LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Οκτωβρίου 2022 23:04 | Ανανέωση: 01 Νοεμβρίου 2022 07:55

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παράταση στις εκπτώσεις από τα διυλιστήρια

Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σε χαμηλότερη τιμή, σύμφωνα με τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Του Νίκου Ρογκάκου

Θα συνεχιστούν και τον Νοέμβριο, μέχρι τις 15 του μήνα οι ειδικές εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ενεργοποίησαν τον Οκτώβριο διυλιστήρια και εταιρίες εμπορίας, βοηθώντας τα νοικοκυριά.

Βέβαια οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν κρατήσει προς το παρόν χαμηλές τις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο μετρώντας αντίστροφα για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης, είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον θα ανέβει.   

Με αυτό το δεδομένο, είναι προφανές ότι όσο χαμηλά συγκρατείται η τιμή, τόσο θα διευκολυνθούν τα νοικοκυριά. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς ότι στρατηγική επιλογή του οικονομικού επιτελείου για τη φετινή σεζόν, είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με το φυσικό αέριο. 

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται κάτω από τα 1,40 ευρώ και οι πληροφορίες αργά το βράδυ ανέφεραν ότι και τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και οι εμπορικές εταιρίες του ομίλου της Motor Oil (Cyclon, Avin, Shell), θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια τιμολογιακή πολιτική. Σε συνδυασμό, δε, με την υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (γύρω στο 5% χθες), δημιουργούνται οι συνθήκες για πίεση της λιανικής τιμής ως τα 1,30 ευρώ. 

Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό φαινόμενο ή παράδοξο, που αφορά στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, δείχνει να επιμένει. Η στροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο και η αύξηση της ζήτησης, έχουν στρώσει το χαλί για ένα ράλι που προκαλεί πονοκέφαλο σε καταναλωτές και κυβερνήσεις. Αν προσθέσει, δε, κανείς στην εξίσωση και τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το εμπάργκο και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει την πλήρη εικόνα. 

Τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία (Weekly Oil Bulletin) δείχνουν ότι στο σύνολο της Ευρωζώνης η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,86 ευρώ. Η μέση τιμή του diesel κίνησης βρίσκεται, όμως, πάνω από τα 2 ευρώ. 

πετρέλαιο θέρμανσης - ευρώ - λεφτά - κόστος

Στα καθ’ ημάς, το σενάριο μιας νέας οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, μένει στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι αν κριθεί αναγκαίο, τότε όλα τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το φαινόμενο της υψηλής τιμής στο diesel κίνησης δεν αποκλείεται να παραταθεί και εντός του 2023, καθιστώντας έτσι προφανή την αναγκαιότητα μιας συνολικής θεώρησης του προβλήματος. Προφανές είναι ότι μια οριζόντια επιδότηση- που έχει κόστος περί τα 35 εκ ευρώ το μήνα ή 420 εκ ευρώ ετησίως- και υψηλό κόστος έχει και αμφίβολη αποτελεσματικότητα. 

Καλύτερα είναι τα νέα από το μέτωπο του ρεύματος, αν και το “φτερούγισμα” του φυσικού αερίου ως τα 130 ευρώ, αποδεικνύει πόσο ρευστή είναι ακόμα η κατάσταση στην αγορά ενέργειας. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ έδειξαν μείωση 14,25% στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου, ωστόσο δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι παραγωγή ρεύματος “ρουφά” τις μεγαλύτερες ποσότητες αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι στο 9μηνο, οι ηλεκτροπαραγωγοί κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 73,7% της εγχώριας κατανάλωσης με 33,15 TWh σε σύνολο 44,98 TWh που καταναλώθηκαν, ποσότητα κατά 6,24% χαμηλότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους

Τον Οκτώβριο η χονδρική τιμή του ρεύματος (Τιμή Επόμενης Ημέρας) διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 234,79 ευρώ, έναντι 416,87 ευρώ και σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η ενίσχυση του ρόλου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Σήμερα, με τις ΑΠΕ να συμμετέχουν με 43,5%, η μέση χονδρική τιμή υποχωρεί στα 148 ευρώ. 

Ειδήσεις σήμερα:

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο “Δράκος” του Παλαιού Φαλήρου

Θεσσαλονίκη: “Έστησαν καρτέρι” και επιτέθηκαν σε πλαστικό χειρουργό (εικόνες)

Παναθηναϊκός – Αϊτόρ: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το χειρουργείο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο