LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2021 09:53

Κορονοϊός: Κολλάει στις δημόσιες τουαλέτες;

Επιστημονική έρευνα με επικεφαλής Έλληνα της διασποράς για το αν κολλάει ο κορονοϊός στις δημόσιες τουαλέτες.

δημόσιες - χημικές - τουαλέτες

Μια νέα επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, δεν βρήκε καμία ένδειξη για αερογενή μετάδοση της Covid-19 μέσα στις δημόσιες τουαλέτες, ενώ ως μικρή αξιολογεί και την πιθανότητα μόλυνσης από επιφάνειες, εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα υγιεινής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Σωτήρη Βαρδουλάκη του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος "Science of Total Environment", ανέλυσαν 38 έρευνες από 13 χώρες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000-2020 και αφορούσαν την πιθανότητα μετάδοσης ιών και βακτηρίων μέσα σε δημόσιες τουαλέτες μέσω διαφόρων οδών (εισπνοή αέρα, άγγιγμα επιφανειών κ.α.).

 Όπως ανέφερε ο δρ Βαρδουλάκης, "δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο για αερογενή μετάδοση των παθογόνων μικροογργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19, μέσα στις δημόσιες τουαλέτες. Ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς Covid-19 από μια δημόσια τουαλέτα είναι μικρός, αν οι άνθρωποι τηρούν καλή υγιεινή των χεριών τους και η ίδια η τουαλέτα καθαρίζεται καλά. Οι άνθρωποι ανησυχούν να χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες στη διάρκεια της πανδημίας, αν όμως κανείς ελαχιστοποιήσει τον χρόνο παραμονής του σε αυτές, πλένει και στεγνώνει τα χέρια του κανονικά, δεν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο του, δεν τρώει και δεν πίνει μέσα στην τουαλέτα, τότε η χρήση της τελευταίας αποτελεί μικρό κίνδυνο".

"Ευρήματα από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η αερογενής μετάδοση είναι μια πιθανή διαδρομή για την μετάδοση της Covid-19. Όμως δεν βρήκαμε ενδείξεις για κάτι τέτοιο στις δημόσιες τουαλέτες που μελετήθηκαν κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ο κίνδυνος είναι μικρός: οι άνθρωποι δεν περνάνε πολλή ώρα στο μπάνιο και δεν αλληλεπιδρούν με άλλους. Πιο σημαντικό είναι ότι τα αερολύματα που εισπνέει κάποιος όταν τραβάει το καζανάκι, έρχονται από τις δικές του εκκρίσεις. Ο κίνδυνος μόλυνσης από εκκρίσεις άλλων δεν είναι μεγάλος, εφόσον οι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους και το μπάνιο καθαρίζεται και αερίζεται σωστά", πρόσθεσε.

Η μελέτη βρήκε ότι έρευνες σε νοσοκομεία της Αγγλίας, της Ιταλίας, της Κίνας και της Σιγκαπούρης εντόπισαν ίχνη του κορονοϊού στις επιφάνειες των τουαλετών, κυρίως στις πόρτες τους, στα καπάκια της λεκάνης, στους νεροχύτες και στις βρύσες. Όμως ο Βαρδουλάκης επεσήμανε ότι "η μόλυνση είναι κάτι διαφορετικό από την μετάδοση. Όντως βρήκαμε ότι οι επιφάνειες στις δημόσιες τουαλέτες μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια και ιούς. Αν όμως τηρείται αποτελεσματικά η υγιεινή των χεριών και γίνεται καθάρισμα των τουαλετών, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος".

Ο Βαρδουλάκης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1996), έκανε μεταπτυχιακά στο Κολλέγιο Imperial του Λονδίνου (μάστερ στην περιβαλλοντική τεχνολογία) και στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς από όπου πήρε το διδακτορικό του στην ποιότητα του αέρα. Σήμερα διδάσκει περιβαλλοντική υγεία και διευθύνει ερευνητική ομάδα στο Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανδρέου - Κορονοϊός: πιθανό να νοσήσει το 30% των μαθητών

Βιασμός παιδιού από τον αδελφό του - Στην Λέρο μεταφέρεται ο ενήλικας

Κύπρος: Αποσύρεται σχολικό βιβλίο που εκθειάζει τον Κεμάλ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο