LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: Σήμερα 22:22

Eurovision 2026: Κανονικά η συμμετοχή του Ισραήλ – Τέσσερις χώρες αποχωρούν μετά από την απόφαση

Ποιες χώρες αποσύρουν τη συμμετοχή τους.

Ισραηλ - Eurovision

Το Ισραήλ θα μπορεί εάν το επιθυμεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα φιλοξενηθεί το 2026 στη Βιέννη, καθώς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης ψήφισαν σήμερα υπέρ της υιοθέτησης νέων κανόνων που επιτρέπουν τη συμμετοχή σε όλες τις χώρες.

Τα μέλη της Ένωσης, που συνεδρίασαν στην έδρα της στη Γενεύη, ενέκριναν "μια σειρά τροποποιήσεων" του διαγωνισμού με στόχο "να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την ουδετερότητα" της εκδήλωσης, καθιστώντας έτσι νόμιμη τη συμμετοχή κάθε μέλους της που το επιθυμεί. Δεν διεξήχθη καμία "πρόσθετη ψηφοφορία" σχετική με "τη συμμετοχή στον διαγωνισμό" του 2026.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, τέσσερις χώρες ανέφεραν ότι αποσύρουν τη συμμετοχή τους: η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Σλοβενία.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας RTVE ανακοίνωσε πως θα μποϊκοτάρει την Eurovision τον Μάιο του 2026, μετά την απόφαση των μελών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης να επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει να συμμετέχει στον διάσημο μουσικό διαγωνισμό. «Το RTVE ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ισπανίας από τον διαγωνισμό Eurovision μετά τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της 95ης Γενικής Συνέλευσης της EBU στη Γενεύη, που κατέληξαν στην παραμονή του Ισραήλ», επισήμανε η ισπανική τηλεόρασης σε ένα δελτίο Τύπου.

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού, όπως ανακοίνωσε απόψε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Avrotros, επικαλούμενο μια «ασυμβατότητα» των αξιών της με τη συμμετοχή του Ισραήλ. «Αφού ζύγισε όλες τις πλευτές, το Avrotros συμπεραίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η συμμετοχή δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδιες αξίες του οργανισμού μας», ανέφερε.

Η ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE δεν θα συμμετάσχει επίσης και δεν θα μεταδώσει τον διαγωνισμό. Όπως εξήγησε, η απόφαση αυτή ελήφθη "λόγω των τρομακτικών ανθρώπινων απωλειών στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τόσων αμάχων". Η RTE σημείωσε ότι "ανησυχεί βαθύτατα για τις στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα (...) και την επίμονη άρνηση (σ.σ. των ισραηλινών αρχών) να επιτρέψουν την πρόσβαση διεθνών δημοσιογράφων" στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ακολούθησε ανακοίνωση της σλοβενικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTV ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Ο πρόεδρος Χέρτσογκ χαιρετίζει την απόφαση

Η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ KAN μετέδωσε ότι η χώρα θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2026.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, σε μια πρώτη αντίδραση, χαιρέτισε την απόφαση της EBU με την οποία επιτρέπεται η συμμετοχή της χώρας του στη Eurovision, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ "δικαιούται να εκπροσωπείται σε όλες τις σκηνές του κόσμου".

"Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι το Ισράηλ θα συμμετάσχει άλλη μια φορά στη Eurovision (...) και ελπίζω ότι αυτός ο διαγωνισμός θα παραμείνει μια εκδήλωση που προωθεί τον πολιτισμό, τη μουσική, τη φιλία μεταξύ των εθνών και τη διασυνοριακή πολιτιστική κατανόηση. Ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει να συμβάλλει και να διαγωνίζεται στη Γιουροβίζιον", ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Στους δρόμους της Αττικής ξανά από αύριο τα ταξί

Παπαδάκης - Μπλόκα αγροτών: Χρειάζεται ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης

Ιταλία: Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Ρώμη (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Αναστέλλονται τα αιτήματα για μετανάστευση από 19 χώρες 23:23ΚΑΕ Άρης: "Παραδοσιακή" νίκη της Κλούζ23:14Κακοκαιρία Byron: Προειδοποιητικά μηνύματα 112 σε δέκα περιοχές - Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας23:04“Κακοκαιρία BYRON” - Αττική: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Μήνυμα του 11222:54Eurovision 2026: Κανονικά η συμμετοχή του Ισραήλ – Τέσσερις χώρες αποχωρούν μετά από την απόφαση22:44Αγρότες- Μπλόκα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου22:34Ρωσία: Η Μόσχα ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έπληξαν ουκρανικές εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών22:24Αγρότες- Μπλόκα: Το Σάββατο η δημιουργία νέου μπλόκου στον κόμβο Δερβενίων22:14Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Μαγειρίας: Η Ferrari ήταν δώρο της μητέρας μου 22:04Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέος τραυματισμός -Θα μείνει εκτός δράσης για 2-4 εβδομάδες 21:54Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή21:44Αγρότες - Μπλόκα: Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου (Βίντεο)21:34Μητσοτάκης: Η προστασία της Δικαιοσύνης είναι προστασία της ίδιας της δημοκρατίας21:24Φρίκη στην Αργολίδα: Οικογένεια απήγαγε ανήλικη για να την βιάσει 19χρονος21:14Συνελήφθη 49χρονος για διακίνηση ναρκωτικών - Κατάπιε ναρκωτικά και κλώτσησε αστυνομικούς21:04Ουάσινγκτον: Αθώος δηλώνει ο φερόμενος ως δράστης της ένοπλης επίθεσης εναντίων μελών της Εθνοφρουράς20:54Επίσκεψη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στη Θεσσαλονίκη - Συνάντηση με τον Κ. Γκιουλέκα20:44Στους δρόμους της Αττικής ξανά από αύριο τα ταξί20:34ANT1 Sports: "Θρίλερ" το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης20:24Ιταλία: Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Ρώμη (εικόνες)20:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο