LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2023 11:49

Τσαβούσογλου για βιβλίο Πομπέο: το έγραψε για να πάρει ψήφους από τους Κύπριους

Στο βιβλίο του Μάικ Πομπέο, του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του.

Πομπέο - Τσαβούσογλου

«Αυτά που έγραψε ο Πομπέο στο βιβλίο του, τα έγραψε για να πάρει τις ψήφους του Ελληνοκυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας τις αναφορές για Ελλάδα και Κύπρο του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο βιβλίο του.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στο θέμα της Ελλάδας, στο Ελληνοκυπριακό τμήμα, άλλωστε αυτά τα πράγματα είναι που ήδη έχουν χαλάσει την ισορροπία των ΗΠΑ, αυτή την πολιτική ισορροπίας, και βλέπουμε ότι τα έγραψε αυτά ειδικά για να πάρει ψήφους από το ελληνοκυπριακό λόμπι όταν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του Μάικ Πομπέο τότε να τον συναντήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η  Τουρκία δεν απειλεί κανέναν. (Ο Πρόεδρός μας) δεν έκανε κάτι όπως έγινε στην Ελλάδα, δηλαδή με τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των ‘Τούρκων’ της Δυτικής Θράκης. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει κάνει πράγματα γι αυτούς επί Προέδρου μας, ειδικά από την ημέρα που ήλθαμε στην εξουσία ως κυβέρνηση του ΑΚ Κόμματος», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ελλάδας. Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύουμε απειλές εναντίον Πατριάρχη και δεν έχουμε εκτοξεύσει ποτέ. Του δίνουμε πάντα κάθε είδους υποστήριξη. Είπε (ο Πομπέο) ότι ήθελε μόνο να κάνει αυτή την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, ότι ήθελε να πάει στο πατριαρχείο και ότι ήθελε να με συναντήσει εκεί. Η απάντησή μου ήταν επίσης αρκετά σαφής. Ποτέ, δηλαδή, δεν αισθανθήκαμε άβολα με τη μετάβασή του στο πατριαρχείο. ‘Όποιος θέλει να συναντηθεί μαζί μου, θα έρθει στην Άγκυρα, θα βρεθούμε εδώ. Είπα ότι δεν θα πάω στην Κωνσταντινούπολη στα πόδια του’. Άρα αυτό ήταν όλο και δεν είχα άλλο θέμα».

Αναφερόμενος γενικότερα στο βιβλίο του Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες». «Το λέω διπλωματικά, μπορείς να το πεις ‘ψέματα’. Υπάρχει μια υπερβολή, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Υπενθυμίζοντας ότι υπήρχε ένα tweet που διέγραψε ο Πομπέο τη νύχτα του πραξικοπήματος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Κατανοούμε ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος».

Καλίν: Ο Πομπέο παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν ελληνική πλευρά

ΠΟΜΠΕΟ - ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

«Ο Πομπέο παραδέχεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στο πρωτοσέλιδο της Χουριέτ με τίτλο «Γιατί τα διαστρεβλώνεις Μάικ;» όπου σχολιάζει το βιβλίου του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Ιμπραχίμ Καλίν δηλώνει στην Χουριέτ ότι το τρίτο θέμα στο βιβλίο είναι η Ελλάδα και λέει ότι είναι περήφανος που αναπτύσσει σχέσεις με την Ελλάδα. «Το παραδέχεται πολύ ανοιχτά εκεί. Λέει ανοιχτά ότι κανείς από τότε που ήταν ο Κίσινγκερ, κάποτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν ήταν πιο φιλέλληνας. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ουδέτερη στάση μεταξύ των συμμάχων εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε ότι η αμερικανική διοίκηση στηρίζει την ελληνική πλευρά. Το παραδέχτηκε και καταγράφηκε».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας «ακόμα χειρότερα, δίνοντας τόσο ανοιχτή υποστήριξη στην Ελλάδα, προκάλεσε  περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο συμμάχων, ενώ έλεγε ειρήνη στο Αιγαίο. Στηρίζοντας τη μία πλευρά, έδειξε ότι στην πραγματικότητα ακολουθούσαν αντίθετη πολιτική». Πρόσθεσε ότι «σήμερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει πολύ διαφορετική στάση».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αντιδρά και στις αναφορές Πομπέο στο βιβλίο του ότι ενώ ο τότε Αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς συνομιλούσε τότε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό στην Άγκυρα, ήθελε να σπάσει την πόρτα και να μπει μέσα γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε βίντεο για την 15 Ιουλίου. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε στη Χουριέτ ότι τότε ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλυσε λεπτομερώς την 15η Ιουλίου. «Όσο η συνάντηση κρατούσε περισσότερο χρόνο, ο Πομπέο έπαθε νευρική κρίση έξω. Έλεγε ‘θα μπω μέσα’. Αλλά ο Πένς δεν είπε ‘αφήστε και τον Πομπέο να μπει’», ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Περιπολικό πήρε γιατρό για το νοσοκομείο

Πισπιρίγκου: 3ο τρισάγιο στην μνήμη της 9χρονης Τζωρτζίνας

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σημαντική επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣύνοδος Κορυφής - Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για να μην κλιμακωθεί η κρίσηΣήμερα 09:45 | Ειδήσεις

Φόβους για επέκταση της κρίσης με επίκεντρο την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εξέφρασαν οι "27" ηγέτες της ΕΕ. Τι ζήτησαν από όλες τις πλευρές.

Άγιοι Ανάργυροι - Γυναικοκτονία: Το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από αξιωματικό της Ασφάλειας (ντοκουμέντο)Σήμερα 11:47 | Ειδήσεις

Οργή προκαλεί η απάθεια και η "χαλαρότητα" στον διάλογο των αστυνομικών, όπως ακούγεται στο ντοκουμέντο της εκπομπής του ΑΝΤς "Το πρωινό"

“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)Σήμερα 10:35 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις στον Γιώργο Αυτιά. Τι είπε για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, την Ομογένεια, τον γάμο του και τις αναφορές στον άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη που προκάλεσαν αίσθηση.


 

Ενδοοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο τηςΣήμερα 10:05 | Ειδήσεις

Οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου διακομίστηκε η γυναίκα, ενημέρωσαν την Αστυνομία και άμεσα έλαβε γνώση η Δικαιοσύνη, που ανέλαβε δράση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Συνάντηση με Μέτσολα και Τουσκ (εικόνες)12:13Άγιοι Ανάργυροι - Γυναικοκτονία: Το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από αξιωματικό της Ασφάλειας (ντοκουμέντο)11:59Formula 1: Το GP Σαγκάης αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+11:46Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)11:33“Καλάθι των νονών”: Πότε κάνει πρεμιέρα 11:19“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: ο Αυτιάς, οι “ακροδεξιοί διάσημοι” και το “θαύμα” στην βάπτιση του (βίντεο)11:05Αχαΐα – Καταγγελία: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε το βίντεο στο TikTok10:52“Το Πρωινό” - Παπανώτας: Αυτό που παρουσιάστηκε είναι κοπτοραπτική (βίντεο)10:38Ενδοοικογενειακή βία: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μετά την επίθεση από τον σύζυγο της 10:25“The 2night Show” – Foxy Lee: Η Φιλοσοφική, το metal και η αγάπη για την καλή μουσική (βίντεο)10:11Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας09:58Νίσυρος: Κατήγγειλε παρενόχληση του παιδιού του και κινδυνεύει με απέλαση (βίντεο)09:45Ελληνουτουρκικά: Συνάντηση Τσίπρα - Οζέλ (εικόνες)09:31ΟΗΕ – Παλαιστίνη: Γιατί είναι “καταδικασμένο” το αίτημα ένταξής της09:18Ο ΔΣΑ αποφάσισε δημοψήφισμα για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της Αττικής09:04“The 2night Show” – Βιβή Αναστασιάδου: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, το διαζύγιο και η αγάπη για τα παιδιά της (βίντεο)08:51Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου08:37“The 2night Show” – Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η μετανάστευση, το παρατσούκλι και το… “ευχάριστο ατύχημα” (βίντεο)08:24Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο