LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2022 13:06

Αιολική ενέργεια από… “χαρταετούς” - Έλληνες επιστήμονες πήραν μέρος στην έρευνα

Εναλλακτική παραγωγή αιολικής ενέργειας, με την χρήση χαρταετών, δοκίμασαν Έλληνες και Ινδοί ερευνητές.

Εναλλακτική παραγωγή αιολικής ενέργειας - χαρταετοί

Ερευνητές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Καρνατάκα της Ινδίας δημοσίευσαν μια καινοτόμα μελέτη με την οποία επιχειρείται και αξιολογείται η παραγωγή ενέργειας με τη χρήση χαρταετών, που σε κάποιες περιπτώσεις μελλοντικά θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες.

Στόχος αυτής της λύσης είναι η μείωση του κόστους παραγωγής της αιολικής ενέργειας, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%, αλλά και η αξιοποίησή της τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές όσο και σε αστικά περιβάλλοντα. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγεται το μεγαλύτερο ύψος εφαρμογής, όπου το αιολικό δυναμικό είναι ισχυρότερο και σταθερότερο.

Ενδεικτικά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσμόπουλο, εντεταλμένο ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του ΕΑΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Remote Sensing», εκτιμούν ότι ένας χαρταετός της τάξης των 100-150 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να παράγει δύο με τρία μεγαβάτ (MW) ηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την ισχύ μιας συμβατικής ανεμογεννήτριας ύψους 100 μέτρων.

Εναλλακτική παραγωγή αιολικής ενέργειας - χαρταετοί

Η δύναμη πρόσδεσης του χαρταετού, που αποτελεί και τον βασικό μηχανισμό παραγωγής ενέργειας, μετρήθηκε πειραματικά, ενώ εφαρμόστηκαν μοντέλα μηχανικής μάθησης με σκοπό την εκτίμηση απόδοσης τόσο υπό σταθερές όσο και υπό τυρβώδεις συνθήκες ανέμου. Η μελέτη αφορούσε έναν χαρταετό εμβαδού 12 τετραγωνικών μέτρων σε ύψος 24 μέτρων σε μια παράκτια περιοχή.

Η τεχνολογία αυτή τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναμένεται να συνεισφέρει ενεργά ως μια επιπλέον λύση αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού στην ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Ειδήσεις σήμερα:

Μουντιάλ 2022: Οι σκόρερ, τα αυτογκόλ και οι κάρτες

Επίθεση με αλυσοπρίονο: "Αδίστακτος φονιάς με θολό βλέμμα - Η Παναγία με έσωσε” 

Μετρό Θεσσαλονίκης - “Αγία Σοφία”: Τα αρχαία επιστρέφουν στον σταθμό (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Ανήλικη βρέθηκε αναίσθητη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ - Δύο συλλήψεις23:59Χαλκιδική: Στο εδώλιο 6 άτομα για τον θάνατο 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης23:46Μονακό: Η ομάδα του Σπανούλη κατέγραψε τους περισσότερους πόντους σε αγώνα στην ιστορία της Euroleague23:33ΗΠΑ: Αναστέλλονται τα αιτήματα για μετανάστευση από 19 χώρες 23:23ΚΑΕ Άρης: "Παραδοσιακή" νίκη της Κλούζ23:14Κακοκαιρία Byron: Προειδοποιητικά μηνύματα 112 σε δέκα περιοχές - Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας23:04“Κακοκαιρία BYRON” - Αττική: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Μήνυμα του 11222:54Eurovision 2026: Κανονικά η συμμετοχή του Ισραήλ – Τέσσερις χώρες αποχωρούν μετά από την απόφαση22:44Αγρότες- Μπλόκα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου22:34Ρωσία: Η Μόσχα ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έπληξαν ουκρανικές εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών22:24Αγρότες- Μπλόκα: Το Σάββατο η δημιουργία νέου μπλόκου στον κόμβο Δερβενίων22:14Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Μαγειρίας: Η Ferrari ήταν δώρο της μητέρας μου 22:04Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέος τραυματισμός -Θα μείνει εκτός δράσης για 2-4 εβδομάδες 21:54Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή21:44Αγρότες - Μπλόκα: Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου (Βίντεο)21:34Μητσοτάκης: Η προστασία της Δικαιοσύνης είναι προστασία της ίδιας της δημοκρατίας21:24Φρίκη στην Αργολίδα: Οικογένεια απήγαγε ανήλικη για να την βιάσει 19χρονος21:14Συνελήφθη 49χρονος για διακίνηση ναρκωτικών - Κατάπιε ναρκωτικά και κλώτσησε αστυνομικούς21:04Ουάσινγκτον: Αθώος δηλώνει ο φερόμενος ως δράστης της ένοπλης επίθεσης εναντίων μελών της Εθνοφρουράς20:54Επίσκεψη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στη Θεσσαλονίκη - Συνάντηση με τον Κ. Γκιουλέκα20:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο