LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2021 21:48

Στην Ελλάδα τα λείψανα ηρώων που “έπεσαν” στην Κύπρο το 1974 (εικόνες)

Σε φορτισμένο κλίμα η η τελετή υποδοχής των οστών επτά πεσόντων ηρώων και αγνοουμένων Ελλήνων Αγωνιστών της Κύπρου.

Επαναπατρισμός πεσόντων ηρώων - Κύπρος
Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των οστών επτά πεσόντων ηρώων και αγνοουμένων Ελλήνων Αγωνιστών της Κύπρου χθες το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, όπου προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Λάρνακα.

Αυθόρμητη ήταν η αντίδραση των συγγενών όταν το άγημα που μετέφερε τα οστεοφυλάκια και τις φωτογραφίες των επτά ηρώων καθώς παιάνιζε η στρατιωτική μπάντα αναφώνησαν «Αθάνατοι» και «Ήρωες». Από την φιλόξενη γη της Κύπρου επέστρεψαν για να κηδευτούν πλέον στις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι συνταγματάρχης (Πεζικού) Κωνσταντίνος Κόκκας, συνταγματάρχης (Μηχανικού) Νικόλαος Γιαννακόπουλος, έφεδρος ανθυπασπιστής (Πεζικού) Δημήτριος Βελώνας, έφεδρος ανθυπασπιστής (Καταδρομών) Χριστόδουλος Δοϊτσίδης, έφεδρος ανθυπασπιστής (Εφοδιασμού-Μεταφορών) Δημήτριος Θανόπουλος, έφεδρος ανθυπασπιστής (Πεζικού) Χαράλαμπος Καραγκούνης και έφεδρος ανθυπασπιστής (Πεζικού) Θωμάς Κουκούλης.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη εντός του Μουσείου Αεροπορίας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «η Μητέρα Ελλάδα υποδέχεται σήμερα αγωνιστές της Κύπρου, οι οποίοι με τον αγώνα και τη θυσία τους τίμησαν την ελληνική σημαία και επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους προς την πατρίδα». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, παραμένοντας πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας αλλά και στις παραδόσεις της αρχέγονης ελληνικής ιστορίας, τηρώντας τον όρκο τους, αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα εθνικής αξιοπρέπειας καθώς και πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Μετά την υπέρτατη θυσία τους και την παραμονή τους στην φιλόξενη κυπριακή γη, επιστρέφουν σήμερα, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Οι ψυχές τους θα αναπαυθούν πλέον και θα βρουν τη γαλήνη που τους αξίζει.

Επαναπατρισμός πεσόντων ηρώων - Κύπρος

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν ως σταθερό και κύριο πυλώνα της εξωτερικής τους πολιτικής, την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και το σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Το όραμά μας παραμένει μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, όσο αυτή θα καταπατά κάθε έννοια νομιμότητας και αρχή Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης.

«Τα ονόματά τους έχουν γραφτεί πλέον με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της κοινής και αδιαίρετης ιστορίας του ελλαδικού και κυπριακού ελληνισμού. Στο προσκλητήριο των Αθανάτων της ελληνικής ιστορίας φωνάζουν και αυτοί το δικό τους «παρών» δίπλα στους άλλους ηρωές μας» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στον χαιρετισμό του. Σημείωσε ότι σήμερα δίνεται τέλος στα 47 χρόνια αναμονής και αγωνίας των οικογενειών τους, με τον πόνο και τη θλίψη της απώλειας φυσικά να παραμένουν, αντισταθμιζόμενα όμως σε μεγάλο βαθμό από την έξαρση της εθνικής και προσωπικής υπερηφάνειας.

Επαναπατρισμός πεσόντων ηρώων - Κύπρος

«Οι ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Άρτα, την Καρδίτσα, την Ηλεία και το Διδυμότειχο θα τους υποδεχθούν σε λίγο με τις πρέπουσες τιμές, τις τιμές που αρμόζουν σε ήρωες», σημείωσε. Ο Α/ΓΕΕΘΑ έστειλε κι ένα μήνυμα ισχυρής αποτροπής, υπογραμμίζοντας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι σύγχρονοι Φρουροί του Έθνους, παραμένουν πιστοί σε αυτό που υποδεικνύει, απαιτεί και προστάζει και σήμερα και πάντα το εθνικό χρέος, όπως έμειναν πιστοί και οι πεσόντες Έλληνες Αγωνιστές της μαρτυρικής Μεγαλονήσου τους οποίους τιμούμε σήμερα.

Την ευγνωμοσύνη του προς τους συγγενείς των αγνοουμένων εξέφρασε ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος διότι επί 47 έτη υπομένουν την αναμονή, την αγωνία και τον πόνο της απωλείας που προκάλεσε η απουσία προσώπων που στην ακμή της νιότης τους, προσέφεραν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, στο βωμό της πίστεως και της πατρίδος. Με συγκίνηση ζήτησε συγγνώμη για όποιες παραλείψεις έγιναν ως προς την ανθρωπιστική πτυχή του Κυπριακού. Οι επτά ήρωες που επέστρεψαν σήμερα «μας θυμίζουν ότι στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει μια εθνική εκκρεμότητα, ότι ο Ελληνισμός έχει εθνική εκκρεμότητα στην Κύπρο όσο υπάρχουν στρατεύματα και κατοχή, αγνοούμενοι, πρόσφυγες και έποικοι», επισήμανε ο Κύπριος πρέσβης.

Επαναπατρισμός πεσόντων ηρώων - Κύπρος

Τα οστεοφυλάκια των ηρώων συνόδευσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με συγγενείς των έως σήμερα αγνοουμένων από την Κύπρο.

Επαναπατρισμός πεσόντων ηρώων - Κύπρος

Τους ήρωες και την ελλαδική αποστολή υποδέχθηκαν ο βουλευτής και Γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Αντώνης Μυλωνάκης ως εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός – Βρετανία: Συναγερμός για την νέα μετάλλαξη από την Αφρική

Rapid test: Δωρεάν την Παρασκευή σε 175 σημεία

Κορονοϊός – Γερμανία: Νέο θλιβερό ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων



Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ: Στον Εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ το Γιώργο Ξυλούρη - Το δικαίωμα σιωπής επικαλέστηκε ο μάρτυραςΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

«Απέφυγε οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα της Εξεταστικής Επιτροπής».

Καβάλα: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο κοίτασμα του ΠρίνουΣήμερα 14:20 | Ειδήσεις

Oι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να δικαιωθούν.

Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας χτίζει πολλαπλές πηγές εσόδων στην ενεργειακή αγοράΣήμερα 15:20 | Ειδήσεις

Σε μια εποχή ενεργειακής αβεβαιότητας και γεωπολιτικών ανατροπών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μεταμορφώνεται από απλό προμηθευτή φυσικού αερίου σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο.

Καβάλα: Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν την είσοδο του Διοικητηρίου και πέταξαν αγροτικά προϊόνταΣήμερα 13:03 | Ειδήσεις

Χθες, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, κατέφθασαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, όπου και παρέμειναν όλο το βράδυ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΓΕΕΘΑ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Loyal Dolos 25" (Εικόνες)16:45Πάτρα - "Αποκαλύψεις": Παιδαγωγός κακοποιούσε παιδιά σε ειδικό νηπιαγωγείο - Βίντεο σοκ16:31Λαμία: Οι αγρότες άνοιξαν τους παραδρόμους στο Μπράλο16:17Missing Alert για την εξαφάνιση 33χρονου16:03Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό15:49Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Φλώρινας15:34Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας χτίζει πολλαπλές πηγές εσόδων στην ενεργειακή αγορά15:27Ηγουμενίτσα: Σε εξέλιξη η κινητοποίηση των αγροτών15:20Μαρινάκης: Ιστορική μέρα για τη χώρα η ψηφοφορία στο Eurogroup με υποψήφιο για την προεδρία τον Πιερρακάκη15:06Κρήτη: Στη φυλακή μέχρι τη δίκη ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε14:52Αγρότες: Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα τελωνεία Ευζώνων - Προμαχώνα - Εξοχής και Νίκης14:38Καβάλα: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο κοίτασμα του Πρίνου14:24Ηράκλειο: Αποχώρησαν οι αγρότες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης14:10Έγκλημα στη Φολέγανδρο: Ένοχος και στο Εφετείο ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς13:56Θεσσαλονίκη: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με τοπικές δράσεις, αποκλεισμούς και διαμαρτυρίες13:42Καβάλα: Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν την είσοδο του Διοικητηρίου και πέταξαν αγροτικά προϊόντα13:28ΟΠΕΚΕΠΕ: Την παραίτηση του προσωρινού προέδρου ζητά το ΠΑΣΟΚ13:14Οδηγός μηχανής παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό (βίντεο)13:00Ο χάρτης των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 12 Δεκεμβρίου12:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον Εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ το Γιώργο Ξυλούρη - Το δικαίωμα σιωπής επικαλέστηκε ο μάρτυρας 12:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο