LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Μαΐου 2022 13:22 | Ανανέωση: 05 Μαΐου 2022 14:47

Ρεύμα - Νέα μέτρα: Πως θα “φρενάρουν” οι υψηλές χρεώσεις

Οι τελευταίες πληροφορίες για το μείγμα μέτρων, με το οποιο η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

ρεύμα - δίκτυο

Του Νίκου Ρογκάκου

Στοπ στις εφιαλτικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θέλει να βάλει η κυβέρνηση με τη νέα παρέμβαση που προετοιμάζεται για να τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το σχήμα θα καταφέρει να δώσει σημαντική ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που με δυσκολία ανταπεξέρχονται σε τέτοια υπέρογκα ποσά, ωστόσο το μέγεθος του κύματος της ακρίβειας είναι τέτοιο που είναι αδύνατο οι λογαριασμοί να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την ενεργειακή κρίση.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα χρησιμοποιεί ένα μικτό σύστημα με επιβολή πλαφόν στη χονδρική, ενώ θα υπάρχουν επιμέρους «κόφτες» με συμπληρωματική επιδότηση των λογαριασμών ανάλογα με την κατηγορία ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνίτης, ΑΠΕ).

Η παρέμβαση θα είναι καθολική, ωστόσο θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Σημαντικό σημείο είναι ότι θα ενσωματωθεί ένα είδος αναδρομικότητας στην παρέμβαση αφού με κόστος κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ στην πρώτη της φάση θα καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του 2022, ενώ αν δεν εκτονωθεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να επεκτείνει το σύστημα και στο 2023.

Μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση έχει «κρατήσει» 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό μετά και την αναθεώρηση του στόχου για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ από 1,4%. Τα 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους που χρειάζονται για το πρόγραμμα θα καλυφθούν αφού στο 1 δισ. ευρώ που έχει στην άκρη η κυβέρνηση θα προστεθούν κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο μέχρι σήμερα καλύπτει τις μηνιαίες επιδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι μέτρα συνολικού ύψους 4,336 δισ. ευρώ για το 2022 έναντι μόλις 991 εκατ. ευρώ το 2021 ( από 0,5% του ΑΕΠ σε 2,2% του ΑΕΠ) για την αντιμετώπιση των πιέσεων από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενσωματώνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες.

Το μεγαλύτερο μέρος (3,614 δισ. ευρώ) απορροφάται από τις επιδοτήσεις για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, οι ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά αγγίζουν τα 324 εκατ. ευρώ, ακολούθως οι επιδοτήσεις που δίνονται για την αγορά καυσίμων φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ και τέλος για την επιδότηση θέρμανσης δίνονται επιπλέον 90 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει θετική επίδραση και στον πληθωρισμό μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη νέα παρέμβαση, καθώς το κόστος της ενέργειας πυροδοτεί ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει άλμα του πληθωρισμού τον Απρίλιο πάνω από το 10% την ερχόμενη Τρίτη.

Εάν το εθνικό σχέδιο για τη μείωση του κόστους της ενέργειας καταφέρει να περάσει καταλυτικά στους λογαριασμούς, διαμορφώνονται οι συνθήκες να υπάρξει και αποκλιμάκωση των τιμών από το καλοκαίρι και μετά. Αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ταυτόχρονης ουσιαστικής εποπτείας της αγοράς για το «χτύπημα» κερδοσκοπικών φαινομένων. Παράλληλα υπάρχει και ο κίνδυνος να μην είναι αρκετά, καθώς η κατάσταση στην οικονομική σκακιέρα αλλάζει διαρκώς.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Έμα Στόουν στο ΣΕΦ: Χαμός στο Twitter

“Το Πρωινό” - Δασκαλάκης: η Πισπιρίγκου, το νέο σπίτι και ο ψυχίατρος (βίντεο)

Σητεία: Πέθανε ο τραυματίας από καυγά με ανήλικο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο