LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2022 15:29

Δένδιας: η Αγκόλα θα στηρίξει την Ελλάδα στον ΟΗΕ

Δεκτός από τον πρόεδρο της Ανγκόλας Ζοάο Λουρένσο έγινε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Τι συζήτησαν.

Δένδιας - Ζοάο Λουρένσο - Αγκόλα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ανγκόλας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών της Αγκόλας Esmeralda Mendonca.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε τελικά με την κ. Mendonca κατά την επίσκεψή του στη Λουάντα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ανγκόλας Τέτε Αντόνιο βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό πριν από τη συνάντησή τους. Ο κ. Δένδιας του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.

Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα έγινε Συνδεδεμένος Παρατηρητής στην Κοινότητα των Λουσόφωνων Χωρών, την CPLP, τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αγκόλας στη Λουάντα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - ΑΓΚΟΛΑ

Η απόφαση αυτή, όπως επεσήμανε, «θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας», ενώ αποδέχτηκε την πρόταση της ΥΦΥΠΕΞ για μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Αγκόλας και Πορτογαλίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον πρόεδρος της Αγκόλας Ζοάο Λουρένσο. "Είχα την τιμή σήμερα να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αγκόλας και να τον ευχαριστήσω για την ανακοίνωση που μου έγινε ότι η Αγκόλα θα ψηφίσει την Ελλάδα, για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά την συνάντηση.

Κατά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Ανγκόλα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που αποτελεί την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Ανγκόλας.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Είμαστε χώρες που δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, αλλά βλέπουμε πολλά πράγματα με τον ίδιο τρόπο».

«Η Ανγκόλα έχει επικυρώσει την UNCLOS, η οποία για την Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική Σύμβαση, καθώς είμαστε ένα ναυτικό έθνος και μας ενδιαφέρει πολύ η ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες. Και παρεμπιπτόντως, η Ανγκόλα επικύρωσε την UNCLOS πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα».

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - ΑΓΚΟΛΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει προσωπικό για τη θαλάσσια ασφάλεια, εάν η Ανγκόλα το επιθυμεί, και μάλιστα στις ελληνικές στρατιωτικές ακαδημίες. Διότι, όπως ανέφερε, «η Ανγκόλα είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ασφάλεια της Αφρικής και η Αφρική έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον κόσμο».

Ευχαρίστησε ακόμη την Ανγκόλα για την προθυμία της να ψηφίσει την Ελλάδα στην εκστρατεία για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Ο κ. Δένδιας προσέφερε 100.000 εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» της Ελλάδας. «Και είμαστε εδώ για να στείλουμε περισσότερα εμβόλια, αν η Ανγκόλα τα χρειαστεί και να βοηθήσουμε με το λογισμικό που απαιτείται για την παράδοση αυτών των εμβολίων».

«Θεωρώ την παρουσία μου εδώ ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου. Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ εμάς, της Ελλάδας, και της Ανγκόλας», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη ψευτογιατρού: Η “συνταγή θανάτου” σε μητέρα και κόρη αξίας 52000 ευρώ!

“Το Πρωινό” - Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως (βίντεο)

Δημοτικός υπάλληλος έταζε προσλήψεις και έβγαλε χιλιάδες ευρώ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας. Οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες σε περιοχές της Θεσσαλίας. Που καταγράφονται χιονοπτώσεις.

Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)Σήμερα 09:47 | Τοπικά Νέα

Ασυνήθιστες εικόνες για τέτοια εποχή, με την περιοχή "ντυμένη στα λευκά", είδαν το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι και επισκέπτες στο Πετρούλι. Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο