LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 03 Αυγούστου 2022 18:09

Copernicus Sentinel-1B: Επιστρέφει στη Γη ο δορυφόρος (εικόνες)

Το τέλος της αποστολής του δορυφόρου Copernicus Sentinel-1B ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESA.

Copernicus Sentinel-1B - δορυφόρος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν το τέλος της αποστολής του δορυφόρου παρατήρησης της Γης Copernicus Sentinel-1B. Ο δορυφόρος είχε παρουσιάσει μια τεχνική ανωμαλία τον Δεκέμβριο του 2021, που είχε ως συνέπεια την αδυναμία του να στέλνει πλέον δεδομένα ραντάρ. Παρά τις προσπάθειες των μηχανικών για την επίλυση του προβλήματος, αυτό κατέστη αδύνατο, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί πλέον επίσημα η λήξη της αποστολής του.

Από την άλλη, ο δίδυμος δορυφόρος Copernicus Sentinel-1A παραμένει πλήρως λειτουργικός, ενώ σχεδιάζεται η εκτόξευση του Sentinel-1C το συντομότερο δυνατό. Σε συνεργασία με την Arianespace προγραμματίζεται η εκτόξευσή του με τον νέο ευρωπαϊκό πύραυλο Vega-C εντός του δευτέρου τριμήνου του 2023.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Διάστημα (Directorate General for Defence Industry and Space) Παρασκευή Παπαντωνίου δήλωσε ότι «η οριστική πλέον μη διαθεσιμότητα του δορυφόρου Sentinel-1B αποτελεί μια σημαντική απώλεια για το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να περιορίσει την επίπτωσή της. Στο πλαίσιο αυτό καταφέραμε να φέρουμε πιο νωρίς την εκτόξευση του Sentinel-1C».

Copernicus Sentinel-1B - δορυφόρος

Ο Sentinel-1A, που είχε εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2014, ήταν ο πρώτος δορυφόρος του Copernicus, του τμήματος του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος που αφορά ειδικότερα την παρατήρηση της Γης και του περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθοδηγεί το πρόγραμμα Copernicus, ενώ η ESA αναπτύσσει και εκτοξεύει τους δορυφόρους Sentinel. Ο Sentinel-1B είχε εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2016 και είχε τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 180 μοιρών από τον 1Α.

Με την εξελιγμένη τεχνολογία ραντάρ τους, κάλυπταν όλη την επιφάνεια της Γης μέρα-νύχτα, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες. Μεταξύ άλλων, οι Sentinel καθιστούν δυνατές μια σειρά από υπηρεσίες και εφαρμογές του προγράμματος Copernicus, όπως την καταγραφή των θαλάσσιων αρκτικών πάγων, την παρακολούθηση των παγόβουνων, τη χαρτογράφηση των δασών, των θαλασσών και των παγετώνων, την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων στις θάλασσες, την επιτήρηση της παράνομης αλιείας, την παρακολούθηση της παραμόρφωσης της Γης λόγω ισχυρών σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων, την υποστήριξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιόδους κρίσεων κ.ά.

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή “μαμούθ” από ξενοδοχεία στη Σαντορίνη

Wallet.gov.gr: άνοιξε για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα - εκατοντάδες χιλιάδες οι αιτήσεις

Ιωάννινα: Φονική μετωπική σε προσπέραση νταλίκας (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο