LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 09 Μαρτίου 2022 20:23

Μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο: Πέθανε ο πρώτος λήπτης

Ο άνδρας, που έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια, είχε συναινέσει στην μεταμόσχευση, αναγνωρίζοντας την πιθανότητα για μη αίσια εξέλιξη της.

Μεταμόσχευση καρδιάς - χοίρος - ΗΠΑ

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο πρώτος άνθρωπος που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς από γουρούνι. Ο Ντέιβιντ Μπένετ, ο οποίος έπασχε από θανατηφόρα καρδιακή νόσο, πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση στις ΗΠΑ.

Ο 57χρονος κατέληξε την Τρίτη, αφού η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, όπως είχαν διαπιστώσει άλλωστε και οι γιατροί του στη Βαλτιμόρη.

Οι υπεύθυνοι είχαν ενημερώσει εξ αρχής τον Μπένετ για τους κινδύνους και το υψηλό ρίσκο της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης.

Για την υλοποίηση του καινοτόμου - για τα ιατρικά δεδομένα - προγράμματος οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μέριλαντ είχαν λάβει ειδική άδεια από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Η έγκριση βασίστηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές θεραπείες στην προκειμένη περίπτωση του ασθενούς και οι ελπίδες για να ζήσει ήταν μηδαμινές.

Η επέμβαση έγινε στις 7 Ιανουαρίου και για τις εβδομάδες που ακολούθησαν ο ασθενής κατάφερε να περάσει χρόνο με την οικογένειά του.

Ωστόσο η αρχικώς ενθαρρυντική κατάσταση της υγείας του δεν άργησε να ανατραπεί.

«O Μπένετ αποδείχθηκε γενναίος και παράλληλα ευγενής. Πάλεψε μέχρι τέλους», δήλωσε ο χειρουργός Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.

Ο γιατρός τόνισε, πάντως, ότι η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση θα φέρει τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος έλλειψης οργάνων. Μέχρι στιγμής, 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στις ΗΠΑ περιμένοντας μόσχευμα, με περισσότερους από 100.000 να βρίσκονται στη λίστα αναμονής.

Η δυνατότητα χρήσης οργάνων από ζώα εξετάζεται εδώ και καιρό, ενώ η χρήση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους εφαρμόζεται ήδη.

Τον Οκτώβριο του 2021 χειρουργοί στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ότι είχαν μεταμοσχεύσει με επιτυχία νεφρό χοίρου σε άτομο. Την εποχή εκείνη, η επέμβαση αποτέλεσε την πιο προηγμένη μέθοδο.

Ωστόσο, ο παραλήπτης - εν προκειμένω - ήταν εγκεφαλικά νεκρός χωρίς καμία ελπίδα ανάρρωσης.

Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: δεκάδες θάνατοι και 23335 κρούσματα την Τετάρτη

Κακοκαιρία “Φίλιππος”: Κλειστά σχολεία στην Αττική την Πέμπτη

Ανατιμήσεις: Νέο σοκ λόγω πληθωρισμού και στο βάθος… ύφεση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο