LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Οκτωβρίου 2022 22:07

Δασικά αυθαίρετα - Τακτοποίηση: η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις. Ποιοι και ποια ακίνητα μπορούνα τακτοποιηθούν.

αυθαίρετα - δάσος

Ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του κεφαλαίου ΣΤ’ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ του ν.4685/2020 (άρθρα 50-55), η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Οι  κάτοχοι κτηρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια. Κατόπιν της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, η οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων.

Η εν λόγω ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαίρετων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις (εξού και ο όρος«οικιστικές πυκνώσεις»).

Δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με τα οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Αυθαίρετα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με τη ρύθμιση αυτή, προχωρούμε σε τακτοποίηση μιας ακόμα εκκρεμότητας πολλών ετών που ταλαιπωρεί αρκετούς συμπολίτες μας. Μέριμνά μας παραμένει σταθερά η προστασία του δασικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την προστασία της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Με την πρωτοβουλία μας αυτή, δίνουμε λύση σε μια ακόμα παθογένεια δεκαετιών».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για τα δάση, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Μετά από εξονυχιστική εργασία, ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά και σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου η δασική προστασία με την ακίνητη περιουσία των πολιτών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλείνει μία ακόμη μεγάλη εκκρεμότητα».

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, δήλωσε σχετικά: «Οι ρυθμίσεις αυτές, αποτελούν ένα ακόμα μέσο για την προάσπιση της περιουσίας των πολιτών, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, με βάση τις ειδικές οικονομοτεχνικές μελέτες που προβλέπει ο Νόμος και θα εκπονηθούν σε όλες τις περιπτώσεις».

Ειδήσεις σήμερα: 

Λευκάδα: τρακτέρ καταπλάκωσε παιδί

Αρκιοί: Η ξεχωριστή δασκάλα και ο μοναδικός μαθητής του νησιού

Ηράκλειο: βαρύ πρόστιμο για ηλεκτροσόκ σε σκύλο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Σοκαριστικό επεισόδιο ξυλοδαρμού στα εκδοτήρια του ΚΤΕΛ16:40Η Πολωνία αναχαίτισε ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα16:26Βιετνάμ: Τουλάχιστον 13 νεκροί και 11 αγνοούμενοι, από τις πλημμύρες16:12Περιστέρι: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή, λόγω διεξαγωγής αγώνα15:58Νεκρό 10χρονο κορίτσι από ανακοπή την ώρα της γυμναστικής 15:44Κώστας Τσιάρας: Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελος με στοιχεία, για την ευλογιά των αιγοπροβάτων15:30Νέα απάτη με “χακαρισμένους φίλους” οι οποίοι απαιτούν επειγόντως χρήματα15:16Θεσσαλονίκη: Φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα εστίασης15:02Κατερίνη: Σήκωσε το τηλέφωνο και…έχασε 57.000 ευρώ14:48Το Ισραήλ παρέδωσε στη Γάζα 30 σορούς Παλαιστινίων σε αντάλλαγμα με τα λείψανα δύο ομήρων14:34ΕΛΤΑ: Επικοινωνία προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Βουλής14:20Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα14:06Χρυσοχοΐδης: Θα ενισχύσουμε και θα βελτιώσουμε περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία13:52Ατύχημα στο λιμάνι Ηρακλείου: Οδηγός φορτηγού γλίστρησε και τραυματίστηκε13:38ΕΛΤΑ: Θύελλα αντιδράσεων για το "λουκέτο" σε 204 καταστήματα13:24Κακλαμάνης: Ο Γιάννης Καβαρατζής ξεχώρισε για το ακέραιο ήθος, την αξιοπρέπεια και τη συνέπειά του13:10Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού- Βρέθηκε αυτοσχέδιο σουβλί12:56Ηγουμενίτσα: Συμπλοκή μεταξύ μαθητών σε σχολείο12:42Λάρισα: 41χρονος κυνηγούσε με τσεκούρι γυναίκα στο δρόμο - Του χρωστούσε λεφτά12:28Τέμπη: Νέα ποινική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή12:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο