LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2023 11:49

Τσαβούσογλου για βιβλίο Πομπέο: το έγραψε για να πάρει ψήφους από τους Κύπριους

Στο βιβλίο του Μάικ Πομπέο, του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του.

Πομπέο - Τσαβούσογλου

«Αυτά που έγραψε ο Πομπέο στο βιβλίο του, τα έγραψε για να πάρει τις ψήφους του Ελληνοκυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας τις αναφορές για Ελλάδα και Κύπρο του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο βιβλίο του.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στο θέμα της Ελλάδας, στο Ελληνοκυπριακό τμήμα, άλλωστε αυτά τα πράγματα είναι που ήδη έχουν χαλάσει την ισορροπία των ΗΠΑ, αυτή την πολιτική ισορροπίας, και βλέπουμε ότι τα έγραψε αυτά ειδικά για να πάρει ψήφους από το ελληνοκυπριακό λόμπι όταν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του Μάικ Πομπέο τότε να τον συναντήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η  Τουρκία δεν απειλεί κανέναν. (Ο Πρόεδρός μας) δεν έκανε κάτι όπως έγινε στην Ελλάδα, δηλαδή με τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των ‘Τούρκων’ της Δυτικής Θράκης. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει κάνει πράγματα γι αυτούς επί Προέδρου μας, ειδικά από την ημέρα που ήλθαμε στην εξουσία ως κυβέρνηση του ΑΚ Κόμματος», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ελλάδας. Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύουμε απειλές εναντίον Πατριάρχη και δεν έχουμε εκτοξεύσει ποτέ. Του δίνουμε πάντα κάθε είδους υποστήριξη. Είπε (ο Πομπέο) ότι ήθελε μόνο να κάνει αυτή την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ότι ήθελε να πάει στο πατριαρχείο και ότι ήθελε να με συναντήσει εκεί. Η απάντησή μου ήταν επίσης αρκετά σαφής. Ποτέ, δηλαδή, δεν αισθανθήκαμε άβολα με τη μετάβασή του στο πατριαρχείο. ‘Όποιος θέλει να συναντηθεί μαζί μου, θα έρθει στην Άγκυρα, θα βρεθούμε εδώ. Είπα ότι δεν θα πάω στην Κωνσταντινούπολη στα πόδια του’. Άρα αυτό ήταν όλο και δεν είχα άλλο θέμα».

Αναφερόμενος γενικότερα στο βιβλίο του Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες». «Το λέω διπλωματικά, μπορείς να το πεις ‘ψέματα’. Υπάρχει μια υπερβολή, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Υπενθυμίζοντας ότι υπήρχε ένα tweet που διέγραψε ο Πομπέο τη νύχτα του πραξικοπήματος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Κατανοούμε ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος».

Καλίν: Ο Πομπέο παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν ελληνική πλευρά

ΠΟΜΠΕΟ - ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

«Ο Πομπέο παραδέχεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στο πρωτοσέλιδο της Χουριέτ με τίτλο «Γιατί τα διαστρεβλώνεις Μάικ;» όπου σχολιάζει το βιβλίου του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει στην Χουριέτ ότι το τρίτο θέμα στο βιβλίο είναι η Ελλάδα και λέει ότι είναι περήφανος που αναπτύσσει σχέσεις με την Ελλάδα. «Το παραδέχεται πολύ ανοιχτά εκεί. Λέει ανοιχτά ότι κανείς από τότε που ήταν ο Κίσινγκερ, κάποτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν ήταν πιο φιλέλληνας. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ουδέτερη στάση μεταξύ των συμμάχων εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε ότι η αμερικανική διοίκηση στηρίζει την ελληνική πλευρά. Το παραδέχτηκε και καταγράφηκε».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας «ακόμα χειρότερα, δίνοντας τόσο ανοιχτή υποστήριξη στην Ελλάδα, προκάλεσε  περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο συμμάχων, ενώ έλεγε ειρήνη στο Αιγαίο. Στηρίζοντας τη μία πλευρά, έδειξε ότι στην πραγματικότητα ακολουθούσαν αντίθετη πολιτική». Πρόσθεσε ότι «σήμερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει πολύ διαφορετική στάση».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αντιδρά και στις αναφορές Πομπέο στο βιβλίο του ότι ενώ ο τότε Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς συνομιλούσε τότε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό στην Άγκυρα, ήθελε να σπάσει την πόρτα και να μπει μέσα γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε βίντεο για την 15 Ιουλίου. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε στη Χουριέτ ότι τότε ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλυσε λεπτομερώς την 15η Ιουλίου. «Όσο η συνάντηση κρατούσε περισσότερο χρόνο, ο Πομπέο έπαθε νευρική κρίση έξω. Έλεγε ‘θα μπω μέσα’. Αλλά ο Πένς δεν είπε ‘αφήστε και τον Πομπέο να μπει’», ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Περιπολικό πήρε γιατρό για το νοσοκομείο

Πισπιρίγκου: 3ο τρισάγιο στην μνήμη της 9χρονης Τζωρτζίνας

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σημαντική επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίαςΣήμερα 17:24 | Ειδήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο έχει μεταβεί διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοίΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών, σύνεργα επεξεργασίας και χρηματικά ποσά.

Γεραπετρίτης: Θα έρθει η επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως ήρθαν τα θαλάσσια πάρκαΣήμερα 12:58 | Ειδήσεις

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «απαράδεκτες αξιώσεις» της Τουρκίας με το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 και δεν έχουν αποσυρθεί. 

Συνελήφθη ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι παρακολουθούσε το σπίτι της ΛατινοπούλουΣήμερα 10:06 | Ειδήσεις

Τι κατασχέθηκε από σπίτι των συλληφθέντων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου 17:52Τροχαίο δυστύχημα στη Σητεία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 16χρονος οδηγός17:38Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας17:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:12Θρίλερ σε πολυτελή βίλα στην Άδανα – Πατέρας σκότωσε τα δύο παιδιά του και αυτοκτόνησε16:58Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία "συμβουλίου ειρήνης" για τη Γάζα16:44Χριστάκης στο ant1news: Όλα τα δεδομένα για το “φορολογικό διαζύγιο”16:30ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις16:16Τροχαίο στα Μέγαρα: Συγκρούστηκαν δύο φορτηγά - Κλειστή λωρίδα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου16:02Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία15:48Γερμανία: Η στρατιωτική αποστολή στη Γροιλανδία αποφασίστηκε λόγω των "ρωσικών και κινεζικών απειλών"15:34Ο Χρήστος Φαφούτης νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνικό Μετρό Α.Ε.15:20Missing Alert για την εξαφάνιση δύο 15χρονων αγοριών15:06Ο χειμώνας παίζει κρυφτούλι14:52Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου: Στο επίκεντρο της συζήτησης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Ιράν14:38Έφυγε από την ζωή η ηθοποιός Μέλπω Ζαρόκωστα14:24Εγκαινιάστηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός"14:19Κρήτη: Νεαρή γιατρός παρουσίασε συμπτώματα μηνιγγίτιδας14:10Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;13:56Τουσκ: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στη Γροιλανδία13:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο