LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Ιουνίου 2021 18:01

Τατάρ για Κυπριακό: οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κίνητρο για λύση

Τι αναφέρει στους Sunday Times ο ηγέτης του Τουρκοκύπριων για τον διάλογο των δύο πλευρών, τις δυσοίωνες προοπτικές και τις συγκρούσεις του παρελθόντος. 

Sunday Times - Κύπρος - Κατεχόμενα

Η επιμονή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη λύση των δύο κρατών, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το κλείσιμο της διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή επί σειρά μηνών και η μείωση της τουριστικής ροής προς τα Κατεχόμενα βρίσκονται στο επίκεντρο ρεπορτάζ των Sunday Times.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, «Επιμένουμε ότι πρέπει να αναγνωριστούμε ως ίσοι: ισότιμη κυριαρχία και διεθνές καθεστώς», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, συμπληρώνοντας «Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε συνεργασία. Εάν έχουμε συνεργασία στο νησί, τότε θα είναι καλό για όλους τους Κύπριους, διότι η Τουρκία είναι η κύρια αγορά εδώ».

Ο Τατάρ βλέπει την προσέγγισή του για δύο κράτη ως τρόπο διασφάλισης της ειρήνης και όχι ως όχημα εμβάθυνσης της διαίρεσης. Μιλώντας για τις συγκρούσεις του παρελθόντος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ δήλωσε πως «Τώρα, είναι τόσο εύκολο, με ειρήνη, σταθερότητα. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι συνέβη, ήταν τρομακτικό. Δεν θέλω ποτέ να το ζήσω ξανά»..

Πάντως, αναγνώρισε ότι η σύγκρουση μπορεί να χρειαστεί «δεκαετίες» για να επιλυθεί.

«Δεν υπάρχει κίνητρο, ούτε κίνητρο για τους Ελληνοκυπρίους να έχουν μια σοβαρή διαπραγματευτική διαδικασία με τους Τουρκοκυπρίους, έτσι ώστε να βγει μια πιο βιώσιμη λύση από τις διαπραγματεύσεις, επειδή αυτοί έχουν το πάνω χέρι», πρόσθεσε.

«Οι επικριτές μου δεν κατανοούν το Κυπριακό», είπε, συμπληρώνοντας «αυτό που λέω είναι βασικά ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα. Τα τουρκικά συμφέροντα και τα τουρκοκυπριακά συμφέροντα αλληλεπικαλύπτονται».

Στο ρεπορτάζ των Sunday Times επισημαίνεται ότι από τότε που εκλέχτηκε, ο Τατάρ έχει διεξάγει, άκαρπες μέχρι τώρα εκστρατείες, για να αναγνωρίσει η Βρετανία την «βόρεια Κύπρο» και να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδήσεις σήμερα:

Σημαία στο Καστελλόριζο: Στο Karat TV οι απαντήσεις για την βεβήλωση

Φονικό στην Κέρκυρα: Γείτονας εκτέλεσε ζευγάρι, αυτοκτόνησε ο δράστης (εικόνες)

Λαμία: Μάνα χτύπησε άγρια το παιδί της και το έστειλε στο νοσοκομείο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο