LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 11 Μαΐου 2022 07:51

Ηπατίτιδα σε παιδιά: εκατοντάδες κρούσματα άγνωστης προέλευσης σε 20 χώρες

Πόσα κρούσματα έχει καταμετρήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τι αναφέρουν οι ειδικοί. Που εστιάζουν οι επιστήμονες τις μελέτες για τα αίτια της έξαρσης.


  

AP - Νοσοκομείο - παιδί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έχει καταγράψει 348 πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης και ότι κάνει την υπόθεση εργασίας πως η μυστηριώδης ασθένεια, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά, οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό. 

Κατά τον ΠΟΥ, κρούσματα ηπατίτιδας που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση έχουν καταγραφεί σε 20 χώρες.

Συνολικά 70 ύποπτα κρούσματα, που έχουν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις. 

Μόνο έξι χώρες έχουν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα. Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει μακράν τα περισσότερα: 160. 

«Επιτεύχθηκαν σημαντικές πρόοδοι σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες έρευνες και τον καταυγασμό των υποθέσεων εργασίας», σημείωσε η Φίλιπα Ίστερμπρουκ του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Η Βρετανία συντονίζει μελέτες για τα γονίδια των παιδιών που εκδήλωσαν την ασθένεια, την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τους ιούς και άλλες επιδημιολογικές έρευνες, σημείωσε. 

Η Βρετανία ήταν η χώρα που ενημέρωσε πρώτη τον ΠΟΥ, την 5η Απριλίου, για δέκα περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας ανηλίκων στη Σκωτία. Επρόκειτο για παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν την Παρασκευή ότι διενεργούν έρευνες για 109 τέτοια κρούσματα, ανάμεσά τους πέντε θανατηφόρα. Τρία παιδιά έχουν επίσης πεθάνει στην Ινδονησία. 

«Ως αυτή την ώρα, οι βασικές υποθέσεις παραμένουν αυτές που εμπλέκουν κάποιον αδενοϊό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη (...) τον ρόλο της COVID, είτε πρόκειται για ταυτόχρονη μόλυνση, είτε για πρότερη μόλυνση», σύμφωνα με την κυρία Ίστερμπρουκ. 

Οι εξετάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι το 70% των κρουσμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό, με τις περιπτώσεις του υποτύπου 41 –ο οποίος κανονικά συνδέεται με τη γαστρεντερίτιδα– να είναι οι περισσότερες, πρόσθεσε. 

Οι αδενοϊοί εξαπλώνονται γενικά με την προσωπική επαφή, από τα σταγονίδια που εκκρίνονται με την αναπνοή και την εκπνοή, ή από επιφάνειες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα στο αναπνευστικό, επιπεφυκίτιδες, προβλήματα στην πέψη. 

Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι το 18% των ασθενών είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. 

«Την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθούμε σε ιολογικές εξετάσεις για την έκθεση ή παρελθούσες μολύνσεις» από τον νέο κορονοϊό, ανέφερε η κυρία Ίστερμπρουκ. 

Μετά τον εντοπισμό των 169 πρώτων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει πως σε κανένα από τα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν οι ιοί της ηπατίτιδας A, B, C, D και E. 

Τα περισσότερα παιδιά που ασθένησαν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδίως πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροιες, εμετούς, ή ακόμη και ίκτερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκλήθηκε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Ειδήσεις σήμερα:

Φυσικό αέριο: Η Ουκρανία κλείνει την στρόφιγγα στην Ευρώπη

Γλυκά Νερά: Απολογία Αναγνωστόπουλου στην επέτειο του φόνου της Καρολάιν

Eurovision - Αμάντα Γεωργιάδη στον ΑΝΤ1: στον τελικό “θα περάσουμε ωραία” (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σε πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια 15:28Πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια: Επιχειρούν εναέρια μέσα15:14Νίκαια: Άγνωστοι έκλεψαν το άγαλμα "Η Γυναίκα του Λαού" του Γιάννη Παππά15:00ΑΔΕΔΥ: Για πότε προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο14:46Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πέθανε από ανακοπή ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ 14:31Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Τζια14:31Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων14:17Ανακοπή καρδιάς υπέστη ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος 14:04Ποινική δίωξη για ναρκωτικά και όπλα στους 6 Τούρκους13:50Πειραιάς: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε γυναίκα από τη θάλασσα 13:35Δέκα συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε οικισμό της Φυλής13:20Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Λυγιά λόγω τεχνικού προβλήματος13:06Φωτιά στην Αχαΐα - Κινητοποιήθηκαν 4 εναέρια μέσα12:51Μητσοτάκης για "Αμοργόραμα": Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία - Τι είπε για τα Θαλάσσια Πάρκα12:36Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση χωρίς κράνος12:21Γάζα: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός12:07ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για επιστροφή των απαχθέντων παιδιών της Ουκρανίας11:52Νέοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκρήξεις από το Κίεβο ως τη Λβιβ11:36Ηράκλειο: Σύλληψη 38χρονου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων11:24Πάτρα: Επαναλειτουργεί το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μετά τη φωτιά που είχε σημειωθεί στις 26 Ιουλίου11:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο