LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Ιουνίου 2022 11:04 | Ανανέωση: 10 Ιουνίου 2022 11:05

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: ο ανυποχώρητος Μητσοτάκης, η βαριοπούλα και οι αντιδράσεις

Τι δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός για την ανάληψη υπηρεσίας των αστυνομικών του νέου Σώματος. Επεισόδια στο ΑΠΘ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στου Ζωγράφου.

συγκέντρωση - φοιτητές - Ζωγράφου - αστυνομία - πανεπιστήμια

Σαφές μήνυμα για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έστειλε ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει «ούτε βήμα πίσω».

Σημείωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα εγκατασταθεί στα πανεπιστήμια και πως η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» συντάσσεται με το αυτονόητο και με την άποψη της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικιών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών, στο δίλημμα βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα, συντάσσεται με το αυτονόητο. Δεν γίνεται να έχουμε εστίες κατάληψης μέσα στα πανεπιστήμια, δεν γίνεται να έχουμε οργανωμένες ομάδες, που κατά κανόνα συγκροτούνται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, να ασκούν βία εντός του χώρου του πανεπιστημίου», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχει ήδη εκπαιδευτεί, αναμένουμε αυτή τη στιγμή την τελική δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που θα διέπει τη λειτουργία της, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές και εκτιμώ ότι εντός του καλοκαιριού οι Ομάδες αυτές θα εγκατασταθούν εντός των Πανεπιστημίων. Έτσι ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι όταν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το Σεπτέμβριο, να μπορούμε να παρέχουμε στους φοιτητές, στους καθηγητές, στους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο το αυτονόητο δικαίωμα της ασφάλειας: να μπορούν να κινούνται εντός του χώρου του πανεπιστημίου χωρίς να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από κανέναν».

«Έτσι προστατεύουμε πραγματικά την ελευθερία της σκέψης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από αυτήν την πολιτική, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι με αυτήν την άποψη συντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις.

συγκέντρωση - φοιτητές - Ζωγράφου - αστυνομία - πανεπιστήμια

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως «είναι εντελώς λάθος η επιλογή της κυβέρνησης για την ίδρυση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχουν υπηρεσίες φύλαξης, αλλά όχι πανεπιστημιακή Αστυνομία. […] Το μόνο που δεν ταιριάζει στα πανεπιστήμια είναι Αστυνομία και καταστολή… Προσπαθούν να παρουσιάσουν τα πανεπιστήμια ως χώρους ανομίας. Στα πανεπιστήμια δεν γίνεται τίποτα περισσότερο απ’ ότι γίνεται στο παρακάτω τετράγωνο από τη γωνία που μένει η κ. Βούλτεψη, στην Πλατεία Κολωνακίου, στη Γλυφάδα, στην Πλατεία Κεφαλαρίου και αναφέρω επίτηδες αυτές τις περιοχές που θεωρούνται καλές περιοχές. Δεν υπάρχουν παραπάνω προβλήματα παραβατικότητας και ανομίας απ’ όσα εμφανίζονται στην υπόλοιπη κοινωνία».   

«Μετά τις εξαγγελίες Κεραμέως για την επικείμενη εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις 10/6, οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεσηκώθηκαν. Ακόμα και εν μέσω εξεταστικής, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα στις πύλες των ιδρυμάτων. Βροντοφώναξαν ότι η βία που φέρνει η Μητσοτάκης ΑΕ με σκοπό την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου δε θα περάσει. Ότι σε χώρους μάθησης και ελεύθερης έκφρασης όπως το πανεπιστήμιο δε χωράει η καταστολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν σύλλογοι εργαζομένων και επιστημόνων, καθώς και το ΜέΡΑ25 με τη βουλεύτρια Μαρία Απατζίδη, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, φοιτητές και φοιτήτριες. Η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Προ.Πο. το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας μεταφέρεται για επόμενο χρονικό διάστημα. Η αποφασιστική στάση όμως του φοιτητικού κινήματος και της κοινωνίας δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την εισβολή αυτή. Αντίθετα, ενωμένοι και ενωμένες, θα έρθουμε σε ρήξη με τον αυταρχισμό, τη μιζέρια και την υποβάθμιση που επιφυλάσσει στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τη νεολαία μας η Μητσοτάκης ΑΕ», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Την Πέμπτη υπήρξε ένταση στο ΑΠΘ και προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαμαρτυρόμενους για την ανάληψη καθηκόντων των πρώτων μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

συγκέντρωση - φοιτητές - Ζωγράφου - αστυνομία - πανεπιστήμια

συγκέντρωση - φοιτητές - Ζωγράφου - αστυνομία - πανεπιστήμια

Την Παρασκευή, φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας βρέθηκαν από τα ξημερώματα στην Πολυτεχνειούπολη, στου Ζωγράφου.

Περίπου 300 άνθρωποι έχουν αποκλείσει την είσοδο του ιδρύματος από την λεωφόρο Κατεχάκη, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στις εισόδους της Ούλοφ Πάλμε και του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των αστυνομικών στην Πανεπιστημιούπολη και θα περιφρουρήσουν το campus προκειμένου να μπλοκάρουν το νέο νόμο για τη φύλαξη των ΑΕΙ.

Ειδήσεις σήμερα:

“Ενώπιος Ενωπίω” - Σταμάτης Κραουνάκης: το μήνυμα της μητέρας του, η Πρωτοψάλτη και ο Μητροπάνος (βίντεο)

Πιερρακάκης - Ρεύμα: πως θα γίνονται οι αιτήσεις για τα έως 600 ευρώ

Κακοκαιρία “Genesis”: σε ποιες περιοχές θα “χτυπήσει” την Παρασκευή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο