LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Μαΐου 2021 20:11

Τι είναι ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (collect & freeze);

Γράφει ο Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, Επιστ. Συνεργάτης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ IVF & Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Athens. 

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι σύγχρονες συνθήκες, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, έχουν οδηγήσει τις γυναίκες να καθυστερούν την τεκνοποίηση μέχρι να ολοκληρώσουν την καριέρα τους ή μέχρι να βρουν την εργασία που επιθυμούν και να είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που είναι άνω της ηλικίας των 40 ετών και επιθυμούν να κάνουν παιδί.

Δυστυχώς, με τα χρόνια το ωοθηκικό δυναμικό της γυναίκας μειώνεται και η δυνατότητα να παράγουν πολλά και καλά ωάρια, που θα είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μειώνεται και αυτή. Όταν, λοιπόν, προσπαθούμε να πετύχουμε εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες άνω των 40-41 ετών ή ακόμα και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας που έχουν πτωχή απάντηση στα φάρμακα που χορηγούμε, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Δηλαδή, είτε χορηγήσουμε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, είτε χορηγήσουμε πολύ μικρές, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: καταλήγουμε να έχουμε λίγα ωάρια (κάτω από 7) κι ένα 1-2 έμβρυα, το οποίο είναι και ο ορισμός της πτωχής απάντησης των ωοθηκών. Γι’ αυτό και οι γυναίκες αυτές ονομάζονται πτωχές απαντήτριες.

Έτσι, έχουμε καταλήξει στον τροποποιημένο φυσικό κύκλο, όπου χορηγούμε πολύ μικρή ποσότητα φαρμάκων –γοναδοτροπινών– με αποτέλεσμα να έχουμε τη σιγουριά ότι θα πάρουμε 1-2 ωάρια από τα ωοθυλάκια της γυναίκας χωρίς να κινδυνεύουμε να έχουμε ερρηγμένα ωοθυλάκια ή ωοθυλάκια χωρίς ωάρια, όπως συμβαίνει στο φυσικό κύκλο. Αυτή είναι μια παραλλαγή του φυσικού κύκλου.

Θεραπεία: Mini IVF

Γίνεται, λοιπόν, μια θεραπεία Mini IVF όπου τα ωάρια που ανευρίσκονται, γονιμοποιούνται κάθε φορά με το σπέρμα του συντρόφου και τα έμβρυα που δημιουργούνται, καταψύχονται στο στάδιο της βλαστοκύστης. Όταν συγκεντρωθούν 2-4 έμβρυα πολύ καλής ποιότητας, αποψύχονται και γίνεται μόνο μία εμβρυομεταφορά με όλα τα έμβρυα μαζί. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής φθάνουν το 40% ανά εμβρυομεταφορά σε γυναίκες 40-41 ετών, ποσοστό εξαιρετικό, ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί κύκλοι (1-3) για να συλλέξουμε τελικά 3 έμβρυα καλής ποιότητας. Η οικονομική επιβάρυνση, όμως, είναι σημαντικά μικρότερη, γιατί η χρέωση είναι σχεδόν ίδια με το φυσικό κύκλο και επιπλέον γίνεται μόνο μία εμβρυομεταφορά.

Παράλληλα, είναι σημαντικά μικρότερο και το ψυχολογικό κόστος, γιατί το ζευγάρι δεν ταλαιπωρείται με συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα έπειτα από εμβρυομεταφορές ενός εμβρύου κάθε φορά. Σκοπός μας δηλαδή είναι η επίτευξη της βέλτιστης διέγερσης ανά έμβρυο που δημιουργούμε, ένας στόχος προς τον οποίο όλοι αγωνιζόμαστε και πρόθεση της ιατρικής είναι πάντα να επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (mini IVF) χρησιμοποιεί χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων για να επιτευχθεί η μεταφορά των εμβρύων. Αυτή η προσπάθεια έχει μεγαλύτερη επιτυχία από το φυσικό κύκλο και πολλαπλά οφέλη.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια χαμηλού κινδύνου και φιλική προς την ασθενή διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις πτωχής ανταπόκρισης, δηλαδή σε γυναίκες με προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία ή στα πρόθυρα της πρόωρης εμμηνόπαυσης, οι οποίες συνήθως δεν έχουν εναλλακτική λύση.

ΧΗΝΙΑΔΗΣ 




 

*Άρθρο του Χάρη Χ. Χηνιάδη, Μαιευτήρα - Γυναικολόγου με εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, Επιστ. Συνεργάτη Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ IVF & Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Athens.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤι καιρό θα κάνει την ΠαρασκευήΧθες 16:33 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου.

Πιερρακάκης - Προεδρία Eurogroup: Οι παλιές διακρίσεις ανάμεσα σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση έχουν πλέον υποχωρήσειΧθες 20:50 | Ειδήσεις

 Οι πρώτες δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη μετά την ομόφωνη εκλογή του στην προεδρία του Eurogroup.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα τα πρακτικά κατάθεσης "Φραπέ" για να αποφασίσει αν διετέλεσε ποινικό αδίκημαΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συντάχθηκαν στην πρόταση ότι πρέπει να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τον μάρτυρα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την ΕλλάδαΧθες 16:46 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατάφερε να επικρατήσει του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Βίνσεν βαν Πέτεγκεμ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός 6,7 βαθμών στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Δεκεμβρίου06:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:08Παναθηναϊκός: Προσπάθησε αλλά... κόλλησε στην ισοπαλία με την Βικτόρια Πλζεν00:02Υπόθεση Καλογήρου: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της εισαγγελικής διάταξης που αποκλείει τη δολοφονία23:59Σύλλογοι Συγγενών Θανόντων και Πληγέντων Μάνδρας: Το "ευχαριστούμε" δεν σβήνει την πικρή αλήθεια23:45Παναθηναϊκός: Προσγειώθηκε άτσαλα στο Μιλάνο - Δεύτερη διαδοχική ήττα στην Ευρώπη23:39Φον ντερ Λάιεν- Κόστα: Συγχαρητήρια για την εκλογή Πιερρακάκη 23:25ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα τα πρακτικά κατάθεσης "Φραπέ" για να αποφασίσει αν διετέλεσε ποινικό αδίκημα23:11Γερμανία: 16χρονος μαχαιρώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά22:57Europa League - Παναθηναϊκός: Με 10 παίκτες στο 32' η Βικτόρια Πλζεν 22:43Κυρανάκης: Το τρένο θα φτάσει στην Πάτρα – Ανάπλαση με τραμ στην παραλία22:29Europa League: Ο Μύθου έσωσε το βαθμό, 3-3 ο ΠΑΟΚ στη Λουντογκόρετς22:15ΑΕΚ: Καυτή και στην Ευρώπη - Νίκησε την πρωτοπόρο του League Phase με ανατροπή 22:05Πύργος: Διπλή παράσυρση γυναικών από μηχανάκι διανομέα21:55Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου21:41Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1: H οργή των αγροτών είναι δικαιολογημένη21:27ANT1 Sports: Ο Παναθηναϊκός θέλει να κλειδώσει μια θέση στην οκτάδα απέναντι στην Βικτόρια Πλζεν21:13Πιερρακάκης - Προεδρία Eurogroup: Οι παλιές διακρίσεις ανάμεσα σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση έχουν πλέον υποχωρήσει20:59Φοινικούντα - Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1: Το σενάριο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας20:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο