LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Νοεμβρίου 2021 12:56 | Ανανέωση: 21 Νοεμβρίου 2021 12:53

Πολωνία - Λευκορωσία: “η μεγαλύτερη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης”

Τι λέει για την προσφυγική / μεταναστευτική κρίση και την πίεση στα σύνορα της Πολωνίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας.   

Πολωνία - Λυκορωσία - Σύνορα - Μετανάστες

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε σήμερα την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, την "μεγαλύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης" μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ "Λουκασένκο εξαπέλυσε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της ΕΕ. Είναι (η) μεγαλύτερη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης εδώ και 30 χρόνια. Η Πολωνία δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό και θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα σύνορα της ΕΕ, σημείωσε ο Μοραβιέτσκι σε μήνυμά του στο Twitter.

«Σήμερα, ο στόχος είναι η Πολωνία όμως αύριο θα είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Ισπανία», συνεχίζει ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο καταγγέλλει επίσης «τη στήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», του Ρώσου προέδρου, στον Λουκασένκο. 

Ο Μοραβιέτσκι ανήρτησε αυτό το βίντεο λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η ρητορική της Βαρσοβίας έχει ως στόχο να στρέψει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις της, για τις οποίες η ΕΕ την κατηγορεί ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. «Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα στα σύνορα είναι σοβαρό και απαιτεί την αλληλεγγύη της δυτικής Ευρώπης» αλλά, όσον αφορά τη σημασία της κρίσης «απέχει πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία», υποστήριξε ο πολιτικός αναλυτής του ινστιτούτου προβληματισμού Globsec, Μαρσίν Ζαμπορόφσκι. 

Η Δύση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι προκαλεί μια τεχνητή κρίση μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και προωθώντας τους στα σύνορα της με την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. Η Λευκορωσία από την πλευρά της απορρίπτει την κατηγορία και καταγγέλλει ταυτόχρονα την ΕΕ ότι δεν δέχεται τους μετανάστες.

Ο Λουκασένκο είπε την Παρασκευή στο BBC ότι είναι «απολύτως πιθανό» οι Λευκορώσοι στρατιώτες να βοήθησαν κάποιους να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ αλλά αρνήθηκε ότι το καθεστώς του ενορχήστρωσε αυτήν την επιχείρηση. «Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά. Οι στρατιώτες μας ξέρουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία … Ίσως κάποιος να τους βοήθησε. Αλλά δεν τους προσκάλεσα εδώ», είπε.

Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. Νωρίτερα σήμερα στο Μπαχονίκι, ένα μεθοριακό χωριό, ενταφιάστηκε, παρουσία του αδελφού του, ένας Υεμενίτης που πέθανε από το κρύο στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Κύθηρα: πέντε παιδιά εκτός σχολείου για τις… μάσκες

DuoDay: Δόμνα Μιχαηλίδου - Δημήτρης Τραυλός μαζί στον ΑΝΤ1

Σκυλακάκης για μέρισμα: με έλλειμμα 10% γίνονται μόνο κινήσεις ανάγκης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο