LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2023 17:43

Μενέντεζ: Επικίνδυνοι ηγέτες ο Ερντογάν και ο Πούτιν (βίντεο)

Τι είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ, για την “πολλά υποσχόμενη Ανατολική Μεσόγειο” και τις προκλήσεις από τους “επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία”.

Μενέντεζ

«Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια έως τους επικίνδυνους ηγέτες στη γειτονική Τουρκία ή τη Ρωσία. Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1st East Macedonia & Thrace Forum), που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ολυμπία Φόρουμ (Olympia Forum), εξετάζοντας τον ρόλο της περιοχής στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας.

Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων ακαδημαϊκών, στοχαστών και επιχειρηματικών ηγετών στο φόρουμ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Έβρου, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί -όπως υπογράμμισε- «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Η προθυμία της Ελλάδας να δώσει το παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ενέργεια δεν αποτελεί απλώς τον ορισμό της ηθικής ηγεσίας. Είναι απολύτως λογική οικονομικά», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές καινοτομίες στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια εδραιώνουν την ηγεσία σας σ’ αυτόν τον χώρο, χαρίζοντας μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στους ανθρώπους σας σε μακρύ χρονικό ορίζοντα στο μέλλον. Η χώρα σας δείχνει στον κόσμο πώς η υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας σας βάζει στην αιχμή της καινοτομίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν».


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε υπερήφανος  που υπήρξε επί μακρόν υπέρμαχος της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. «Ως γιος προσφύγων ο ίδιος, που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, έχω μια βαθιά εκτίμηση για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο μεγάλο μέρος της νομοθεσίας που εισηγήθηκα και ψήφισα στη θητεία μου στο Κογκρέσο, έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των δύο εθνών μας», σημείωσε ο κ. Μενέντεζ, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act», που επιτρέπει την ανάδυση ενός νέου ενεργειακού κέντρου, το οποίο θα δώσει ώθηση στην πορεία της περιοχής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και το νομοσχέδιο για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση (US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act), «που βοηθά στην επέκταση μιας ήδη ισχυρής συμμαχίας».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε ακόμα πως έχει μιλήσει με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ για συγκεκριμένα σχέδια που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση ώστε να διασφαλίσει πως υπάρχουν σχέδια σε εφαρμογή, «προσπάθειες που θα ωφελήσουν την ασφάλεια καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα».

«Ας συνεχίσουμε λοιπόν να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε ήδη μαζί πετύχει», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τις κοινές προσπάθειες «να φέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Ιωνία: 37χρονος υδραυλικός ο νεκρός από τους πυροβολισμούς (εικόνες)

Τασούλας: Καταγγελία για απάτη με “μοίρασμα ρουσφετιών” και βουλευτές που… τσίμπησαν

“The 2Night Show” - Μακρυπούλια: η “συγγνώμη”, η εξαφάνιση, ο Μουτσινάς και το συμβόλαιο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙσραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της ΓάζαςΣήμερα 21:44 | Ειδήσεις

Η Χαμάς ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δεν έχει σχέση με επίθεση κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα και ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Κίσσαμος: Ποινική δίωξη στον 23χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεσηΣήμερα 19:41 | Ειδήσεις

Προθεσμία για το Σάββατο πήρε ο καθ' ομολογίαν δράστης της δολοφονίας στην Κίσσαμο της Κρήτης

28Η Οκτωβρίου: Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου της ομάδας ΖευςΣήμερα 14:16 | Ειδήσεις

Το μήνυμα που απηύθυνε από τον ασύρματο του F-16 ο επισμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου και η απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκίνηση στη Θεσσαλονίκη: Έκανε παρέλαση ο μικρός Γιαννάκης, φίλαθλος του ΠΑΟΚ (βίντεο)Σήμερα 17:24 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές με την παρέλαση του μικρού Γιαννάκη Παπαστεφανάκη στην Θεσσαλονίκη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μέσι: Θα αποφασίσω του χρόνου για το Μουντιάλ23:15Ρέθυμνο: Σύλληψη 33χρονου για κατοχή όπλου23:00Βερόνα: Σκότωσε την πρώην σύντροφό του αφού πρώτα αφαίρεσε το ηλεκτρονικό βραχιόλι22:45Φοροδιαφυγή: Το μαύρο χρήμα ζει και βασιλεύει22:30Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Το μεγάλο ΟΧΙ των ηρώων του 1940 είναι ένα παντοδύναμο ΝΑΙ στην ελευθερία και την αλήθεια22:16Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας22:02Κύπελλο Ελλάδας: "Ζωντανός" για την πρόκριση ο Παναιτωλικός21:48Αυστηροποίηση ΚΟΚ: Οι οδηγοί δεν πτοούνται και συνεχίζουν να παρανομούν21:34ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου21:20Κίσσαμος: Ποινική δίωξη στον 23χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση21:07ΟΠΕΚΕΠΕ: Η αυλαία των μαραθώνιων απολογιών έπεσε χθες το βράδυ, στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύεται ο πατέρας του Αρχηγού της Οργάνωσης20:53Η Χαμάς αναβάλει την σημερινή παράδοση της σορού ομήρου20:39ΟΦΗ: Πότε υπογράφει ο Κόντης 20:24Παγκόσμια διαρροή προσωπικών δεδομένων: Εκατομμύρια λογαριασμοί email σε κίνδυνο20:10Λούβρο: Άφαντα παραμένουν τα κοσμήματα μετά τις δύο συλλήψεις19:56Ινδονησία: Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στη θάλασσα Μπάντα19:41Μπριζίτ Μακρόν: Στο εδώλιο δέκα άτομα για την υπόθεση διαδικτυακού εκφοβισμού της 19:26Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:12Τρία στα τρία ο ΟΦΗ στο Κύπελλο18:57Γάζα: Εντολή Νετανιάχου για "σφοδρά πλήγματα"18:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο