LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2023 07:16 | Ανανέωση: 30 Απριλίου 2023 07:37

Σουδάν: Η Βρετανία απομάκρυνε εσπευσμένα 1900 ανθρώπους

Περίπου 2.000 βρετανοί υπήκοοι ήταν εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών 

AP - Σουδάν - πόλεμος

Το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως απομάκρυνε εσπευσμένα σχεδόν 1.900 ανθρώπους από το Σουδάν μέσα σε μερικές ημέρες –από την Τρίτη–, επωφελούμενο από την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, την ώρα που ο ανελέητος πόλεμος στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής εισέρχεται στην τρίτη του εβδομάδα.

Περίπου 2.000 βρετανοί υπήκοοι ήταν εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών κι όσοι δικαιούνταν να απομακρυνθούν εσπευσμένα είχαν προθεσμία ως χθες το πρωί για να φθάσουν σε αεροπορική βάση και να επιβιβαστούν στις τελευταίες πτήσεις.

Συνολικά, 1.888 άνθρωποι κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν εσπευσμένα από το Σουδάν με 21 αεροσκάφη της Royal Air Force (RAF), της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ουάντι Σαΐντνα, βόρεια του Χαρτούμ, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Αρχικά, η επιχείρηση προοριζόταν αποκλειστικά και μόνο για κατόχους βρετανικών διαβατηρίων και συγγενείς τους με άδειες παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, έπειτα από κατακραυγή στη Βρετανία, περίπου είκοσι σουδανοί γιατροί που εργάζονται για το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) τελικά μεταφέρθηκαν επίσης εκτός χώρας.

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος όταν ξέσπασε τη 15η Απριλίου αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Στις μάχες έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο. Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί διέφυγαν σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις αποδύθηκαν σε αγωνιώδη προσπάθεια να απομακρύνουν εσπευσμένα τους υπηκόους τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταναστευτικό - Ιταλία: Νεκρό κοριτσάκι 4 ετών μετά από επίθεση ψαράδων

Πρωτομαγιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σημεία για rapid test δωρεάν την Κυριακή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓάζα: Εντατικοί βομβαρδισμοί στη Ράφα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο ΚάιροΣήμερα 07:53 | Ειδήσεις

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» τη νύχτα στην περιοχή. Μια χερσαία εισβολή «θα ήταν αφόρητη» λέει ο Γκουτέρες.

Τρίτη του Πάσχα: Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράςΣήμερα 07:25 | Ειδήσεις

Τροποποιημένο πρόγραμμα δρομολογίων θα ισχύσει και την Τετάρτη του Πάσχα.

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμεΧθες 22:12 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση.

Ρωσία: Τα γυμνάσια με πυρηνικά θα ηρεμήσουν τους “θερμοκέφαλους” στη ΔύσηΧθες 21:46 | Ειδήσεις

Επιμένει στις επιθέσεις της στη Δύση η Μόσχα, που δεν αλλάζει τακτική για τα γυμνάσια με πυρηνικά όπλα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισραήλ: Κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα08:51 “Ψυχοκόρες” - Sneak preview: Η προειδοποίηση του Τάσου στη Μαρίκα (βίντεο)08:38Λάρισα: Επιτέθηκε με μαχαίρι στον αδερφό του κι έναν φίλο τους08:24Γάζα: Εντατικοί βομβαρδισμοί στη Ράφα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο08:11Τρίτη του Πάσχα: Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς07:57Πώς ο Τίμιος Σταυρός κάλυψε τον ουρανό της Ιερουσαλήμ07:43Εορτολόγιο - 7 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη του Πάσχα07:30Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Διασυρμός στο Λονδίνο07:17Ολλανδία - Γάζα: Καταλήψεις κατά του πολέμου07:03Τουρκία: Πολύνεκρη επίθεση κατά στόχων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ06:50“Πέφτει η νύχτα με ΡΥΘΜΟ”: Η Πέγκυ Ζήνα συναντά τη Μελίνα Ασλανίδου06:36Γάζα: Διπλωματικός πυρετός για την επίτευξη εκεχειρίας06:23Καιρός - Τρίτη του Πάσχα: νεφώσεις, τοπικές μπόρες και μεταβλητοί άνεμοι06:09Γλυφάδα: Καρχαριοειδές εμφανίστηκε στην παραλία (εικόνες)23:59Ρέθυμνο: Τουρίστας πέθανε στο ξενοδοχείο23:49Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός μπήκε στη Ράφα (βίντεο)23:38Δωρεά οργάνων: Έδωσε ζωή με τον θάνατό της23:25Ρωσία: Τα γυμνάσια με πυρηνικά θα ηρεμήσουν τους “θερμοκέφαλους” στη Δύση23:12Γάζα: Το Ισραήλ απορρίπτει την εκεχειρία και προχωρά στην επιχείρηση στη Ράφα22:58Ενδομητρίωση: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας;22:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο