LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 09 Σεπτεμβρίου 2021 09:53

Κορονοϊός: Κολλάει στις δημόσιες τουαλέτες;

Επιστημονική έρευνα με επικεφαλής Έλληνα της διασποράς για το αν κολλάει ο κορονοϊός στις δημόσιες τουαλέτες.

δημόσιες - χημικές - τουαλέτες

Μια νέα επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, δεν βρήκε καμία ένδειξη για αερογενή μετάδοση της Covid-19 μέσα στις δημόσιες τουαλέτες, ενώ ως μικρή αξιολογεί και την πιθανότητα μόλυνσης από επιφάνειες, εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα υγιεινής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Σωτήρη Βαρδουλάκη του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος "Science of Total Environment", ανέλυσαν 38 έρευνες από 13 χώρες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000-2020 και αφορούσαν την πιθανότητα μετάδοσης ιών και βακτηρίων μέσα σε δημόσιες τουαλέτες μέσω διαφόρων οδών (εισπνοή αέρα, άγγιγμα επιφανειών κ.α.).

 Όπως ανέφερε ο δρ Βαρδουλάκης, "δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο για αερογενή μετάδοση των παθογόνων μικροογργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19, μέσα στις δημόσιες τουαλέτες. Ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς Covid-19 από μια δημόσια τουαλέτα είναι μικρός, αν οι άνθρωποι τηρούν καλή υγιεινή των χεριών τους και η ίδια η τουαλέτα καθαρίζεται καλά. Οι άνθρωποι ανησυχούν να χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες στη διάρκεια της πανδημίας, αν όμως κανείς ελαχιστοποιήσει τον χρόνο παραμονής του σε αυτές, πλένει και στεγνώνει τα χέρια του κανονικά, δεν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο του, δεν τρώει και δεν πίνει μέσα στην τουαλέτα, τότε η χρήση της τελευταίας αποτελεί μικρό κίνδυνο".

"Ευρήματα από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η αερογενής μετάδοση είναι μια πιθανή διαδρομή για την μετάδοση της Covid-19. Όμως δεν βρήκαμε ενδείξεις για κάτι τέτοιο στις δημόσιες τουαλέτες που μελετήθηκαν κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ο κίνδυνος είναι μικρός: οι άνθρωποι δεν περνάνε πολλή ώρα στο μπάνιο και δεν αλληλεπιδρούν με άλλους. Πιο σημαντικό είναι ότι τα αερολύματα που εισπνέει κάποιος όταν τραβάει το καζανάκι, έρχονται από τις δικές του εκκρίσεις. Ο κίνδυνος μόλυνσης από εκκρίσεις άλλων δεν είναι μεγάλος, εφόσον οι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους και το μπάνιο καθαρίζεται και αερίζεται σωστά", πρόσθεσε.

Η μελέτη βρήκε ότι έρευνες σε νοσοκομεία της Αγγλίας, της Ιταλίας, της Κίνας και της Σιγκαπούρης εντόπισαν ίχνη του κορονοϊού στις επιφάνειες των τουαλετών, κυρίως στις πόρτες τους, στα καπάκια της λεκάνης, στους νεροχύτες και στις βρύσες. Όμως ο Βαρδουλάκης επεσήμανε ότι "η μόλυνση είναι κάτι διαφορετικό από την μετάδοση. Όντως βρήκαμε ότι οι επιφάνειες στις δημόσιες τουαλέτες μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια και ιούς. Αν όμως τηρείται αποτελεσματικά η υγιεινή των χεριών και γίνεται καθάρισμα των τουαλετών, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος".

Ο Βαρδουλάκης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1996), έκανε μεταπτυχιακά στο Κολλέγιο Imperial του Λονδίνου (μάστερ στην περιβαλλοντική τεχνολογία) και στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς από όπου πήρε το διδακτορικό του στην ποιότητα του αέρα. Σήμερα διδάσκει περιβαλλοντική υγεία και διευθύνει ερευνητική ομάδα στο Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανδρέου - Κορονοϊός: πιθανό να νοσήσει το 30% των μαθητών

Βιασμός παιδιού από τον αδελφό του - Στην Λέρο μεταφέρεται ο ενήλικας

Κύπρος: Αποσύρεται σχολικό βιβλίο που εκθειάζει τον Κεμάλ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Δυναμικά και με ισχυρό ενδιαφέρον ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” του Yπ. Κοινωνικής Συνοχής. Οδηγός για τους δικαιούχους και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο