LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΣυνταγέςΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2022 13:29

Μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φανταστικά μελομακάρονα με όλα τα μυστικά από την Αργυρώ. 

Το Πρωινό - μελομακάρονα

Μία φανταστική και εύκολη συνταγή για μελομακάρονα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που δεν θα χορταίνετε να τη δοκιμάζετε και να τη φτιάχνετε ξανά και ξανά.

Γιατί η μία δόση δεν είναι ποτέ αρκετή!

Υλικά

  • 240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κοφτά κανέλα
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
  • Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά.
  • Τέλος ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα. Όταν αρχίσει και σφίγγει η ζύμη, αναδιπλώνουμε τη ζύμη με το χέρι απαλά.
  • Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
  • Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή.
  • Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15΄ στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.
  • Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους.
  • Το ταψί για τα μελομακάρονα δε χρειάζεται αντικολλητικό χαρτί γιατί η ζύμη είναι αρκετά λιπαρή και δεν κολλάνε.
  • Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.
  • Αφού πλάσουμε τα δυο πρώτα ταψιά, τα βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ?C.
  • Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως. Εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο και τα σιροπιάζω λίγα λίγα όποτε τελειώνουν.
  • Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.

Για το σιρόπι

  1. Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄.
  2. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού.
  3. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ένταση της εστίας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.
  4. Σιροπιάζουμε.
  5. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
  6. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια
  7. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά.
  8. Αφήστε τα μελομακάρονα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Εγώ τα προτιμώ με την πρώτη εκδοχή. Λίγο σιρόπιασμα.
  9. Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδι.
  10. Σε πολλές περιοχές το μελομακάρονο πασπαλίζεται με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.
  11. Φτιάξτε τα κι εσείς και αφήστε το σπίτι σας να πλημμυρίσει με αρώματα, δημιουργήστε γλυκές αναμνήσεις στα παιδιά σας βάζοντάς τα να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Μυστικά για μελομακάρονα

  • Χρησιμοποιήστε ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχετε κοσκινίσει καλά πριν. Φανταστείτε ότι αφού τα φτιάξετε και τα δοκιμάσετε, τα μισά θα τα φάτε σαν μπισκότα, χωρίς σιρόπι δηλαδή, γιατί γίνονται τέλεια.
  • Βάλτε τα υγρά υλικά με την ζάχαρη κι αφήστε τα να σταθούν να μουλιάσει η ζάχαρη. Μετά, ανακατέψτε με το σύρμα για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό βοηθάει να γίνει πιο αφράτη η ζύμη και να γίνουν πιο αφράτα στο ψήσιμο.
  • Όσο πιο πολύ χτυπάτε το λάδι και τη ζάχαρη, πριν βάλετε το αλεύρι όμως, τόσο πιο τραγανά κι αφράτα με μπισκοτένια υφή θα γίνουν στο ψήσιμο. Αν γίνουν έτσι, μετά ρουφούν καλύτερα το σιρόπι.
  • Η ζάχαρη που λιώνει καλά πριν μπει στο φούρνο καραμελώνει τέλεια τα μελομακάρονα.
  • Από την ώρα που θα μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα δε θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί μετά σκληραίνουν.
  • Όσο πιο πολύ δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.
  • Το ταψί δεν χρειάζεται λάδωμα ούτε λαδόκολλα γιατί η ζύμη είναι λαδερή από μόνη της. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους ξεκολλάνε μια χαρά.
  • Αν κάνετε μεγάλη δόση τότε μελώστε τα τμηματικά, δηλαδή τόσα όσα σας χρειάζονται κάθε φορά.
  • Ο φούρνος να είναι πάντα στον αέρα και καλά πρoθερμασμένος, όπως πρέπει για όλα τα μικρά μπισκοτένια μελομακάρονα.
  • Η θερμοκρασία να είναι στους 160?C και αν βάλετε πολλά ταψιά στον φούρνο, στα μισά του ψησίματος να ροτάρετε τα ταψιά, να τα ανεβοκατεβάσετε δηλαδή ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Χρειάζονται γύρω στα 25΄ λεπτά ψήσιμο.
  • Κι αυτό είναι σχετικό γιατί αν τα πλάσετε χοντρά και μεγάλα τότε θέλουν περισσότερη ώρα για ψηθούν και να ροδίσουν. Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμα όταν φουσκώσουν, ροδίσουν ομοιόμορφα και ξεκολλάνε από το ταψί.,
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠούτιν: Πυρηνικές απειλές για επιθέσεις κατά δυτικών χωρώνΧθες 20:40 | Ειδήσεις

Διάγγελμα Πούτιν απευθυνόμενο προς τη Δύση. Απειλές προς τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης: Περισσότερες μειώσεις φόρων μέσα στο 2025Χθες 21:05 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα έσοδα που έφερε. Οι μειώσεις φόρων και οι ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς μέσα στο 2025.

Παγκράτι: Τα ευρήματα και τα ερωτήματα για τη γιάφκα (βίντεο)Χθες 18:37 | Ειδήσεις

Σειρά ερωτημάτων προκύπτουν από την έρευνα των Αρχών στη γιάφκα του Παγκρατίου. Τι λένε ο ιδιοκτήτης και υποψήφιος αγοραστής της στον ΑΝΤ1.

Αμαλιάδα- Μουρτζούκου: Ποινική δίωξη κατά της 24χρονηςΧθες 20:06 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ειρήνη Μουρτζούκου. Οι δηλώσεις της δικηγόρου της στον ΑΝΤ1 και η μήνυση που δέχθηκε από συγγενικό της πρόσωπο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία: Άνδρας επιχείρησε να μπει σε εμπορικό κέντρο με σκύλο και τον δάγκωσε… ο φύλακας (βίντεο)23:59Μεγαλή Βρετανία - Ελλάδα: Πάλεψε μέχρι τέλους αλλά δεν τα κατάφερε η Εθνική 23:48Κύπρος - Νεκροφιλία: Ένστολος των Βρετανικών Βάσεων ελέγχεται από τις Αρχές23:36Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη23:24Euroleague: Ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα την Μπασκόνια23:11Λίβανος – Συρία: Πολύνεκρα ισραηλινά χτυπήματα (βίντεο)22:58Μετρό - Σταϊκούρας για Γραμμή 4: Στόχος μας η διάνοιξη του συνόλου των σηράγγων το 202622:45Διπλωματικές πηγές προς Φιντάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επιδέχεται παρερμηνείας22:31ΤτΕ: Νέο ρεκόρ στα έσοδα από τον τουρισμό στο 9μηνο 22:18Λαμία - Καταδίωξη: Μεθυσμένος οδηγός τραυμάτισε αστυνομικούς 22:04Ιράν: Ακτιβιστής έραψε τα χείλη του μετά την αυτοκτονία ενός άλλου ακτιβιστή21:51Φοροδιαφυγή: Τα νέα ψηφιακά… όπλα στα “χέρια” της ΑΑΔΕ21:37Αγρίνιο - revenge porn: Έστειλε φωτογραφίες της εν διαστάσει συζύγου του σε συγγενείς της21:24Μητσοτάκης: Περισσότερες μειώσεις φόρων μέσα στο 202521:10Αισχροκέρδεια: Πως δρουν οι εταιρείες που “βαφτίζουν” ελληνικά τα ξένα προϊόντα20:57Πούτιν: Πυρηνικές απειλές για επιθέσεις κατά δυτικών χωρών20:43Η πιο ψηλή και η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν για πρώτη φορά (βίντεο)20:30Αμαλιάδα- Μουρτζούκου: Ποινική δίωξη κατά της 24χρονης20:16Παγκράτι: Τα ευρήματα και τα ερωτήματα για τη γιάφκα (βίντεο)20:03Πάτρα: Πουλούσαν “μαϊμού” προϊόντα μέσω ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων (βίντεο)19:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο