LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2021 20:47

Λιβύη: Κίνδυνος αναβολής των εκλογών

Αν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιασθεί η ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Λιβύη - πόλεμος - συγκρούσεις

Η εκλογική επιτροπή της Λιβύης δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των προεδρικών υποψηφίων μέχρι να διευθετήσει ορισμένα νομικά ζητήματα, όμως το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει πως έτσι φαίνεται να μην υπάρχει πλέον χρόνος για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ενώ οι περισσότερες προσωπικότητες, λιβυκές και ξένες, που εμπλέκονται στη διαδικασία, συνεχίζουν να καλούν δημόσια για τη διεξαγωγή των εκλογών σύμφωνα με το πρόγραμμα, πολιτικοί, αναλυτές και διπλωμάτες λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες πως αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Αν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιασθεί η ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη, αν και μια αμφισβητούμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα έχει πραγματοποιηθεί χωρίς ξεκάθαρη συμφωνία όσον αφορά τους κανόνες ή τους υποψηφίους, δημιουργεί επίσης άμεσους κινδύνους για τη σταθερότητα.

«Με δεδομένες τις ευαισθησίες που υπάρχουν σ' αυτό το στάδιο, καθώς και τις πολιτικές συνθήκες και τις συνθήκες ασφαλείας, η επιτροπή θέλει να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει πως οι αποφάσεις της θα είναι σύμφωνες με τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται», αναφέρει η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, δεν μένει σχεδόν καθόλου χρόνος για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη Λιβύη αυτοί που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο, από τους 98 που είχαν θέσει υποψηφιότητα, με αποτέλεσμα να έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα οι υποψήφιοι που είναι ήδη πολύ γνωστοί στο κοινό.

Διενέξεις σχετικά με τους θεμελιώδεις κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης συνεχίσθηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, μεταξύ άλλων και για το χρονοδιάγραμμα της ψηφοφορίας, την εκλογιμότητα σημαντικών υποψηφίων και τις εξουσίες που θα έχουν ο επόμενος πρόεδρος και το κοινοβούλιο.

Καθώς δεν υπάρχει κάποιο κοινά αποδεκτό νομικό πλαίσιο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι κανόνες θα βασίζονται στον υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ οδικό χάρτη, που είχε προβλέψει αρχικά τη διεξαγωγή εκλογών, ή σε ένα νόμο που εξέδωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο, αλλά ο οποίος απορρίφθηκε από άλλες παρατάξεις.

Η διαδικασία των αποφάσεων για την εκλογιμότητα υποψηφίων κατέδειξε μείζονα ζητήματα στη διαδικασία. Η επιτροπή αρχικά απέκλεισε 25 υποψηφίους και όρισε μία περίοδο περίπου δύο εβδομάδων για δικαστικές προσφυγές.

Αντίπαλες παρατάξεις έχουν αλληλοκατηγορηθεί για εκφοβισμό ή δωροδοκία δικαστικών και διοικητικών αξιωματούχων για να επηρεάσουν τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων.

Με ένοπλες οργανώσεις να ελέγχουν το πεδίο σε όλη τη Λιβύη, οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση διεξαχθεί χωρίς ισχυρή διεθνή παρακολουθηση θα είναι ανοικτή σε κατηγορίες για νοθεία.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και με μια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα υιοθετήσει διαδικασίες βασισμένες σ' αυτές τις επικοινωνίες πριν προχωρήσει με την εκλογική διαδικασία.

Μερικές παρατάξεις έχουν προειδοποιήσει πως μια καθυστέρηση της ψηφοφορίας θα μπορούσε να τις κάνει να αποσυρθούν από την ευρύτερη πολιτική διαδικασία.

Ειδήσεις σήμερα:

Formula 1: Ο Φερστάπεν στην pole position

ΥΠΕΘΑ –Φρεγάτες: Διευκρινίσεις για την αγορά των γαλλικών Belharra

Λάρισα: Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο