LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2022 10:54

e-Αποδείξεις: Χωρίς εξαιρέσεις το όριο του 30%

Άρση απαλλαγών για τα εισοδήματα του 2021 σε όσους είχαν πληγεί εν μέσω πανδημίας

Εφορία - Εκκαθαριστικό - χρέη - αποδείξεις

Εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ακίνητα ήταν υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια του 2021 να καλύψουν ποσοστό έως και 30% των ατομικών εισοδημάτων τους από αυτές τις πηγές με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής. Η υποχρέωση αυτή επανήλθε σε πλήρη ισχύ για τα εισοδήματα του 2021, χωρίς καμία απαλλαγή για όσους υπόχρεους είχαν χαρακτηριστεί ως «πληγέντες» από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η υποχρέωση αναγραφής του συνολικού ύψους των αποδείξεων ηλεκτρονικών αγορών στους κωδικούς της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή του «πέναλτι» 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος βάσει του εισοδήματός του και εκείνων που συγκέντρωσε. Κάθε χρόνο εντοπίζονται από την ΑΑΔΕ χιλιάδες φορολογούμενοι με «λειψές» αποδείξεις στους οποίους βεβαιώνεται επιπλέον φόρος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του φορολογικού νόμου 4646/2019:

1.Κάθε φορολογούμενος με ετήσιες απολαβές προερχόμενες εκ μιας ή περισσοτέρων από τις 5 βασικές πηγές εισοδήματος, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2021 έως την 31η/12/2021 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους έως 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του από τις πηγές αυτές. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.). Από το ετήσιο πραγματικό εισόδημα που θα ληφθεί υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών θα αφαιρούνται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Τεκμαρτά εισοδήματα προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν.

2. Το ποσό των δαπανών που θα ληφθεί υπ’ όψιν δεν μπορεί να υπερβεί σε ετήσια βάση τα 20.000 ευρώ. Δηλαδή για όσους φορολογούμενους πραγματοποιήσουν φέτος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό δαπανών μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, θα ληφθούν υπ’ όψιν μόνο τα 20.000 ευρώ. 

3. Για τους περισσότερους φορολογούμενους το ποσό που πρέπει να έχει καλυφθεί με δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση τυχόν αναλογούσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τυχόν ποσού δαπάνης για διατροφή. Όμως, όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, αρκεί να έχουν καλύψει ποσοστό 20% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. 

Ανέπαφη συναλλαγή - POS

4. Για κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το ετήσιο ποσό δαπανών που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

5. Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν έχει καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%.   

6. Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

7. Από την υποχρέωση να καλύψουν έως και το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως:

  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). 
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Οι φυλακισμένοι.  

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ειδήσεις σήμερα:

Γουίτνεϊ Χιούστον: η λαμπρή καριέρα, τα ναρκωτικά και ο ξαφνικός θάνατος

Δολοφονία Άλκη: Νέες απολογίες - Στον Εισαγγελέα ο 20χρονος που παραδόθηκε

Παναθηναϊκός - Ιωαννίδης: “όχι” σε… “χρυσή πρόταση” για τον παίκτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιθέα: 50χρονος μαχαίρωσε αστυνομικό - Τον ακινητοποίησαν με πυροβολισμούςΣήμερα 08:39 | Ειδήσεις

Σε βάρος του 50χρονου εκκρεμούσε εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα. 

Τι καιρό θα κάνει το ΣάββατοΣήμερα 08:27 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σάββατο 25 Οκτωβρίου.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πρώτοι κατηγορούμενοιΧθες 19:19 | Ειδήσεις

Οι έντεκα κατηγορούμενοι που παρουσιάστηκαν στον ανακριτή σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ ένας δωδέκατος ζήτησε νέα προθεσμία και θα απολογηθεί την Δευτέρα.

Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για τον θάνατο της 16χρονης: Εννέα στις δέκα κριτικές του κλαμπ έκαναν λόγο για νοθευμένα ποτάΧθες 20:52 | Ειδήσεις

Όσα αποκάλυψε για τους "αυτοφωράκηδες" αλλά και τις κριτικές για το κλαμπ που διασκέδαζε η άτυχη 16χρονη λίγο πριν καταλήξει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΟΚ: Χάνουν τον Βόλο οι Καμαρά και Κεντζιόρα09:16Σήμερα η κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου09:02Καλλιθέα: 50χρονος μαχαίρωσε αστυνομικό - Τον ακινητοποίησαν με πυροβολισμούς08:48Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:34Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Οκτωβρίου08:20Παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό: Μέχρι τα προημιτελικά έφτασε η Φανή Τζέλη08:06Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός: Έκανε παρέλαση… λίγες μέρες νωρίτερα ο “Θρύλος”23:59Κως: Υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας με ανήλικα θύματα23:46Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός: Το “τριφύλλι” λύγισε… από τις απουσίες και τους τραυματισμούς23:32"Αποκαλύψεις" - ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι επιδοτήσεις που έγιναν ταξίδια στο Ντουμπάι και..... ρούχα23:19Missing Alert για την εξαφάνιση ανηλίκων23:05Εργατικό ατύχημα στο Βόλο: 58χρονος έπαθε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς την ώρα που εκτελούσε εργασίες22:52Θεσσαλονίκη: Πολυετής φυλάκιση σε 25χρονη που έβαζε την κορούλα της να ζητιανεύει22:38Ο Ράφα Μπενίτεθ θα παρουσιαστεί από τον Γιάννη Αλαφούζο22:25Έκαψε το διαμέρισμα της προσπαθώντας να σκοτώσει κατσαρίδα – Νεκρή μια 30χρονη γειτόνισσα22:11Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για τον θάνατο της 16χρονης: Εννέα στις δέκα κριτικές του κλαμπ έκαναν λόγο για νοθευμένα ποτά 21:58Ενδοοικογενειακή βία - Κορωπί: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 50χρονο21:44Λάρισα: Συνοδός ασθενή επιτέθηκε σε νοσηλευτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου21:31Γκάζι - 16χρονη: Αίτημα για σφράγιση του κλαμπ κατέθεσε η ΕΛΑΣ στον Δήμο Αθηναίων21:04Ηράκλειο: 50χρονος κρατούμενος κατάπιε ναρκωτικά για να τα περάσει στις φυλακές20:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο