LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 30 Ιουλίου 2021 12:19

Καύσωνας: Μέτρα προστασίας για καρδιοπαθείς

Οδηγίες για την προστασία των καρδιοπαθών δίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή τον καύσωνα που πλήττει την Ελλάδα.

Metropolitan - Μυοκαρδιοπάθεια

Τα μέτρα για την προστασία των καρδιοπαθών σε συνθήκες ζέστης δίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της, Ιωάννης Κανακάκης, με αφορμή τον καύσωνα.

Με αφορμή  τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δράττεται της ευκαιρίας να ενημερώσει τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους Καρδιοπαθείς-  για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολύ- οργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock). Επίσης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που προάγουν την φλεγμονώδη διεργασία.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι καύσωνες του 1976 και του 1995 στην πόλη του Λονδίνου συνδέθηκαν με 15% αύξηση της ολικής θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των ημερών της αυξημένης θερμοκρασίας, ενώ ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα, συσχετίστηκε από 2000 επιπλέον θανάτους, δηλαδή σε 97% αύξηση της ημερήσιας θνητότητας. Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά , ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό. Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στην θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.

Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας. 

  • Προκαλείται αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον.
  • Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητά της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία).
  • Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση.
  • Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.

Η πολλή ζέστη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά τη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό

Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους:

  • Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).
  • Δύσπνοια
  • Αδυναμία / Καταβολή δυνάμεων,
  • Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση.
  • Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία.
  • Κεφαλαλγία/Ζάλη.
  • Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.

Γενικές οδηγίες:

  • Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
  • Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
  • Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 - 2 λίτρα).
  • Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
  • Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη
  • Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
  • Κατανάλωση άφθονων  φρούτων και  λαχανικών.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας  αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
  • Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
  • Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών  και της αφυδάτωσης.
  • Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο  οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass  ή απορρύθμιση  καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως  κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας  του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
  • Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.

Θάλασσα:

  • Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, μεταξύ 12 - 4 μ.μ.
  • H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.
  • Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
  • Κολύμβηση για  30 - 45 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.

Βουνό:

Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Εάν το υψόμετρο >2500μ. μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα, συνεπώς καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.

Βρισκόμαστε ακόμα όμως αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID-19. Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν. Έχουμε μπει σε νέα φάση κατά την οποία ο ιός μπορεί να μην φαίνεται, ωστόσο παραμένει και μας απειλεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί γιατί δεν είναι ο κορoνοϊός ο μόνος κίνδυνος, αποτελούν και οι υψηλές θερμοκρασίες απειλή ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.  Το σοβαρό θέμα της χρήσης κλιματιστικών που μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασποράς του ιού έχει απασχολήσει την Πολιτεία και συνιστάται η χρήση νωπού αέρα και ο καλός εξαερισμός των χώρων. Έχει συστηθεί σε επαγγελματικούς χώρους να γίνεται ρύθμιση των κεντρικών μονάδων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανακυκλοφορία του αέρα.

Όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ να ρυθμίζετε η ροή του αέρα να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες την τήρηση όλων των μέτρων μερικής κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής ασφάλειας, την αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, την καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή, ενώ για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και διουρητικά την αναζήτηση συμβουλής από τον θεράποντα Καρδιολόγο τους για το ισοζύγιο υγρών που θα ακολουθούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αχαΐα: πυροσβέστης δίνει νερό σε χελώνα (εικόνες)

Μπιμπίλας στον ΑΝΤ1: Το Πειθαρχικό του ΣΕΗ εξετάζει την αποβολή τριών ηθοποιών (βίντεο)

Αργεντινή: η στιγμή που η θάλασσα “καταπίνει” σπίτι (βίντεο)

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στα Αμπελάκια Σαλαμίνας - Επιχειρούν εναέρια μέσαΣήμερα 15:41 | Ειδήσεις

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα.

Παύλος Μαρινάκης: Δέκα χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών από το υπουργείο ΠαιδείαςΣήμερα 13:20 | Ειδήσεις

Αναλυτικά, η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

ΒΟΑΚ: Τροχαίο με νταλίκα και βυτιοφόρο - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία (εικόνες)Σήμερα 13:55 | Ειδήσεις

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας, οι οποίες ανέλαβαν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τις ενέργειες για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των οχημάτων.

Ερμιονίδα: Συνελήφθη ηλικιωμένος που έσερνε σκύλο με το αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσειΣήμερα 14:55 | Ειδήσεις

Ο δράστης είχε δεμένο τον σκύλο, στο πίσω μέρος του επιβατικού αυτοκινήτου, που οδηγούσε και τον έσερνε επί του οδοστρώματος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά στα Αμπελάκια Σαλαμίνας - Επιχειρούν εναέρια μέσα15:52Πέρασαν εργομετρικά εννέα παίκτες του Ολυμπιακού σήμερα15:38Σαρωτικοί έλεγχοι σε αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ15:24Κρήτη: «Δώρα ζωής» από την οικογένεια 75χρονης 15:10Ερμιονίδα: Συνελήφθη ηλικιωμένος που έσερνε σκύλο με το αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει14:56Πορτογαλία: Δασική πυρκαγιά έχει καταστρέψει έκταση ρεκόρ 640.000 στρεμμάτων14:42ΒΟΑΚ: Τροχαίο με νταλίκα και βυτιοφόρο - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία (εικόνες)14:28Ηλεία: Προφυλακιστέος ο 22χρονος που κατηγορείται για το βιασμό 66χρονης14:14Εύβοια: Δικογραφία για εμπρησμό σε ανηλίκους - Το έβλεπαν σαν παιχνίδι14:00Πάτρα: Δικυκλιστές τραυματίστηκαν μετά από σύγκρουση (εικόνες)13:45Παύλος Μαρινάκης: Δέκα χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας13:31Μακελειό σε νοσοκομείο στη Γάζα - Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι13:17Την Τετάρτη η κηδεία του Δημήτρη Κωνσταντάρα - Η επιθυμία της οικογένειας13:03Κυριάκος Μητσοτάκης: 431 δημόσια σχολεία ανακαινίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος "Μαριέττα Γιαννάκου"12:48Πειραιάς: Μητέρα έκλεψε μίνι μάρκετ μαζί με τα ανήλικα παιδιά της12:34ΥΠΠΟ: Μετατρέπεται σε πολιτιστικό χώρο προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου η «οικία Κοκοβίκου»12:18Καλά στην υγεία της 14χρονη που κινδύνεψε από πνιγμό στη Ζάκυνθο12:04Παναθηναϊκός: Η Σπόρτινγκ «ανέβασε» την πρόταση της για τον Ιωαννίδη11:50Νίκος Ανδρουλάκης: Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητάει να συγκληθεί η Ολομέλεια για να συζητηθεί η κατάσταση στην Παλαιστίνη11:36Ρωσία: Σεισμός 6,3 βαθμών σημειώθηκε στα ανατολικά των Νήσων Κουρίλων11:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο