LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Μαΐου 2022 16:51 | Ανανέωση: 09 Μαΐου 2022 16:57

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα νέα “ραβασάκια” και η πρώτη δόση (εικόνες)

Θέμα ωρών η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών. Τι αλλάζει. Βήμα – βήμα η διαδικασία για την έκδοση τους.

ΕΝΦΙΑ - Ακίνητα - φόρος - φόροι

Νέου τύπου ραβασάκια στα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μια πιο ευκρινή αποτύπωση της περιουσιακής τους κατάστασης, με βάση και τις νέες αντικειμενικές αξίες, ετοιμάζεται να αναρτήσει η ΑΑΔΕ εντός των επόμενων 24ωρων.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι 7,3 εκατ. εκκαθαριστικά να ξεκινήσουν να αναρτώνται το αργότερο την Τρίτη, δεδομένου ότι όπως όλα δείχνουν, η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης παραμένει στο τέλος Μαΐου.

Η μορφή των εκκαθαριστικών έχει εκσυγχρονιστεί και με το νέο έντυπο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να μετρήσουν στην πράξη κέρδη και ζημίες μετά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τη νέα μείωση κατά 340 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση φέρνει φέτος μικρές ή και μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πλήρης αλήθεια για το μέγεθος της ελάφρυνσης ή της επιβάρυνσης θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό, στον βαθμό όπου η περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου δεν έχει μεταβληθεί.

ΕΝΦΙΑ - εκκαθαριστικά

Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφονται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και ο κύριος φόρος, η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και βέβαια το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Σε ειδικό πλαίσιο θα φαίνεται το ημερολόγιο πληρωμής των δόσεων με τις προθεσμίες και τα ποσά της οφειλής ανά μήνα. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί άμεσα στη Βουλή τροπολογία, ώστε η πρώτη από τις 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου. Οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ότι η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.

Ο φόρος επρόκειτο αρχικά να βεβαιωθεί μέσα στον Απρίλιο, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και προκειμένου να παραμείνει η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης στο τέλος Μαΐου, απαιτείται διάταξη νόμου. Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί περιθώριο πληρωμής της πρώτης και δεύτερης δόσης χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος Ιουνίου. Η τελευταία από τις δέκα δόσεις καταβάλλεται έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή. Αντίθετα περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο, με τους μισούς από αυτούς να έχουν αισθητά πιο βαρύ λογαριασμό, μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Για την έκδοση των εκκαθαριστικών απαιτούνται μόλις έξι βήματα:

  • Είσοδος στην αρχική σελίδα myAADE.
  • Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Είσοδος στη σελίδα με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλογή έτους 2022 και έκδοση εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ 2022.

Πηγή: Euro2day.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στην Μονεμβασιά: Σοκάρει η μαρτυρία του Αντιδημάρχου (βίντεο)

Χαλκιδική: Της άρπαξε μια περιουσία “πουλώντας” της απολύμανση του σπιτιού

Θεσσαλονίκη: Έγκλημα με θύμα 46χρονο - Συνελήφθη ο γιος του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο