LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 01 Απριλίου 2021 12:11

Δορυφόροι και σκουπίδια “τυφλώνουν” τους αστρονόμους

Πόσο επιβαρύνεται η παρατήρηση από τους στόλους δορυφόρων που δημιουργούν μεγάλες εταιρειες.


 

Γη - Διάστημα - Δορυφόροι 

Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος των διαστημικών αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη προκαλούν φωτορύπανση η οποία εμποδίζει την παρατήρηση του ουρανού από τα επίγεια τηλεσκόπια.

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Space X και η Amazon έχουν ξεκινήσει μια κούρσα δημιουργίας μεγάλων στόλων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Οι στόλοι αυτοί θα αποτελούνται από μερικές χιλιάδες δορυφόρους οι οποίοι θα παρέχουν γρήγορες και ποιοτικές συνδέσεις  στο Internet σε κάθε σημείο της Γης και ειδικά στα σημεία που για γεωγραφικούς ή άλλους λόγους δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Έχουν ήδη εκτοξευτεί μερικές δεκάδες δορυφόροι από αυτούς τους στόλους οι οποίοι είναι συχνά ορατοί σχηματίζοντας μια φωτεινή κινούμενη λωρίδα στον ουρανό.

Η λειτουργία αυτών των δορυφόρων προκάλεσε αμέσως συναγερμό στην αστρονομική κοινότητα αφού διαπιστώθηκε ότι η κίνηση και το φως τους εμποδίζουν τα επίγεια τηλεσκόπια στην παρατήρηση του Διαστήματος. Ακόμη και αν κάποιος στήσει ένα τηλεσκόπιο σε ένα σημείο μακριά από τα φώτα των αστικών περιοχών και ο ουρανός είναι καθαρός χωρίς νεφώσεις η παρουσία των δορυφόρων θα «τυφλώνει» το τηλεσκόπιο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι νέοι δορυφορικοί στόλοι αλλά και οι υπόλοιποι ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς.

Διεθνής ομάδα ερευνητών με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού εκτός από τους δορυφόρους την θέα των τηλεσκοπίων αρχίζουν πλέον να εμποδίζουν και τα αποκαλούμενα διαστημικά σκουπίδια. Πρόκειται για τα αμέτρητα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη και είναι δορυφόροι που δεν λειτουργούν πλέον και διαφόρων μεγεθών θραύσματα δορυφόρων, πυραύλων και διαστημοπλοίων.

Τα αντικείμενα αυτά συγκρούονται συχνά μεταξύ τους γεννώντας συνεχώς νέα σκουπίδια. Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι δεδομένης της αυξανόμενης διαστημικής δραστηριότητας του ανθρώπινου πολιτισμού σύντομα θα δημιουργηθεί γύρω από την Γη μια… χωματερή τόσο πυκνή που δεν θα μπορεί τίποτε να την διαπεράσει και θα υποχρεωθούμε να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι μέσα στον πλανήτη μας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούςΣήμερα 07:32 | Ειδήσεις

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού.

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την ΤουρκίαΣήμερα 07:20 | Ειδήσεις

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την Τουρκία.

Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητοΣήμερα 06:51 | Τοπικά Νέα

Πως έγινε το τροχαίο. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο νεαρός ποδηλάτης, που διασωληνώθηκε από διασώστες του ΕΚΑΒ στο σημείο, όπου έγινε το ατύχημα.

Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)Σήμερα 07:46 | Ειδήσεις

"Θείε, με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις" ακούγεται να λέει η γυναίκα στον 68χρονο νεκρό, τον οποίο κινεί προσπαθώντας να πείσει ότι είναι εν ζωή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου07:57Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη06:23Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο