LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Ιουνίου 2022 19:39 | Ανανέωση: 16 Ιουνίου 2022 19:57

Μητσοτάκης για απόφαση Eurogroup: Κλείνει ένας επώδυνος κύκλος 12 ετών

Τι σηματοδοτεί για την "απελευθέρωση της οικονομίας", όπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός, η απόφαση για έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία. Τι δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μητσοτάκης - Βρυξέλλες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroupγια την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, αναφέρει σε δήλωση του ότι, "Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της".

"Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια,  μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις", υπογραμμίζει στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

"Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα  τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.

Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε", καταλήγει η δήλωση του Πρωθυπουργού. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ - EUROGROUP - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι», τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας μετά την απόφαση του Eurogroup.

«Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.

Η Ελλάδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει:

  • τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας
  • την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής Κυβέρνησης

Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται! Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!», υπογραμμίζει στη δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών.

Πηγές του Μαξίμου, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, ανέφεραν, «Βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία. Τίτλοι τέλους στην εποχή της κρίσης μετά από 12 χρόνια» και συμπλήρωναν «αποκαθίστανται αποκαθίστανται συνθήκες κανονικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010. Τώρα ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια λοιπόν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, αναφέρει σε δήλωση του ότι: Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας μας ανακοίνωσε ότι δρομολόγησε την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Να του θυμίσουμε ότι η ενισχυμένη εποπτεία για όλες τις χώρες (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) είχε ημερομηνία λήξης.

Να σημειώσουμε το προφανές: ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία αν δεν έχει βγει πρώτα από το μνημόνιο. Και το 2015 εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να βγούμε από κάποια ενισχυμένη εποπτεία γιατί απλούστατα εσείς δεν μας βγάλατε από το μνημόνιο. Και απλώς μας αφήσατε με 21 δις αποπληρωμές για το 2015, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές.

Να του θυμίσουμε ότι το 2018 που βγαίναμε από τα μνημόνια είχαμε ορίζοντα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022, την ώρα που η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα φώναζαν είτε ότι πρέπει να πάρουμε πιστοληπτική γραμμή – δηλαδή μνημόνιο – είτε ότι υπογράφαμε 4ο μνημόνιο.

Να πούμε λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο στον Χρήστο Σταϊκούρα που γράφει ότι δρομολόγησε - τη δρομολογημένη από το 2018 - έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Ότι η ΝΔ - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - κατάφερε να μην εκτροχιάσει τη χώρα όπως το 2009.  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε την χώρα τόσο που πράγματι χρειάζεται προσπάθεια για να την ρίξουν στα βράχια. Βέβαια δεν υποτιμώ την ικανότητα της ΝΔ να χρεοκοπεί την χώρα. Έχουν παράδοση και ταλέντο.

Να πούμε όμως και ένα μπράβο στα ΜΜΕ που τότε  μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο και τώρα μιλάνε για έξοδο. Κοίτα να δεις κάτι πράγματα….

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση του Eurogroup τερματιστεί για την Ελλάδα η διαδικασία αυξημένης επιτήρησης.

«Αμετανόητος ο κ. Μητσοτάκης μιλάει και πάλι σήμερα για το κλείσιμο του επώδυνου κύκλου που άνοιξε το 2012, όταν ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως υπεύθυνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναφέρει δηκτικά: «Ευχόμαστε και ελπίζουμε, η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης της Ν.Δ. που εγκλωβίζει στρατηγικά τη χώρα σε νέα αδιέξοδα, να μην οδηγήσει και πάλι σε επώδυνους κύκλους».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει «Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι προκλητικοί, όχι μόνο γιατί τα δυσβάσταχτα βάρη, που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό την τελευταία δεκαετία παραμένουν στο ακέραιο, αλλά και γιατί η περίφημη «ευρωπαϊκή κανονικότητα» συνοδεύεται με μόνιμες δεσμεύσεις και μηχανισμούς ελέγχου για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιπλέον, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το νέο «υπερμνημόνιο» σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: εμβόλια αγοράζουν οι χώρες της ΕΕ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε ότι την βίασε 18χρονος και έστειλε βίντεο σε φίλο του

“Το Πρωινό” - Κατερινόπουλος: Έτσι θα ομολογούσε η Ρούλα Πισπιρίγκου (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)Σήμερα 07:50 | Ειδήσεις

«Η δικογραφία για τις συλλήψεις για τον θάνατο του Λυγγερίδη είναι της πλάκας, μόνο και μόνο για να πλήξει τον Ολυμπιακό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένουΣήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τα δρομολόγια έχουν διακοπεί στο ρεύμα προς Πειραιά και οι επιβάτες εξυπηρετούνται με λεωφορεία.

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την ΠαρασκευήΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Μακρά θα είναι η διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν παραδοθεί το απόγευμα στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο