LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Δεκεμβρίου 2022 18:50

Βραζιλία: Συλλήψεις για πιθανό πραξικόπημα του Μπολσονάρου

Έφοδοι και συλλήψεις από την Αστυνομία, σε πυρήνες υποστηρικτών του απερχόμενου Προέεδρου.

AP - Βραζιλία - εκλογές - Μπολσονάρου

Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε εφόδους σε όλη τη χώρα και συνέλαβε τουλάχιστον δύο άτομα σήμερα στο πλαίσιο ερευνών για μια φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια ταραχών από υποστηρικτές του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές.

Οι αρχές καταπολεμούν μια μικρή αλλά αφοσιωμένη μειοψηφία υποστηρικτών του Μπολσονάρου που αρνούνται να αναγνωρίσουν την εκλογική νίκη του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξέδωσε 32 εντάλματα έρευνας και κατάσχεσης σε οκτώ Πολιτείες με εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πηγή της ομοσπονδιακής αστυνομίας τόνισε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν, ένα στην Μπραζίλια και ένα άλλο στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Τα εγκλήματα που ερευνώνται είναι εκείνα της πρόκλησης φθοράς, του εμπρησμού, της εγκληματικής οργάνωσης, της βίαιης κατάργησης του κράτους δικαίου και του πραξικοπήματος, των οποίων οι μέγιστες σωρευτικές ποινές ανέρχονται σε 34 χρόνια κάθειρξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στη χώρα μετά τις πιο τεταμένες εκλογές των τελευταίων αρκετών χρόνων.

AP - Βραζιλία - εκλογές - Μπολσονάρου

Στις 24 Δεκεμβρίου, η αστυνομία στη Μπραζίλια ανακοίνωσε ότι απέτρεψε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης. Ένας υποστηρικτής του Μπολσονάρου, με δεσμούς με μια ομάδα αρνητών του εκλογικού αποτελέσματος, που είχαν κατασκηνώσει έξω από το αρχηγείο του στρατού, ομολόγησε ότι κατασκεύασε τον μηχανισμό για να προκαλέσει την επέμβαση του στρατού.

Η σημερινή επιχείρηση σχετίζεται με τα επεισόδια της 12ης Δεκεμβρίου, την ημέρα που επικυρώθηκε η νίκη του Λούλα, όταν κάποιοι υποστηρικτές από τον καταυλισμό επιτέθηκαν στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας και πυρπόλησαν αυτοκίνητα και λεωφορεία στην Μπραζίλια μετά τη σύλληψη ενός ηγέτη των ιθαγενών και υποστηρικτή του Μπολσονάρου.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία είπε ότι συνεργάστηκε με την αστυνομία της πολιτείας για να ερευνήσει την επίθεση και στη συνέχεια μοιράστηκε τα ευρήματά τους με το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν δόθηκαν ονόματα.

Το Reuters ανέφερε ότι οι ταραχές της 12ης Δεκεμβρίου ήταν αποτέλεσμα ημερών αυξανόμενης έντασης στον καταυλισμό μετά τη σύλληψη στις 6 Δεκεμβρίου του Μίλτον Μπαλντίν, ενός οπαδού του Μπολσονάρου που είχε καλέσει τους κατόχους όπλων σε όλη τη χώρα να έρθουν στη Μπραζίλια για να διαδηλώσουν κατά της επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Λούλα.

Με τους φόβους να αυξάνονται για τους κινδύνους για την ασφάλεια κατά την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε την Τετάρτη να απαγορεύσει στους εγγεγραμμένους κατόχους όπλων να φέρουν πυροβόλα όπλα στην ομοσπονδιακή περιφέρεια μέχρι ο Λούλα να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ειδήσεις σήμερα:

Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 135 σημεία

Γκύζη - Φωτιά: Απανθρακώθηκε ένοικος σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: πόσοι είναι οι αγνοούμενοι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στη Λοριάν όπου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στη φρεγάτα "Κίμων"Σήμερα 11:45 | Ειδήσεις

«Η χώρα μας στηρίζει την Ουκρανία και θα υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση μπορεί να της παρέχει χρηματοδοτική σταθερότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμουςΣήμερα 10:24 | Ειδήσεις

Ποια είναι η εικόνα σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Δυτική Μακεδονία;

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα φύγουν χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση της ΟυκρανίαςΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κερδίζει έδαφος το λεγόμενο «Δάνειο Επανορθώσεων» προς την Ουκρανία, με αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)Σήμερα 10:26 | Ειδήσεις

Στόχος, όπως ανέφερε ο Υπουργός είναι η βελτίωση των ΜΜΜ και το 2026 ο κόσμος θα δει τη διαφορά, ενώ αυτό που εξετάζεται από την κυβέρνηση τώρα είναι το θέμα της κίνησης στους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζελένσκι: Χωρίς απόφαση για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για την Ουκρανία12:34Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στη Λοριάν όπου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στη φρεγάτα "Κίμων"12:20Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα φύγουν χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας12:06Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Στο σχέδιο δεν προβλέπεται κλείσιμο, αλλά μετασχηματισμός καταστημάτων11:52Παπασταύρου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η διαχρονική παθογένεια στις αγροτικές επιδοτήσεις είναι κάτι που μας απασχολεί όλους11:38Θεσσαλονίκη: Εντοπίσθηκε και συνελήφθη δραπέτης των αγροτικών φυλακών11:24Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)11:10Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμους10:56Ρόδος: Ανήλικος μαθητής τραυματίστηκε σε συμπλοκή μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:42Βόλος: Κινητήρας αυτοκινήτου πήρε φωτιά από βεγγαλικό10:28Βέλγιο: Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης10:14NBA: Σιάτλ και Λας Βέγκας αποτελούν "μνηστήρες" για να αποκτήσουν ομάδες - Οριστική απόφαση το 2026 10:00Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων09:46Ουκρανία: Τραυματισμοί και μπλακάουτ προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση drone09:32Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικό09:18Βραχάτι: Αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω σε δέντρο - Νεκρός ο οδηγός09:04Αμπελόκηποι: Συναγερμός για απειλή βόμβας σε ιδιωτικό κολέγιο - Εκκενώθηκε το κτίριο08:50Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτών08:36Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο