LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 14 Ιουλίου 2022 20:14

Υπόθεση Χρονόπουλου: καταδικάστηκαν οι δύο αστυνομικοί

Ποια η ποινή που τους επιβλήθηκε από το δικαστήριο για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά.

Δικαστήριο

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας μετά από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία 7 και πλέον μηνών με μία εξαιρετική κατά περιεχόμενο απόφαση έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς για την υπόθεση των βασανιστηρίων κατά του Χρήστου Χρονόπουλου. Πρόκειται για μία ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου, πλήρως εναρμονισμένη με το κράτος Δικαίου. Σημειωτέον, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους.  

Οι αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία, με τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, ενώ η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Το έτος 2015, δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό το παθόντος, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση όπου και καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό 7 ολόκληρα χρόνια μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη τους.

Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας τις βραδινές ώρες στις 22/5/2007 όπου και προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος επειδή «παρενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής, πλήρως λειτουργικός, περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον Χρήστο Χρονόπουλο σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Επιπλέον έφερε παντού μώλωπες και σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα.

Εισήχθη στο χειρουργείο όπου και υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση , νοσηλεύτηκε τρείς μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έξι μήνες συνολικά και τελικά η κακοποίηση προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Πράγματι συνεπεία της βίαιης συμπεριφοράς των αστυνομικών κατά την διάρκεια της κράτησής του στο ΑΤ Καλλιθέας, που με πρόθεση κατάφεραν επανειλημμένα κτυπήματα στο κεφάλι του παθόντος και σε άλλα σημεία του σώματός του, στιγματίστηκε ανεπανόρθωτα μία ανθρώπινη ζωή καταδικάζοντας ένα νέο άνθρωπο σε ισόβια παραλυσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζακ Κωστόπουλος: Μητσοτάκης και Τσίπρας συνάντησαν τους γονείς του

Μυρτώ – Η μητέρα της στον ΑΝΤ1: Ζητεί δεύτερη ευκαιρία ο δράστης; Το παιδί μου έχει;

Αποφυλάκιση Λιγνάδη – Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: προσοχή στις τηλεδίκες

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53Βενεζουέλα: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο πρώην σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σιτιλίδης21:39Κ. Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για Παπαδάκη: Είχαμε σχέση ζωής21:25FIR Αθηνών: Τι αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των ελεγκτών21:11Ο δημοσιογραφικός κόσμος "υποκλίνεται" στον Γιώργο Παπαδάκη20:57ANT1 Sports: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "ρίχνονται" ξανά στη μάχη της Euroleague20:43Έγκλημα στις Σέρρες: Με "βαρύ" ποινικό μητρώο ο 16χρονος δράστης20:29Κηφισιά: Νίκησε τον Βόλο ακόμα και χωρίς Τεττέη - Παντελίδη20:15Χανιά: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (εικόνες)20:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:51Ο Λουίς Μίγια στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο