LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Ιουλίου 2022 11:10 | Ανανέωση: 16 Ιουλίου 2022 11:12

ΗΠΑ: Επίσκεψη Παναγιωτόπουλου με “καυτά” ραντεβού

Η εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του ΥΕΘΑ, ο οποίος θα επισκεφθεί και την μονάδα παραγωγής των F-35.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ - ΚΑΪΡΟ

Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιεί από την Δευτέρα 18 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του ταξιδιού του Ν. Παναγιωτόπουλου.

Εξάλλου, το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ είναι, ήδη, υψηλότατο. Αυτό αντικατοπτρίζεται από την αναβάθμιση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, με την υπογραφή των δύο τροποποιητικών πρωτοκόλλων, το 2019 και 2021 αλλά και τις νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην συμφωνία.

Παράλληλα, η διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος και η συνεισφορά της στην ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής καθιστούν τη χώρα πολύτιμο σύμμαχο και εταίρο για τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Στην ατζέντα τους, αναμένεται να περιλαμβάνονται θέματα της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Τζ. Πάιατ - Ν. Παναγιωτόπουλος - Αλεξανδρούπολη

Εξάλλου, οι νέες τοποθεσίες αλλά και η δημιουργία νέων υποδομών σε αυτές, θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους και θα διευκολύνει κοινές δραστηριότητες.

Ανάμεσα στις νέες τοποθεσίες, κεντρικός είναι ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.   

Επιπλέον, στις συνομιλίες θα περιληφθούν ζητήματα που αφορούν την πρόσκτηση νέων αμυντικών δυνατοτήτων και εξοπλισμών όπως η απόκτηση των αεροσκαφών F-35.

Για τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, η διαδικασία ξεκίνησε πρόσφατα με την αποστολή της LOR στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας.

Η πρόσκτησή τους θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας καθώς και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος - ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας είναι θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των δύο υπουργών.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, δημιουργεί ένταση στην περιοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16

Το πρόγραμμα του Ν. Παναγιωτόπουλου περιλαμβάνει, επίσης, συνάντηση με πολιτικά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς επίσης με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ , πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αλλά και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές των Επιτροπών για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, των δύο νομοθετικών Σωμάτων.

Σε αυτό τον κύκλο συναντήσεων, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, λαμβάνοντας υπόψη ότι προέχει να διασφαλισθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία εάν χρησιμοποιήσει αμερικανικά αεροσκάφη για παραβιάσεις και υπερπτήσεις, και γενικότερα προβαίνει σε ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα του κ. Παναγιωτόπουλου περιλαμβάνει, ακόμη, συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη των δεξαμενών σκέψης Heritage Foundation και Rand Corporation στην Ουάσιγκτον.

Κωνσταντίνος Φλώρος - F-35 - Fort Worth - Τέξας

Στις 20 Ιουλίου ο υπουργός θα μεταβεί στο Fort Worth, Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35 για ενημέρωση και συνάντηση με την ηγεσία της Lockheed Martin και στελέχη του προγράμματος F-35. Η επίσκεψη εκεί γίνεται λίγες ημέρες μετά απο την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Στην Ουάσιγκτον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της ομογένειας ενώ στις 21 Ιουλίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο της AHEPA, στο Ορλάντο.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της ιστορικής οργάνωσης με τη μείζονα συνεισφορά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, την φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Νόμιζαν ότι έκανε ηλιοθεραπεία για ώρες, αλλά είχε πεθάνει... 

“Τουρισμός για Όλους”: Voucher 150 ευρώ στους δικαιούχους

Πρέβεζα: σύλληψη νεαρού για ασέλγεια σε 35χρονη... στην μέση του δρόμου!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αυστραλία: Ξαφνικές πλημμύρες στην πολιτεία της Βικτώρια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα10:22Τροχαίο Ατύχημα στο Ηράκλειο: Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στην είσοδο των Μοιρών10:08Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του αυτοκινητοδρόμου λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων09:54Σε πρόωρες εκλογές οδεύει η Βουλγαρία 09:40Ταϊλάνδη: Σημειώθηκε νέα κατάρρευση γερανού σε εργοτάξιο09:26Καρδίτσα: Παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο του Ε6509:12"Δεν θα γίνουν απαγχονισμοί σήμερα ή αύριο", αναφέρουν οι αρχές του Ιράν08:58Εξοπλισμός αυτοκινήτου για τον χειμώνα: Τι να έχω πάντα μαζί;08:44Θεσσαλονίκη: Οβίδα-φάντασμα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στον βυθό του λιμανιού08:30Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Προέδρων ΗΠΑ και Κολομβίας στον Λευκό Οίκο08:16Στην υποδοχή της φρεγάτας Κίμων σήμερα Μητσοτάκης, Δένδιας, Τασούλας08:02Χειρόφρενο και σήμερα τα ταξί της Αττικής07:48Παλαιό Φάληρο: Αστυνομικοί εντόπισαν πιστόλια και σουγιά σε όχημα - Συνελήφθη 56χρονος07:34Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου07:20Παναθηναϊκός - Αταμάν: Κάθε παιχνίδι είναι must-win 07:06Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις διεθνείς αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν06:52Γροιλανδία: Η Γερμανία θα στείλει στρατιωτική δύναμη στο νησί06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:10Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Ιράν23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο