερικές ημέρες –από την Τρίτη–, επωφελούμενο από την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, την ώρα που ο ανελέητος πόλεμος στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής εισέρχεται στην τρίτη του εβδομάδα.

Περίπου 2.000 βρετανοί υπήκοοι ήταν εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών κι όσοι δικαιούνταν να απομακρυνθούν εσπευσμένα είχαν προθεσμία ως χθες το πρωί για να φθάσουν σε αεροπορική βάση και να επιβιβαστούν στις τελευταίες πτήσεις.

Συνολικά, 1.888 άνθρωποι κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν εσπευσμένα από το Σουδάν με 21 αεροσκάφη της Royal Air Force (RAF), της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ουάντι Σαΐντνα, βόρεια του Χαρτούμ, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Αρχικά, η επιχείρηση προοριζόταν αποκλειστικά και μόνο για κατόχους βρετανικών διαβατηρίων και συγγενείς τους με άδειες παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, έπειτα από κατακραυγή στη Βρετανία, περίπου είκοσι σουδανοί γιατροί που εργάζονται για το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) τελικά μεταφέρθηκαν επίσης εκτός χώρας.

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος όταν ξέσπασε τη 15η Απριλίου αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Στις μάχες έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο. Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί διέφυγαν σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις αποδύθηκαν σε αγωνιώδη προσπάθεια να απομακρύνουν εσπευσμένα τους υπηκόους τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταναστευτικό - Ιταλία: Νεκρό κοριτσάκι 4 ετών μετά από επίθεση ψαράδων

Πρωτομαγιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σημεία για rapid test δωρεάν την Κυριακή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελλάδα – Γαλλία στο ΟΑΚΑ: Η πρόβα τζενεράλε της Εθνικής πριν το Ευρωμπάσκετ 202509:43Aπαγορεύτηκε προσωρινά ο απόπλους του Blue Star Mykonos09:28Μεξικό: Δύο νεκροί εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων09:13"Αέρας" από το Αγρίνιο ο Ατρόμητος08:58Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων08:43Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Αυγούστου08:28Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:14Ισπανία: Δώδεκα μετανάστες αγνοούνται στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων23:59"Πεντάσφαιρη" Άρσεναλ, με διπλούς Γκιοκέρες, Τίμπερ23:53Ισπανία: Πελάτης έκαψε εστιατόριο επειδή δε του έβαλαν μαγιονέζα23:38Ηράκλειο: 26χρονος έκανε αγορές με κλοπιμαία τραπεζική κάρτα23:23Τουρκία: Φλεγόμενο φορτηγό κινούνταν για 8 χλμ, χωρίς σταματημό23:08Άρης – Βόλος: Οι κεντρικοί αμυντικοί χάρισαν τη νίκη στους Θεσσαλονικείς22:54Ρωσία: Καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος - Διακόπηκε η λειτουργία πολλών αεροδρομίων22:40ΟΣΦΠ – Αστέρας Τρίπολης: Επικράτησαν στις καθυστερήσεις οι ερυθρόλευκοι22:26Θάσος: Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε 71χρονος λουόμενος22:12Τραγωδία στην Κίνα: Κατάρρευση γέφυρας με 12 νεκρούς και 4 αγνοούμενους21:58Ισπανία: Κλείνει παραλία 11 χλμ. λόγω "μπλε δράκων" που απειλούν λουόμενους21:42Τρίκαλα: Πέταξαν νεκρά πρόβατα στην εθνική οδό21:28Σχολικά Είδη: Πιο ακριβά σε σχέση με πέρσι21:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο