LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Δεκεμβρίου 2022 22:27

Γρίπη των πτηνών: Η “πιο καταστροφική” όλων των εποχών στην Ευρώπη

Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια πτηνά έχουν σφαγιαστεί σε εκτροφεία όπου εντοπίστηκε ο ιός.Έχουν πληγεί 37 χώρες και έχουν εντοπιστεί 2.500 εστίες.

Αρρώστιες - γρίπη των πτηνών
Η Ευρώπη βιώνει εδώ και πάνω από έναν χρόνο «την πιο καταστροφική» γρίπη των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά έχουν σφαγιαστεί σε εκτροφεία όπου εντοπίστηκε ο ιός, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρώπη πλήττεται «από την καταστροφικότερη, υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI)». Έχουν πληγεί 37 χώρες και έχουν εντοπιστεί 2.500 εστίες σε πτηνοτροφεία, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του κοινοτικού εργαστηρίου για τη γρίπη των πτηνών.

Οι απώλειες σε όρνιθες, πάπιες ή γαλοπούλες στα πτηνοτροφεία είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερες αφού στον αριθμό των 50 εκατομμυρίων πτηνών που σφαγιάστηκαν δεν περιλαμβάνονται οι σφαγές για προληπτικούς λόγους γύρω από τις εστίες της νόσου.

Η γρίπη των πτηνών δεν έχει υποχωρήσει από τον Σεπτέμβριο και μάλιστα οι μολύνσεις διπλασιάστηκαν όσο πλησίαζε ο χειμώνας.

Η EFSA επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά» δεν υπήρξε κάποια ανάπαυλα ανάμεσα στα δύο κύματα της επιδημίας, αφού ο ιός δεν εξαφανίστηκε το καλοκαίρι. Και όταν μπήκε το φθινόπωρο η επιδημία φάνηκε να επιδεινώνεται σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αφού καταγράφηκαν κρούσματα σε πάνω από το 35% των πτηνοτροφείων. Από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν σε 18 ευρωπαϊκές χώρες περίπου 400 εστίες, με τις περισσότερες από αυτές στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ουγγαρία.

Ο ιός έχει επίσης εντοπιστεί περισσότερες από 600 φορές σε άγρια πουλιά, ιδίως υδρόβια (πάπιες, κύκνοι).

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA «εξετάζει τη διαθεσιμότητα εμβολίων για την HPAI και μελετά τις πιθανές στρατηγικές εμβολιασμού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που αναμένονται με ανυπομονησία από τους εκτροφείς, θα ανακοινωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ειδήσεις σήμερα: 

Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 180 σημεία

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η βοήθεια από τις ΗΠΑ είναι “επένδυση” κι όχι “ελεημοσύνη”

Rafale: Η Κολομβία διαπραγματεύεται την αγορά μαχητικών από τη Γαλλία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφοΣήμερα 17:06 | Ειδήσεις

Διαγράφηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση Φάμελλου.

Αλεξανδρούπολη: Καρδιακή ανακοπή λόγω ασιτίας η αιτία θανάτου του 3χρονουΣήμερα 21:46 | Ειδήσεις

Η μητέρα του συνελήφθη άμεσα από τις αστυνομικές Αρχές. Η εικόνα που παρουσίαζε το άψυχο παιδικό σώμα φέρεται να είναι σοκαριστική.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι στην ΚρήτηΣήμερα 22:55 | Ειδήσεις

 Μεταξύ των τριών τελευταίων κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα ήταν και η σύζυγος του λογιστή, φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της οργάνωσης. 

ΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"Σήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μίτσκοσκι και η σκληρή απάντηση της Αθήνας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παππάς: Είχα λάθος αντίδραση απέναντι σε δράση – πρόκληση23:32ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι στην Κρήτη23:18Βόλος: Καθηγητής κλείδωσε μαθητές στην τάξη για να κάνει μάθημα23:03Μητσοτάκης: Προσωπικό μου στοίχημα η Ακρινή Κοζάνης - Μετατρέπεται σε πρότυπο πράσινο οικισμό22:50Τροχαίο δυστύχημα στην Χαλκιδική22:35Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης (βίντεο)22:21Αλεξανδρούπολη: Καρδιακή ανακοπή λόγω ασιτίας η αιτία θανάτου του 3χρονου22:07Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:53Κύπελλο Ελλάδας: Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Ηρακλή21:39ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες21:25Ονδούρα: Οκτώ τραυματίες σε διαδηλώσεις για την δημοσίευση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων21:11Κύπελλο Ελλάδας: Ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Καβάλα20:57Πούτιν: Η Μόσχα θα επιτύχει τους πολεμικούς στόχους της στην Ουκρανία20:43Ant1 Sports: Η μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη της ΑΕΚ θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤ120:28Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι 3 στόχοι της Ρωσίας και η σημασία Ευρώπης και ΗΠΑ στην επίτευξη ειρήνης (βίντεο)20:14Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων19:58Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)19:43Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί19:29Δυτική Όχθη: Ανήλικος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών19:14Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία έξι λεωφορειακών γραμμών 19:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο