LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 05 Σεπτεμβρίου 2021 14:40 | Ανανέωση: 05 Σεπτεμβρίου 2021 14:53

Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος: Πνίγηκε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ

Τραγικό τέλος για τον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και πρώην Υφυπουργό.

Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος


Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στην παραλία του Σουνίου ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ και πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Δήλωση του Πρύτανη Ανδρέα Γ. Μπουντουβή:

«Απεβίωσε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος
Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, απεβίωσε χθες 3.9.2021.
Το ΕΜΠ πενθεί την απώλεια και τιμά την προσφορά και τη μνήμη ενός σημαντικού ανθρώπου και ακαδημαϊκού πολίτη».

Ψήφισμα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

«Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
Ο οποίος υπηρέτησε το ΕΜΠ από θέσεις ευθύνης με υποδειγματική αφοσίωση και υψηλή αίσθηση καθήκοντος και συνέβαλε σημαντικά, με το πολύπλευρο έργο του, στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής του και του ΕΜΠ.
ΨΗΦΙΖΕΙ
-Να εκπροσωπηθεί η Σύγκλητος στην κηδεία του
-Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία επί τριήμερο».

Ποιος ήταν ο Θ. Ξανθόπουλος

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος του Σπυρίδωνος και της Ελένης Γ. Σισίνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24/9/1936. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και προσέφερε τις υπηρεσίες του ως διακεκριμένος δάσκαλος-ερευνητής επί 40 χρόνια στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει σύζυγο τη Νίκη Πυλορώφ (5/3/1946) του Κλήνη και της Σοφίας και απέκτησαν ένα παιδί, τοn Σπύρο (17/9/1973), ο οποίος πήρε και το επώνυμο Σισίνης. Το 1965 εξελέγη υφηγητής της Υδραυλικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία έκτακτος και τακτικός καθηγητής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1975.

Το ίδιο εξελέγη τακτικός καθηγητής Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων στη σχολή πολιτικών μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2004 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Την περίοδο 1997 – 2003 διετέλεσε πρύτανης του Ε.Μ.Π. ενώ τις περιόδους 1981-1983 και 1995-1997 πρόεδρος της σχολής πολιτικών μηχανικών. Την περίοδο 1989-1993 χρημάτισε Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ. Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα των δημοσίων έργων στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

"Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποχαιρετά τον Καθηγητή Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, πρώην Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος υπήρξε στην αρχή της δεκαετίας του 2000 συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, συμπαραστάτης στους αγώνες που έδινε η παράταξη του ΚΚΕ, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Πανεπιστημίου, στο προχώρημα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ακαδημαϊκή του ζωή τον καθιέρωσε ως καλό δάσκαλο, συνεπή στις σύνθετες απαιτήσεις της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και παράλληλα παρόντα στους αγώνες των πανεπιστημιακών καθηγητών για ένα Πανεπιστήμιο απαλλαγμένο από τους «όρους της αγοράς». Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του."

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΝΤ1: το Δελτίο Ειδήσεων ζωντανά από τα Χανιά την Κυριακή (βίντεο)

Μίκης Θεοδωράκης: στον Γαλατά η ταφή του συνθέτη

Ηράκλειο: Έκλεψε πορτοφόλι με 1300 ευρώ και τον... τσάκωσαν

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Κακοποιούσε σεξουαλικά τον ανήλικο γιο της οικιακής της βοηθούΣήμερα 09:49 | Ειδήσεις

Η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Τσιάρας: Καλούμε τους αγρότες να έρθουν να συζητήσουμε για την επίλυση του θέματοςΣήμερα 08:57 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στο Καλημέρα Ελλάδα σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών.

Κυψέλη: Υπό κατάληψη το σχολείο μετά το περιστατικό με το μαχαίρωμα μαθήτριαςΣήμερα 10:07 | Ειδήσεις

Στο σχολείο κυριαρχεί φόβος με τους μαθητές να ζητούν την απομάκρυνση της 16χρονης από το σχολείο.

Καταδίωξη τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι: Στο τιμόνι 16χρονος, γιος βουλευτή ΠΑΣΟΚΣήμερα 09:43 | Ειδήσεις

Αστυνομική καταδίωξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι, όταν όχημα με έξι ανήλικους δεν σταμάτησε σε έλεγχο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συλλαλητήριο από αγρότες, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους στην Κοζάνη στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ11:26Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας - Τι διεκδικούν11:12Euroleague: Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Φενερμπαχτσέ με στόχο την 10η νίκη του10:58Κυψέλη: Υπό κατάληψη το σχολείο μετά το περιστατικό με το μαχαίρωμα μαθήτριας10:44Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό10:30Θεσσαλονίκη: Κακοποιούσε σεξουαλικά τον 9χρονο γιο της οικιακής της βοηθού10:20Καταδίωξη τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι: Στο τιμόνι 16χρονος, γιος βουλευτή ΠΑΣΟΚ10:10Τσιάρας: Καλούμε τους αγρότες να έρθουν να συζητήσουμε για την επίλυση του θέματος09:56Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στο Αγρίνιο09:42Πάτρα: Νέες κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της δυτικής Ελλάδας09:2824ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι απεργούν, πώς θα κινηθούν τα μέσα09:14Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη09:00Λάρισα: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο μπλόκο της Νίκαιας08:46Εκτός λειτουργίας η Γραμμή 3 του Μετρό από Χολαργό μέχρι Αεροδρόμιο08:32Με την ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 202608:16Miles Davis: Ο άνθρωπος που δεν άφησε ποτέ την τζαζ να μείνει ακίνητη08:02Λαμία: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες07:48Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί07:34Απεργία: "Λουκέτο" σήμερα στους δήμους της χώρας07:24Σεισμός 5,2 ρίχτερ στη Ζάκυνθο07:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο