LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2022 22:17 | Ανανέωση: 26 Φεβρουαρίου 2022 22:15

Πόλεμος στην Ουκρανία - Θάνατοι ομογενών: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

Επιθέσεις από αέρος δέχεται το χωριό Σαρτανά, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Στους δέκα οι νεκροί Έλληνες στα περίχωρα της Μαριούπολης. Νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού.

AP - Ουκρανία - Μαριούπολη - πόλεμος
Μακραίνει ο κατάλογος των Ελλήνων ομογενών της Ανατολικής Ουκρανίας που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ρωσικούς βομβαρδισμούς το Σάββατο. 

Συγκεκριμένα, στο χωριό Σαρτανά  που δέχτηκε επιθέσεις από αέρος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχασαν τη ζωή τους ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς.

"Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter στα αγγλικά για τις απώλειες δέκα Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία: «10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!».

Με ανάρτηση του επίσης στα αγγλικά ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο των 10 ομογενών στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Κι άλλοι αθώοι άνθρωποι νεκροί στην Ουκρανία. Τα θερμότατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν. Η Ρωσική εισβολή πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρέπει να γυρίσουμε στον δρόμο της διπλωματίας».

Νωρίς το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, όλοι ελληνικής καταγωγής, από βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, ενώ λίγο αργότερα, ακόμα τέσσερις Έλληνες έπεσαν νεκροί στο χωριό Μπουγάς




Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών Ελλήνων στην Ουκρανία ανέρχεται σε δέκα, στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην πρώτη του ανακοίνωση ανέφερε πως "εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων".

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και όλα τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την θλίψη τους για τους θανάτους των ομογενών.

Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα: Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς» ανέφερε, νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της προστίθεται επίσης: «Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Ειδήσεις σήμερα:

Κιάτο - ληστεία: Τράβηξαν μαχαίρι στη μέση του δρόμου!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτυπούν σπίτια σε Κίεβο και Μαριούπολη (εικόνες)

Ρωσική εισβολή: Εκτός Ουκρανίας ο Έλληνας πρέσβης



Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 10 κορυφαίοι σκόρερ στην Ευρώπη: Στην λίστα ο Ελ Κααμπί και ο Παυλίδης09:58Σέρρες: Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονου09:44Δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου: Πάω να πατήσω κάτω τον καρκίνο και να γυρίσω πίσω09:30Γερμανία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο09:16Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Πέμπτη - Συστάσεις της Πολιτικής Προστάσιας09:02Βενεζουέλα: Κηρύχθηκε επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της επίθεσης των ΗΠΑ08:48Χαϊδάρι: Προσποιούμενοι ότι έλεγαν τα κάλαντα έκλεψαν... παπούτσια08:34Φιλιππίνες: Σεισμός 6,7 ρίχτερ ανατολικά από την Μπακουλίν08:20Φλώρινα: Πιάστηκαν στα χέρια για τον Τίμιο Σταυρό, ενώπιον του Νίκου Δένδια08:06Διαδηλώσεις στο Ιράν: Ρίψη δακρυγόνων σε νοσοκομείο στην Τεχεράνη07:52Ιωάννινα: Υπερχείλιση ποταμού - Έκλεισε ο δρόμος από Κήπους προς Φραγκάδες07:38Εντοπισμός 20 αλλοδαπών στο Φαρμακονήσι - Διακομιδές ασθενών07:24Πάτρα: Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή πήραν τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 31χρονου07:10Τραμπ: Η Βενεζουέλα θα παραδώσει ως και 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στις ΗΠΑ06:56Με ένα ραδιόφωνο αγκαλιά06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο