Καρυδόπιτα με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (βίντεο)
Τα μυστικά για την πιο νοστιμη και ζουμερη καρυδόπιτα μοιράστηκε στην εκπομπή "Το Πρωινό" η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Στη λαχταριστή συνταγή, χρησιμοποίησε μπαχαρικά και σοκολάτα κάνοντας μικρούς και μεγάλους να τους τρέχουν τα σάλια.
Για τη καρυδόπιτα με σοκολάτα
- 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1½ κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 30 γρ. κακάο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 7 μεγάλα αβγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. καρυδόψυχα
- 50 γρ. ηλιέλαιο
- 125 σοκολάτα ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
- 30 γρ. κονιάκ
- 500 γρ. ζάχαρη
Για την επικάλυψη
- 200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Για την καρυδόπιτα με σοκολάτα
- Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο για 7 με 8 λεπτά και να γίνουν κρέμα αφράτη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, το αλάτι, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σιμιγδάλι,.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα αυγά και τα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και το ηλιέλαιο και αναδιπλώνουμε το μίγμα.
- Ρίχνουμε τη σοκολάτα στο μίγμα για την καρυδόπιτα και ανακατεύουμε απαλά.
- Βάζουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 32 εκ. (ή σε μακρόστενο 25Χ35εκ)
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 4 με 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.
- Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
- Σιροπιάζουμε την κρύα καρυδόπιτα ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
- Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να σιροπιάζετε σωστά τα γλυκά σας.
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- Βράζουμε την κρέμα και περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε και κάνουμε μια στρώση στην καρυδόπιτα.
- Πασπαλίζουμε την σοκολατένια καρυδόπιτα με τριμμένα καρύδια.