LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Ιουλίου 2021 08:35

Φυσικό Αέριο: Έρχεται μείωση στις τιμές

Έρχεται η πρώτη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ δημιουργούνται οι προθέσεις για περαιτέρω μειώσεις.

ΔΕΣΦΑ

Μείωση 17 -24% των τιμολογίων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου του 2022 ενώ η αυξανόμενη κατανάλωση του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια δημιουργεί προϋποθέσεις για συνέχιση των μειώσεων.

Όπως ανέφερε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, η κατανάλωση φυσικού αερίου έφθασε το 2020 στα 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα κορυφωθεί σε 6,7 δισ. το 2025. Κύρια αιτία της ανόδου είναι η στροφή της ηλεκτροπαραγωγής στο φυσικό αέριο που αντικαθιστά τον λιγνίτη, με την κατασκευή νέων μονάδων οι οποίες θα έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό. Ανοδική είναι η τάση της κατανάλωσης και το 2021 καθώς το πρώτο εξάμηνο η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε κατά 14,11 %.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς φυσικού αερίου 2021-2030 που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 540 εκατ. ευρώ. Στα έργα που υλοποιούνται περιλαμβάνεται ο αγωγός προς τη Δυτική Μακεδονία που είναι σε τελική φάση αδειοδότησης και θα τροφοδοτήσει μεταξύ άλλων τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, όταν μετατραπεί από λιγνιτική σε φυσικού αερίου αλλά και τις πόλεις της περιοχής. Στο στάδιο των μελετών είναι οι αγωγοί προς την Πάτρα και τα Ιωάννινα ενώ σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την κατασκευή αγωγού προς τη Β. Μακεδονία.

Στα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σταθμός φόρτωσης βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα, που ανοίγει το δρόμο για εφοδιασμό περιοχών που δεν βρίσκονται κοντά σε δίκτυο. Παράλληλα υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή νέου προβλήτα στη Ρεβυθούσα που θα εξυπηρετεί μικρά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.

Τέλος ο ΔΕΣΦΑ προχωρά στις απαραίτητες μελέτες και δοκιμές προκειμένου να εξεταστούν οι παράμετροι για τη διοχέτευση ανανεώσιμων αερίων (κυρίως υδρογόνο αλλά και βιομεθάνιο) που θα εκτοπίζουν σταδιακά το φυσικό αέριο από τα ευρωπαϊκά δίκτυα στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης της οικονομίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Χίος: Φωτιά στην Κατάβαση (εικόνες)

Σαρηγιάννης – Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τέλος Ιουλίου

Κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι: Τέλος στις έρευνες για επιζώντες


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβοςΣήμερα 15:31 | Ειδήσεις

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο εργολάβος για το τραγικό δυστύχημα στον Πειραιά, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
AEK: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας της ομάδας (εικόνες)16:53“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:38Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο