LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2023 17:35 | Ανανέωση: 17 Μαρτίου 2023 17:37

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν

Σε βάρος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου.

Πούτιν - λουλούδια

Ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ICC τα συγκεκριμένα εγκλήματα στοιχειωθετούνται από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ημέρα έναρξης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κατηγορίες που το ΔΠΔ καταλογίζει στον Ρώσο Πρόεδρο αφορούν τόσο την αυτουργία και τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης πράξης όσο και τον πλημελλή έλεγχο των σωμάτων και των ατόμων που διαπράττουν στο όνομα της Ρωσίας τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

Μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο για τα ίδια εγκλήματα κατηγορείται και η Μαρία Μπέλοβα, επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ρωσία.
Σημειώνεται πως τις αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία ενώ η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τις αρμοδιότητές του από το 2013.

Απάντηση από τη Μόσχα: «Άκυρο», «άνευ σημασίας», «κ...χαρτο»

Με αδιαφορία και ειρωνεία υποδέχθηκε η Μόσχα την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει ότι η Μόσχα θεωρεί τα ίδια τα ερωτήματα που έθεσε το ΔΠΔ «εξωφρενικά και απαράδεκτα» και ότι οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι «άκυρες» σε σχέση με τη Ρωσία.

Σε ερώτηση αν ο Πούτιν φοβάται τώρα να ταξιδέψει σε χώρες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω για αυτό το θέμα. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να πούμε».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν είναι «άνευ σημασίας». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram. «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνέκρινε το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Πούτιν με κ...χαρτο.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά ο Μεντβέντεφ στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο χαρτιού υγείας.

Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: για τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

Η Λβόβα-Μπέλοβα αντιδρώντας ανέφερε: «είναι σπουδαίο που η διεθνής κοινότητα εκτίμησε το έργο να βοηθηθούν τα παιδιά της χώρας μας», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η Λβόβα-Μπέλοβα είπε τον περασμένο μήνα ότι «υιοθέτησε» ένα παιδί από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, η οποία τώρα βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τέμπη - Αδελφός θύματος: Το τηλεφώνημα της Σακελλαροπούλου και η αποκάλυψη για τη συνομιλία τους (βίντεο)

ΕΥΠ: Η κατάσκοπος “Μαρία Τσάλλα” με την διπλή ζωή - Το μαγαζί στο Παγκράτι και η δράση της

Κακοκαιρία: Στα “λευκά” πολλές περιοχές της χώρας (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜεγάλη Πέμπτη: Στην Μητρόπολη ο Μητσοτάκης, στην Κέρκυρα ο Κασσελάκης (εικόνες)Σήμερα 22:15 | Ειδήσεις

Στην Μητρόπολη για την Ακολουθία των Αχράντων Παθών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, βρέθηκε ο Πρωθυπουργός. Πάσχα στην Κέρκυρα θα κάνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχαλολιάκος: Έφεση για την αποφυλάκιση θα ασκήσει ο εισαγγελέαςΣήμερα 18:57 | Ειδήσεις

Θα βασιστεί στην εισαγγελική πρόταση που δεν υιοθετήθηκε από τους δικαστές και έκαναν δεκτή την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράςΣήμερα 21:18 | Ειδήσεις

Με αλλαγές στα δρομολόγια, μικρότερη συχνότητα και με ολοκλήρωση της βάρδιας νωρίτερα το Μεγάλο Σάββατο θα κινηθούν τα ΜΜΜ έως τα μέσα της εβδομάδας της Διακαινησίμου.

Τροχαίο: Θρήνος για τον Γιάννη - Η “προφητική” μαντινάδα (εικόνες)Σήμερα 21:52 | Ειδήσεις

Ανείπωτος θρήνος για τον 23χρονο Γιάννη που "έσβησε" στην άσφαλτο την Μεγάλη Πέμπτη. Τι "'έλεγε" η μαντινάδα που είχε αναρτήσει στα social media.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεγάλη Πέμπτη: Στην Μητρόπολη ο Μητσοτάκης, στην Κέρκυρα ο Κασσελάκης (εικόνες)22:40“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)22:27ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου22:13Καιρός - Μεγάλη Παρασκευή: Τοπικές βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ21:59Τροχαίο: Θρήνος για τον Γιάννη - Η “προφητική” μαντινάδα (εικόνες)21:46Euroleague - Ολυμπιακός: Νίκη και τώρα... Βαρκελώνη για την πρόκριση στο Final Four21:32Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς21:18Αναιμία: αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση21:05Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα20:51ΗΠΑ καταλήψεις: Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ των φοιτητών20:38“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)20:24Bία ανηλίκων: Ανήλικη απείλησε με μαχαίρι 14χρονη, την ξυλοκόπησε και τη λήστεψε20:11ΑΑΔΕ - Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Σε λειτουργία στο myCar19:57Τροχαίο - Βούλα: Θανάσιμη παράσυρση πεζής19:44ΗΠΑ - Μπάιντεν για καταλήψεις πανεπιστημίων: Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος19:30Βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες19:17Μιχαλολιάκος: Έφεση για την αποφυλάκιση θα ασκήσει ο εισαγγελέας 19:03Βέροια: Τραγικό τέλος για τον 43χρονο που είχε εξαφανιστεί 18:50Bloomberg για Τουρκία - Ισραήλ: η Άγκυρα διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις18:36Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες) 18:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο