LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Απριλίου 2021 13:58

Κορονοϊός και νεκροψία: Απαντήσεις από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία

Τι ισχύει βάσει των νέων οδηγιών για τη δημιουργία ή μη νεκροψίας – νεκροτομής σε ασθενείς που έχουν καταλήξει από επιπλοκές του κορονοϊού.

Νεκροτομείο

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που δέχεται δίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) σχετικά με τη διενέργεια ή μη νεκροψίας-νεκροτομής σε περιστατικά Covid-19, σε απόλυτη εναρμόνιση με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ (Φεβρουάριος 2021) και επισημαίνει τα εξής:

Οι πνεύμονες και άλλα όργανα ατόμου που κατέληξε με COVID-19 στο διάστημα της περιόδου μεταδοτικότητας ενδέχεται να περιέχουν ακόμη ζωντανό ιό.

Οι διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με COVID-19 είναι συναφείς με αυτές που ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση νεκροτομής ατόμων που έχουν καταλήξει λόγω οξείας νόσου του αναπνευστικού ή άλλου λοιμώδους νοσήματος.

Η νεκροτομή, εφόσον είναι απαραίτητη, θα πρέπει να διενεργείται με τη χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας σε δωμάτιο με επαρκή αερισμό και φως και με το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό. Σε περίπτωση διαδικασιών που επάγουν τη δημιουργία αερολύματος κατά τη διάρκεια της νεκροτομής, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ιατρική μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή FFP2) και προστατευτικά γυαλιά.

Ο θάλαμος του νεκροτομείου πρέπει να είναι καθαρός και οι επιφάνειες και τα εργαλεία από υλικά που απολυμαίνονται εύκολα.

Νεκροτομείο

Αμέσως μετά τη νεκροψία-νεκροτομή πρέπει να πραγματοποιείται πρώτα καθαρισμός όλων των δυνητικά μολυσμένων επιφανειών (συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων) με ουδέτερο απορρυπαντικό και καλή μηχανική τριβή και στη συνέχεια απολύμανση όλων των επιφανειών, του εξοπλισμού και των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου συγκεκριμένης συγκέντρωσης.

Τα νεκρά σώματα που αποστέλλονται από χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στην ιατροδικαστική υπηρεσία θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ιδιαίτερα από αναλυτικό ιατρικό ιστορικό.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ και τα διεθνή δεδομένα, στην Ελλάδα -εφόσον τηρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις- είναι δυνατόν να διενεργούνται νεκροψίες-νεκροτομές και σε σορούς θανόντων από Covid-19 εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

«Όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό σε διεθνές επίπεδο τόσο προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Τονίζεται ότι στη χώρα μας η απρόσκοπτη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων είναι πλέον εφικτή και για έναν επιπλέον λόγο: Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων έχει εμβολιαστεί», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΙΕ, δρ. Γρηγόρης Λέων.

«Είναι σημαντικό να διενεργείται τουλάχιστον ένα αντιγονικό rapid test για Covid-19 σε όλους τους θανόντες, ανεξάρτητα εάν η σορός οδεύει ή όχι προς ιατροδικαστική εξέταση. Αυτή η πράξη θα μας έδινε καλύτερη εικόνα για το πραγματικό κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές», καταλήγει ο κ. Λέων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠλημμυρισμένη η Λεωφόρος Ποσειδώνος: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω της κακοκαιρίας AdelΣήμερα 09:29 | Ειδήσεις

Οι οδηγοί καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας.

Κακοκαιρία Adel: "Φούσκωσε" ο Κηφισός στο ύψος της λαχαναγοράς (βίντεο)Σήμερα 09:04 | Ειδήσεις

Σε βίντεο που δημοσίευσε το Forecast Weather αποτυπώνονται σκηνές που προκαλούν έντονη ανησυχία.

Γλυφάδα: Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια (βίντεο)Σήμερα 08:12 | Ειδήσεις

Τα οχήματα κινούνται με μεγάλη δυσκολία, με το νερό να φτάνει ακόμη και μέχρι τη μέση της πόρτας των αυτοκινήτων.

Κρήτη: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 19χρονο ΕΠΟΠ που έχασε τη ζωή του απο χειροβομβίδα (εικόνες)Σήμερα 10:33 | Ειδήσεις

 Από νωρίς το πρωί, έξω από την εκκλησία έχουν τοποθετηθεί δεκάδες στεφάνια, ανάμεσά τους και αυτά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα Ιωνία: Η κακοκαιρία ξερίζωσε δέντρο και το έριξε πάνω σε ΙΧ (βίντεο)11:22Κρήτη: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 19χρονο ΕΠΟΠ που έχασε τη ζωή του απο χειροβομβίδα (εικόνες)11:08Νέα Ερυθραία: Συνελήφθη γιός γνωστού πολιτικού μετά από περιπετειώδη καταδίωξη10:54Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές των αγροτών - Η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρωθεί10:40Κακοκαιρία Adele - Πολιτική Προστασία: Νεότερα στοιχεία για καιρικό σύστημα που επηρεάζει τη χώρα10:27Αττική: Εντοπίστηκε κατάστημα στην Αθήνα όπου διεξάγονταν τυχερά παίγνια τύπου "φρουτάκια"10:12Θεσσαλονίκη: Τρόμος για ζευγάρι - 60χρονος τους έσκισε τα λάστιχα και χτυπούσε την εξώπορτα κρατώντας μαχαίρι09:58Μοσχάτο: Μεταφέρουν πολίτες με καρότσα από τον ηλεκτρικό, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων09:44Πλημμυρισμένη η Λεωφόρος Ποσειδώνος: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω της κακοκαιρίας Adel09:30Κακοκαιρία Adel: "Φούσκωσε" ο Κηφισός στο ύψος της λαχαναγοράς (βίντεο)09:16Αττική: Σε ποιους Δήμους θα παραμείνουν κλειστά, εκτάκτως, τα σχολεία09:02Πειραιάς: Όχημα έχασε τον έλεγχο κι έπεσε στο λιμάνι08:48Ρωσία: Προειδοποιεί για αντίποινα σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων 08:34Γλυφάδα: Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια (βίντεο)08:20Κίνηση στους δρόμους: Χάος σε κέντρο και Κηφισό προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση08:06Τζουμέρκα: Σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία - "Ανά 100 μέτρα υπάρχει κατολίσθηση", λέει κάτοικος στο Καλημέρα Ελλάδα07:52Περιστέρι: Φωτιά σε διαμέρισμα - Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα07:38Τυμπάκι: Κλειστά το Γυμνάσιο και το Λύκειο για την κηδεία του 19χρονου Ραφαήλ07:24Λευκός Οίκος: Πέθανε η εθνοφρουρός που τραυματίστηκε από πυροβολισμούς07:10Πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ: 94 νεκροί και 76 τραυματίες06:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο